De antenne moet aan de binnenkant van je voorruit geplakt worden. Dit doe je vanaf de binnenkant bekeken aan de rechterzijde, op ongeveer 15 centimeter van de bovenkant. Maak deze plek schoon met de meegeleverde cleaner en wrijf het raam droog met een schone en vetvrije papieren doek.
Hoe plaats je een DAB+-antenne? Meestal moet je de antenne aan de binnenkant van de voorruit van je auto plaatsen. Maak je ruit goed schoon voordat je de antenne met behulp van een plakstrip op het raam plakt. Vervolgens sluit je de kabel aan op de achterkant van je autoradio.
Richt allereerst de antenne van de radio recht verticaal omhoog. Plaats de radio ook niet te dicht bij mogelijke storingsbronnen, zoals LED lampen, acculaders, draaiende machines, computers of grote metalen vlakken. Zet vervolgens de radio aan en activeer een volledige scan in het DAB+ menu.
Je hebt een DAB+ radio met een speciale antenne nodig. Zeker bij na-inbouw in je auto moet je checken dat dit laatste ook gebeurt. Bij nieuwe auto's zit de DAB+-radio al ingebouwd, vaak in combinatie met een FM-ontvanger.
De KAT DAB+ is 75cm lang en 4 cm in doorsnede. De antenne past in een meegeleverde kunstof pijpje van ongeveer 25cm, deze wordt er handvast in vastgeklemd. Aan het uitstekende deel kunnen dan antenneklemmen vastgemaakt worden.
In Nederland zijn vrijwel alle publieke- en commerciële omroepen via DAB+ te beluisteren, op een enkele regionale omroep na. De dekking is in Nederland 97% en in Vlaanderen 99%, je kunt het dus praktisch gezien overal in de Benelux ontvangen.
FM-radio wordt afgeschaft en de standaard wordt DAB+. Omschakelen heeft nu al z'n voordelen, maar het betekent niet dat je jouw oude radio de deur uit moet doen: DAB+ kun je gewoon integreren in je bestaande radio.
DAB staat voor "Digital Audio Broadcasting". Kortom het uitzenden van radio via de ether, maar dan digitaal. DAB+ is niet meer dan een verbeterde versie van DAB en maakt gebruik van de nieuwste audiocodering. Deze vormen van uitzenden brengen enorme voordelen met zich mee tegenover de klassieke FM.
DAB+ werkt volgens het Single Frequency Network principe, waarbij verschillende zendmasten dezelfde data op dezelfde frequentie uitzenden. Dit heet een multiplex-kanaal. Hierdoor zijn er geen signalen die met elkaar in conflict komen, in tegenstelling tot fm-radio.
Voor het luisteren via DAB+ heb je geen internetverbinding (vast of draadloos) nodig. DAB+ zendt gratis uit in de ether (door de lucht), net als FM en is gratis via de ether te ontvangen via een DAB+ digitale radio met antenne.
Mocht je ontvangstproblemen ervaren met DAB+, doe dan altijd eerst even een nieuwe autoscan. Of trek de stekker van de DAB+ radio uit het stopcontact en schakel deze na vijf seconden weer in. De meest voorkomende ontvangstproblemen zijn daarna vaak meteen opgelost.
Inmiddels hebben alle landelijke, publieke, en commerciële zenders een digitaal kanaal dat zij moeten vullen. Volgens de berichtgeving zou FM in Nederland nog tot 2023 blijven bestaan.
De frequenties die voor DAB worden gebruikt vallen in band III (174-230 MHz). In het verleden werden deze frequenties gebruikt voor TV. Een DAB zender neemt ¼ van de ruimte van een TV zender in beslag, er passen dus 4 DAB frequenties in de ruimte van 1 TV kanaal.
Om met DAB+ in digitale kwaliteit te genieten van jouw favoriete radiostations heb je wel een DAB+ radio nodig. Het aanbod daarin is inmiddels groot: van wekker- tot bouwradio en van losse DAB+ antenne tot compleet navigatiesysteem voor in de auto.
De DAB tuner sluit je gemakkelijk aan op de versterker van je geluidsinstallatie of op een actieve speaker. Zo wordt het dus mogelijk om op elke geluidsinstallatie naar je favoriete DAB radiostation te luisteren.
Voor DAB is een losse antenne nodig. Ontvangst kan erg wisselend zijn en is afhankelijk van plaats en kwaliteit van de antenne en van waar je woont. Voor de digitale radio van ziggo is een dvb-c tuner nodig, deze zit niet of vrijwel nooit in een tuner/versterker.
Met DAB+ luister je naar digitale radio. Doordat het signaal digitaal is, hoor je geen ruis. Om DAB+ in je auto te ontvangen, heb je een speciale DAB+ antenne nodig.
Waarom naar de radio luisteren via DAB+?
Gratis in de lucht: DAB+ is broadcast radio en zit gratis in de lucht.
Voor het ontvangen van muziek via de radio, heeft je telefoon een FM-ontvanger nodig én een headset die als antenne dient. Op deze manier kun je alleen radio luisteren via oortjes. Het geluid ontvang je daarmee via de radiofrequentie, niet via internet.
In de auto is het niet anders. Sinds december 2020 is elke nieuwe auto voorzien van DAB+, een verplichting die de automerken door het Europees Parlement opgelegd kregen. Op die manier wordt de luisteraar natuurlijk vanzelf gedwongen om afscheid te nemen van de traditionele FM-zenders.
Na het verdwijnen zullen er nog een paar opties overblijven. Wil je FM-radio dan kun je er voor kiezen om ouderwets een antenne te gebruiken Andere opties zijn digitaal: via je provider of via DAB+, dat radiozenders via de ether ontvangt.
Het werkt bijna hetzelfde als de analoge ether: er zijn zendmasten, die versturen een digitaal signaal, en dat signaal kun je oppikken met je DAB+ radio. Bij AM en FM zoek je op frequentie: zo was Radio 5 te ontvangen via 747 AM. Maar bij DAB+ kun je gewoon op je radio zoeken op de zendernaam.
Met behulp van een DAB+ adapter kunnen oude stereo-installaties en radio's opgewaardeerd worden tot DAB-geschikte apparaten. Sommige bieden zelfs het voordeel dat ze Bluetooth kunnen ontvangen en uitgerust zijn met WLAN.