Dat blijkt uit de BKR Monitor 2022 van Stichting BKR. Ook het aantal mensen met een betalingsachterstand daalde vorig jaar, van 469.000 eind 2021 tot 439.000 in december 2022. Ook het aantal lopende kredieten met een betalingsachterstand daalde in 2022, van 677.000 naar 619.000.
Jongeren met betalingsachterstanden
Eind 2022 hadden 24.000 jongeren van 18-25 jaar één of meerdere betalingsproblemen. Dit is ongeveer 1,5 procent van alle jongeren tussen de 18-25 jaar. Eind 2019 waren dit er ruim 28.000. Het aantal jongeren met betalingsproblemen neemt dus iets af.
In 2022 was 60 procent van de Nederlanders financieel ongezond of kwetsbaar, tegen 50 procent in 2021. Ook kan slechts de helft (54 procent) van de huishoudens alle rekeningen zonder problemen betalen.
Ruim een half miljoen huishoudens heeft problematische schulden, dat wil bijvoorbeeld zeggen dat ze rood staan, rekeningen niet kunnen betalen en/of betalingsachterstanden hebben en niet in staat zijn dit zelf op te lossen.
Ondanks dat de zorgen om de energierekening zijn afgenomen, is het nog steeds de grootste bron van financiële zorg. Bijna de helft van de Nederlanders, 48%, maakt zich hier zorgen over (ten opzichte van 53% in september 2022).
Het gemiddeld jaarinkomen in Nederland is zo'n 45.000 euro (bruto). Daar moet je dus zo'n 30.000 euro bijbeunen om het plafond van geluk te bereiken, wat de Amerikaanse onderzoekers emotional well-being noemen.
Schulden komen relatief vaker voor bij gezinnen met kinderen, personen met een migratie-achtergrond, laagopgeleiden en mensen tussen de 25 en 65 jaar. In Rotterdam heeft 15,8 procent van de huishoudens met geregistreerde problematische schulden, bijna twee keer zoveel als het landelijk gemiddelde.
De gemiddelde schuld bedroeg 13,9 duizend euro. Mensen tussen de 25 en 30 jaar hadden de grootste studieschuld. Zij zijn doorgaans klaar met hun studie en lossen af. Hun studieschuld bedroeg gemiddeld 21,2 duizend euro.
De (rijks)overheid is namelijk de grootste schuldeiser. De schulden aan de Belastingdienst, CJIB en DUO zijn sterk toegenomen en beslaan een steeds groter deel van de problematische schulden.
In oktober 2021 hadden ruim 620.000 Nederlandse huishoudens, 7,6% van alle huishoudens, geregistreerde problematische schulden. Dit zijn bijvoorbeeld achterstanden bij de Belastingdienst, de zorgverzekeraar of een registratie bij het BKR. In januari 2021 waren dit er nog maar zo'n 599.000, oftewel zo'n 7,4%.
Je kunt het openstaande bedrag niet betalen, maar je treft een betalingsregeling. Als je jouw energierekening niet kunt betalen, is het belangrijk om zo snel mogelijk aan de bel te trekken bij je energieleverancier. De meeste energieleveranciers bieden namelijk een betalingsregeling aan.
Voor gratis advies en hulp bij het oplossen van uw schulden gaat u naar uw gemeente. Elke gemeente heeft hiervoor een eigen regeling. De gemeente kan u bijvoorbeeld helpen met een minnelijk akkoord. Bij een minnelijk akkoord probeert de gemeente uw schulden te regelen met al uw schuldeisers.
Maak daarvoor een afspraak met een schuldhulpverlener van de afdeling Schuldhulpverlening van uw gemeente. Bel met het gratis telefoonnummer 0800 – 8815, zij verbinden u door met de gemeentelijke schuldhulpverlening. U kunt het adres van uw gemeente ook vinden op deze pagina van overheid.nl.
Een vordering tot periodieke betaling, zoals rente, huur en pacht en voor alles wat bij het jaar of een kortere termijn moet worden betaald. De verjaringstermijn gaat in vanaf het moment dat de vordering opeisbaar is. Elke betalingstermijn afzonderlijk verjaart na verloop van 5 jaar.
In Nederland heeft 45 procent van de huishoudens moeite met rondkomen. En 40 procent van de huishoudens loopt achter met zijn betalingen. Een op de vijf huishoudens heeft dusdanig ernstige betalingsachterstanden dat er sprake is van betalingsproblemen.
Mensen met schulden denken alleen maar aan hun geldgebrek. Ze besteden geen aandacht aan andere belangrijke dingen. Bijvoorbeeld hun gezondheid, de kinderen, hun opleiding of werk. Ook al kunnen juist een opleiding of werk helpen om uit de schulden te komen.
Elke dag lenen de Verenigde Staten van Amerika 2 miljard dollar van het buitenland, vooral van China. Dat is meer dan 1 miljoen dollar per minuut. Hoe en waarom gebeurt dat?
Wat zijn preferente schuldeisers? Het UWV, Belastingdienst en werknemers met een loonvordering – daterend van vóór het uitgesproken faillissement – zijn preferente schuldeisers bij een faillissement en zijn de volgende partijen in de rangorde schuldeisers.
Mensen die de magische grens van een miljoen euro voorbijgaan, kun je best rijk noemen. Volgens cijfers uit 2020 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn er 278.000 huishoudens in Nederland met een vermogen van een miljoen euro of meer.
In 2021 had een huishouden gemiddeld 46,3 duizend euro aan bank- en spaartegoeden. De doorsnee waarde was met 18,2 duizend euro een stuk lager. De helft van de huishoudens had dus minder, en de andere helft meer bank- en spaartegoeden dan dat bedrag.
Ook zijn er sinds de invoering van het leenstelsel meer mensen met een studieschuld van meer dan 30.000 euro: van 120.000 in 2015 tot 300.000 in 2022. Ruim 100.000 mensen hadden dit jaar een schuld van meer dan 50.000 euro. En 1400 mensen hadden een schuld van een ton of meer.
Een goede schuld is een schuld waarbij er iets van waarde tegenover staat. Bijvoorbeeld je hypotheek, daar staat je huis tegenover. Of de lening van je auto, daar staat je auto tegenover. Als je je auto of huis verkoopt kun je de schuld aflossen.
De meest bekende oorzaken zijn dat mensen in de schulden raken door een te laag inkomen, werkloosheid of bij dakloosheid. Toch overkomt het ook mensen die in principe voldoende inkomen hebben.
Nee, er zijn geen landen zonder staatsschuld. Want dat zou betekenen dat een land helemaal niets zou hebben geleend. Noch bij banken, particulieren, bedrijven of organisaties, noch bij andere staten. Elk land kent wel staatsobligaties.