Door meerdere zonnecellen achter elkaar te schakelen in een paneel gaat er stroom lopen. Zonnepanelen hebben niet per se direct of fel zonlicht nodig om stroom op te wekken. Ook op een bewolkte dag wekken zonnepanelen stroom op.
Gemiddeld over het jaar produceert een zonnepaneel 0.7 kWh per dag. Op een pikdonkere regenachtige dag wordt vrijwel geen energie geproduceerd. Op een zonnige dag produceert een zonnepaneel 2.1 kWh.
Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit. Ook als het bewolkt is levert het licht stroom op. Ze wekken dus het hele jaar door stroom op.
Het effect is vergelijkbaar met het plaatsen van een voet op een tuinslang: het zonnepaneel waar schaduw aanwezig is vermindert de opbrengst van de gehele zonnepaneleninstallatie.
Maar hoeveel wekt een zonnepaneel nou precies op? In de zomer kan een zonnepaneel een piek bereiken van zo'n 3.000 tot 3.500 watt per uur. Dit in tegenstelling tot de winter, wanneer het zomaar 25 watt kan zijn. Als de zon schijnt in de winter dan kan de opbrengst soms nog wel een piek hebben tot zo'n 400 watt.
Verbruik zoveel mogelijk zelf opgewekte stroom
Je kan de stroom die zonnepanelen overdag opwekken dan opslaan en 's avonds gebruiken.
Met 8 zonnepanelen van 365 Wp wek je in je eerste jaar al gauw 2482 kWh* op. Ter vergelijking: een gemiddeld huishouden verbruikt aan stroom 2.800 kWh per jaar (bron Nibud). Een set van 8 zonnepanelen helpt je qua opbrengst dus behoorlijk besparen op jouw energierekening.
Het lijkt enigszins paradoxaal: net op bewolkte dagen piekt de stroom die onze zonnepanelen opwekken. Door het spel van licht en schaduw produceren de panelen dan zelfs tot ruim twintig procent meer energie dan bij een heldere hemel.
Een schuin dak op het zuiden vangt de meeste zonnestralen op en geeft dus de hoogste stroomopbrengst. Maar ook een dak op het oosten en westen is vaak prima geschikt. De stroomopbrengst zal wat lager zijn dan op het zuiden, maar het is nog steeds aantrekkelijk.
Laten we één ding voorop stellen: Een zonnepaneel in de schaduw leggen is geen goed idee. Hoe minder zon op een paneel valt, des te minder stroom wordt er geproduceerd. Ondanks de prijsdalingen van de afgelopen jaren blijven panelen dure dingen, dus het is zonde om ze ergens te leggen waar ze weinig opbrengen.
Regen. Regen is niet nadelig voor zonnepanelen, het is zelfs gunstig omdat een schoon zonnepaneel meer opbrengst heeft en de regen spoelt de zonnepanelen regelmatig schoon. Wel is het van belang dat de zonnepanelen onder een hoek gemonteerd zijn zodat het water weg kan lopen en het vuil kan meenemen.
Zonnepanelen zijn in de herfst en winter absoluut rendabel. Wel is er in de winter minder licht en staat de zon in een lagere hoek op de panelen. Daarom zal de totale opwek in de wintermaanden altijd lager zijn dan in de lente en zomer.
Produceren zonnepanelen 's nachts energie? Technisch gezien niet. Zonnepanelen produceren 's nachts geen energie. De fotovoltaïsche cellen in zonnepanelen moeten zonlicht hebben om elektriciteit op te wekken.
Ondanks de lagere opbrengst kan de opgewekte energie nog steeds goed van pas komen. Eén zonnepaneel levert in een maand in de winter gemiddeld 2-5 kWh op.
Je maakt altijd meteen gebruik van de stroom die de zonnepanelen opwekken. De stroom die je niet meteen gebruikt, lever je terug aan het elektriciteitsnet. De meter in de meterkast registreert deze als teruglevering. De opgewekte elektriciteit die je meteen van de zonnepanelen gebruikt, zie je hierop niet terug.
Grote verschil is dat daglichtpanelen aanzienlijk beter presteren bij daglicht dan zonnepanelen. Laatstgenoemde panelen zijn nou eenmaal veel meer afhankelijk van de zon. In de wintermaanden ligt het rendement van daglichtpanelen wel lager dan de rest van het jaar.
Met zelfconsumptie of gelijktijdig verbruik haal je het meeste voordeel uit je zonnepanelen. Je verbruikt je energie meteen op het moment dat je ze produceert: door je e-bike of e-car op te laden, en je huishoudapparaten te laten werken wanneer de zon schijnt.
Het maximale rendement is 85 procent bij panelen die op het noorden liggen. Dit wordt behaald bij een helling van 10 graden. Hoe groter de helling vervolgens wordt, des te lager het rendement. Zo is het rendement bij 85 graden bijvoorbeeld nog maar 35 procent bij zonnepanelen op het noorden.
Elke ingang maakt de verbinding met maximaal twee panelen mogelijk, vier in totaal per power optimizer.
Een airco met 4 units heeft normaal gesproken een gebruik van ongeveer 3000 kWh per jaar. Je hebt in dit geval 11 zonnepanelen nodig om alle energie op te kunnen wekken. Wat kost airco op zonnepanelen? Voor 3.000 kilowattuur per jaar heb je ongeveer 12 zonnepanelen nodig.
Een set van 10 zonnepanelen kost gemiddeld 7.500 euro inclusief installatie (prijs december 2022). De prijs is zonder btw, die betaal je vanaf 2023 namelijk niet meer als je zonnepanelen koopt. Je gaat meteen besparen op je energierekening door de groene stroom die je zelf opwekt.
Voor een hybride warmtepomp heb je doorgaans voldoende aan 5 tot 7 (extra) zonnepanelen. Bij de all-electric warmtepomp doe je er verstandig aan zeker 7 tot 9 (extra) zonnepanelen te installeren. Daarmee ben je in principe verzekerd van een volledige compensatie voor de hogere vraag naar elektriciteit.
Maak daarom overdag zoveel mogelijk gebruik van de stroom uit zonnepanelen. Zet bijvoorbeeld energieslurpers als de wasmachine of de afwasmachine aan terwijl de zon op je panelen schijnt. Op deze manier verbruik je je zelf opgewekte elektriciteit in plaats van de elektriciteit van de energieleverancier.