KVK legt van iedere onderneming en andere rechtspersonen vast wat de handelsnaam is, wie tekenbevoegd en aansprakelijk is, en op welke adres die gevestigd is. Je kunt deze bedrijfsgegevens 24/7 opvragen. Weet met wie je zakendoet en voorkom dat je wordt opgelicht.
De betrouwbaarheid website testen tool van Fraud Detector controleert een website aan de hand van meerdere aspecten. Onder andere wordt gecontroleerd of een website op onze white- of blacklist staat. De leeftijd van de website wordt gecontroleerd, samen met het type certificaat dat het heeft.
Om de betrouwbaarheid van je onderzoek te bepalen beantwoord je de vraag: “Als ik hetzelfde nog een keer zo zou onderzoeken en de omstandigheden zijn niet veranderd, krijg ik dan dezelfde uitslag?” Een betrouwbaar onderzoek is dus reproduceerbaar.
Waar moet je op letten? Gebonden aan gedragsregels – Een betrouwbaar bedrijf houdt zich aan de (internationale) gedragsregels die zijn opgesteld door de Europese branchevereniging. Dit zijn regels voor de manier van communiceren, de garanties voor consumenten én de garanties voor onafhankelijke business partners.
Bij Trustpilot werkt de beveiliging volgens de Consumentenbond beter. Het is volgens de ACM aannemelijk dat zowel consumenten als bedrijven onechte reviews plaatsen. Maar er zouden geen aanwijzingen zijn dat het nu op grote schaalt gebeurt in Nederland.
Trustpilot is een online reviewcommunity, toegankelijk voor iedereen: klanten, bedrijven en de community. Iedereen kan het gratis gebruiken.
Onbeveiligde website
De website heeft een onbeveiligde verbinding als: Er een icoon van een driehoek met een uitroepteken voor de in de adresbalk staat met daarbij de tekst 'Niet beveiligd'. De url begint met http:// Er geen slotje voor de url staat.
Weet je wat je moet checken? Check de URL (het adres) van een link door er met er met je muis op te gaan staan (niet klikken natuurlijk!). Kijk goed of je vreemde dingen (rare tekens, vreemde woorden) in de URL ziet staan. Check het e-mailadres van de afzender.
Criminelen nemen vaak bestaande websites over die niet meer worden gebruikt, bijvoorbeeld hoorn2016.nl of sinterklaasinommen.nl. Als de url in de adresbalk niet overeenkomt met de naam van de webshop zelf, moeten de alarmbellen gaan rinkelen.
Vertrouwen en betrouwbaarheid zijn twee begrippen die veel met elkaar te maken hebben, maar er is een groot verschil: vertrouwen doe je zelf, maar of je betrouwbaar bent, bepalen anderen op basis van jouw eigenschappen en handelen (Van den Bos, 2011).
Het meest betrouwbaar is wanneer je voor het schrijven van review een account moet hebben of aanmaken. Ook wanneer je een link gemaild krijgt waarop je moet klikken om de review te plaatsen. Ook controle of je het product echt hebt gekocht of bij het restaurant hebt gegeten maakt reviews betrouwbaarder.
We verdienen ons geld vooral met bedrijven die zich abonneren op onze software-diensten. De overige inkomsten komen uit reclame.
Bij validiteit gaat het om het meten wat je beoogt te meten. Bij betrouwbaarheid daarentegen gaat het om de vraag of je onderzoeksresultaten hetzelfde zouden zijn als je het onderzoek op dezelfde wijze nogmaals uitvoert.
Betrouwbaarheid heeft verbinding met het woord trouw maar ook met vertrouwen. Je bent te vertrouwen en men kan op jou vertrouwen. Je zult respectvol met vertrouwelijke informatie omgaan. Je bent consistent en je zult geen dingen doen die een ander kan schaden.
Via 'Check de (ver)koper' kunt u voordat u iets koopt of verkoopt, controleren of er met de (ver)koper negatieve ervaringen zijn geweest. U kunt zoeken op IBAN-rekeningnummers, mailadressen, telefoonnummers of een url (de websitenaam) van bijvoorbeeld een webwinkel. Kent u de webwinkel? Weet met wie u zaken doet!
Verplichte gegevens op uw website
volledige naam (statutaire naam zoals vermeld in de oprichtingsakte) en handelsnaam. adresgegevens (bezoekadres) KVK-nummer. btw-identificatienummer (btw-id)
Fraude is het bedriegen van personen, bedrijven of de overheid. Zaken worden anders voorgesteld dan ze zijn om een voordeel te behalen ten koste van anderen.
Krijg ik mijn geld terug? De kans dat je je geld terug krijgt is erg klein. Als de zaak door de politie wordt behandeld, dan bepaalt de rechter of het geld terugbetaald moeten worden. Maar meestal heeft de oplichter het geld al opgemaakt voordat je het eindelijk kunt terugkrijgen.
Wat doet de politie? Je aangifte wordt beoordeeld op het Landelijk Meldpunt Internetoplichting van de politie. Bij 5 of meer aangiftes over dezelfde verdachte, worden banken geïnformeerd. De politie bekijkt alle aangiftes van internetoplichting op aanknopingspunten voor verder onderzoek.