– Gemiddeld kan een Nederlander zo'n 200 woorden per minuut lezen. Met snellezen kun je maar liefst 1000 woorden per minuut lezen. Wanneer je vijf keer zo snel een tekst doorneemt, zal je gegarandeerd je productiviteit verhogen !
Hoe dik zijn de boeken die je normaal gesproken leest? 250-300 pagina's is wel een gebruikelijk midden. Dat zijn dus zo'n 40 pagina's per dag (gemiddeld een uur lezen).
De gemiddelde lezer blijkt zo'n 250 woorden per minuut te lezen. In een roman staan ongeveer 300 woorden per bladzijde. Een gemiddelde lezer leest dus bijna een bladzijde per minuut. Met wat rekenwerk betekent dat dat een gemiddelde lezer over Pilaren van de aarde zo'n 20 uur zou doen.
Veel dyslectici lezen gemiddeld 50 tot 150 woorden per minuut. De gemiddelde leessnelheid (van niet-dyslectici) is 250 woorden per minuut.
Gemiddeld leest iemand 250 woorden per minuut, net zo snel als we praten. Klinkt best veel. Niet als je je bedenkt dat je wel 1500 woorden per minuut zou kunnen lezen!
De snelste lezer
De Amerikaanse bioloog-psycholoog Howard Stephen Berg zou er echter nog geen seconde over doen, en de volledige Taalkalender leest hij niet in een jaar, maar in slechts drie minuten uit. Deze Guinness-recordhouder leest namelijk 25.000 woorden per minuut.
Als je 500 woorden per minuut leest ben je 1 uur en 50 minuten aan het lezen. Als je echt snel kunt lezen en met 600 woorden per minuut door de tekst heen gaat ben je anderhalf uur aan het lezen. Als ik uitgerust ben en snel lees dan heb ik in een middag een managementboek van een kleine 300 pagina's gelezen.
Om het leestempo te verhogen kun je je kind het beste laten oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Gebruik lekker veel variaties, lees boeken die aansluiten bij de belevingswereld van je kind, wissel het zelf lezen af met samen lezen of voorlezen en beloon!
Dyslexie gaat nooit over. Je kunt wel leren om er minder last van te hebben. Daarnaast kan het veel oefenen helpen om steeds iets beter te worden in het lezen en spellen. Niet ieder kind met dyslexie heeft veel moeite met zowel het lezen als de spelling.
'Het is inderdaad bedoeld voor non-fictie, niet voor literatuur', zegt Plusquin. 'Over een goed boek van 100 bladzijden kan ik soms 4 uur doen, om elke zin afzonderlijk te kunnen proeven.
Hoe sneller, hoe beter
Maar wat je ook doet tijdens het lezen, zorg ervoor dat je in ieder geval minimaal 15 minuten leest. Alleen door dit minimum aan te houden kun je namelijk de gezondheid van je hersenen verbeteren. Dus zoek een boek dat je aandacht kan vasthouden en sla deze elke dag even open!
Bij de berekening van de studielast per vak is uitgegaan van de algemene norm voor het bestuderen van literatuur: 5 pagina's literatuur per uur. Wanneer literatuur niet grondig bestudeerd, maar alleen gelezen dient te worden geldt een norm van 6 à 7 pagina's per uur.
Lees elke dag minstens een halfuur
En een halfuur op de hele dag, is bijna niets. In dat halfuurtje kan je zo'n 40 bladzijden lezen, wat maakt dat je (uitgaande van een gemiddeld boek met 250-300 pagina's) het boek aan het eind van de week uit kan hebben.
Nederlanders lezen gemiddeld 5,7 gedrukte en 3,3 digitale boeken per jaar, opgeteld goed voor negen boeken per jaar. Dit is een stijging ten opzichte van voorgaande jaren. Deze groei komt mogelijk door een verandering in de vraagstelling.
Neurologische studies van o.a. Stanford University concluderen dat lezen een cognitief proces is waarbij hersenen de gelezen tekst omzetten in betekenis en informatie, wat concentratie vereist. Hoe vaker je dus leest, hoe meer je dit proces herhaalt. Hierdoor kan je ook andere taken geconcentreerder uitvoeren.
Gewone geheugenproblemen zijn vaak tijdelijk en kunnen worden veroorzaakt door spanningen, drukte, depressie, somberheid, narcose of ouderdom. Maar geheugenproblemen kunnen ook het gevolg zijn van een hersenaandoening.
Meer vrouwen dan mannen lezen boeken van papier. Ook ouderen en hoogopgeleiden zijn oververtegenwoordigd bij het lezen van papieren boeken. De gemiddelde leestijd van lezers van e-books ligt bij mannen juist hoger dan bij vrouwen. Laagopgeleiden blijven qua deelname achter bij het lezen van e-books.
Lees voordat je naar bed gaat.
Maak er een gewoonte van om iedere avond voordat je naar bed gaat even wat te lezen. Niet alleen helpt het je veel beter in slaap te komen dan bijvoorbeeld het kijken naar een serie, maar zo zorg je ook voor een regelmatig leesritme waardoor je dat boek binnen no time uit hebt.
250-300 pagina's is wel een gebruikelijk midden. Dat zijn dus zo'n 40 pagina's per dag (gemiddeld een uur lezen).
Lezen bevordert creativiteit en concentratie
Om verhalen en personages uit boeken beter te kunnen voorstellen, moeten kinderen de woorden die ze lezen omzetten in beelden in hun hoofd. Regelmatig lezen of voorlezen bevordert dus de verbeelding en stimuleert de fantasie.
Volwassenen: 2.5 – 5.3 lettergrepen per seconde; Adolescenten: 2.5 – 5.5 lettergrepen per seconde; Kinderen: 2.5 – 5.0 lettergrepen per seconde.
Bij toespraken spreken we in Nederland* zo'n 130 woorden per minuut. Een snelle spreker haalt 160 woorden per minuut bij presentaties. Wil je helemaal op safe spelen kies dan voor de langzame snelheid van 100 woorden per minuut.
Stichting Lezen en Pisa geven aan dat elke dag 15 minuten lezen leidt tot het lezen van 1 miljoen woorden en dat daardoor de woordenschat vergroot. Leerlingen gaan 40 schoolweken lang, 5 dagen in de week naar school.