Weet u het nog? Het moment dat u dacht: wat zou het toch leuk zijn om samen te wonen met mijn lief. Hoe lang dat ook geleden is, er is bijna altijd een manier om dat verliefde gevoel van vroeger terug te krijgen, zegt relatietherapeut Ellen Huijsmans.
Niets om je zorgen over te maken, want het is volkomen normaal. Maar volgens wetenschappers is er wel een manier om opnieuw verliefd te worden op je parnter. Een studie uitgevoerd door Universiteiten van Rotterdam en Missouri heeft aangetoond dat het mogelijk is om zelf te sturen hoe graag je iemand ziet.
De gevoelens voor elkaar kunnen niet alleen terugkomen, ze kunnen ook verdiepen. Verliefdheid in het begin van de relatie overkomt je. Stel je verwerkt samen zoiets pijnlijks als vreemdgaan, bedrog of helemaal uit elkaar gegroeid zijn en je krijgt dan het verliefde gevoel weer terug.
En verliefdheid kan altijd komen en kan ook altijd terugkomen. Het is niet een vaststaand iets. Het is niet iets wat we alleen maar in het begin van onze relatie hebben en daarna helemaal niet meer. En er zijn zoveel theorieën over.
Ongeveer zeven op de tien stellen die elkaar opnieuw hadden gevonden, waren nog steeds bij elkaar. En dat aantal was zelfs nog hoger voor degenen die elkaars eerste liefde waren geweest. Bijna acht op de tien hervonden eerste liefdes waren nog samen.
Dit zeggen relatie-experts erover. De eerste keer je veters strikken, de eerste keer zelfstandig naar het toilet of voor het eerst fietsen. Veel eerste keren vergeet je binnen een mum van tijd. Maar je eerste liefde kan je maar niet vergeten, hoe graag je het soms ook zou willen.
Sommige mensen geloven dat je in je leven slechts één grote liefde kunt hebben, terwijl de ander elk jaar een nieuwe partner heeft. Uit onderzoek is gebleken dat je in je leven op drie mensen écht verliefd wordt.
Uit een onderzoek blijkt dat 50% van de koppels die uit elkaar gaan, later toch weer bij elkaar komen. Er zijn zelfs koppeltjes bij wie dit een terugkerend patroon wordt. Vaak wordt geadviseerd om de eerste periode nadat je relatie voorbij is, je partner zo veel mogelijk met rust te laten.
Een liefdesgevoel verdwijnt niet ineens, zoals woede of seksuele opwinding plotseling over kunnen gaan. Het is ook niet hetzelfde als verliefdheid. Verliefdheid gaat op zeker moment vanzelf over. En dat geldt zeker niet voor een liefdesgevoel.
Spelen met elementen van dominantie en kwetsbaarheid zijn manieren om de aantrekkingskracht terug te krijgen. Door over verlangens te praten en je gevoelens te accepteren, ook de seksuele gevoelens die je ervaart voor een ander, kan je in een langdurige relatie de 'seksknop' opnieuw activeren.
Om te weten of je genoeg van hem houdt, moet je eerlijk naar je gevoel kijken. Zijn de gevoelens aanwezig? Een ding is zeker: als je ons om hulp vraagt, hou je in ieder geval genoeg van hem om er moeite voor te doen! Als 'houden van' niet genoeg is.
2. Hoelang duurt het? “Vaak houdt het op na twee jaar, dat is de logische herstelperiode na een relatie.
Je lichaam, je hersenen raken er erg aan gewend om deze gedachten te hebben. Het blijven denken aan die persoon is dus een verslavende gewoonte geworden omdat jouw hersenen gewend zijn aan deze “gedachtenwegen”. Dit is een puur fysieke gewenning en fysieke verslaving.
Tillman raadt drie maanden aan, Van de Ven zelfs 22 maanden. Natuurlijk hangt de duur van verwerkingsfase af van de duur van je relatie, en aangezien Taylor's relaties niet zo lang duren, is het misschien niet zo gek dat ze zo weer een ander heeft.
1. Ga de fysieke kant op. Aanraken, knuffelen, strelen, wrijven, handjes vasthouden, massages geven of voetje wrijven. Al die dingen laten het hormoon oxytocine vrij, wat helpt om je close te voelen met je partner.
Maak complimentjes, en kijk hem daarbij net iets langer aan. Hij zal zich gewaardeerd voelen, aantrekkelijk. Soms is het genoeg om het vuur tussen jullie weer te ontsteken. Het is echt gebleken dat lekker lachen met elkaar, je relatie beter maakt.
"Seks is een goeie manier om elkaar beter te leren kennen", zegt hij. "En om de communicatie weer op gang te brengen. Maar het is geen wondermiddel, het is één facet van de relatie. Als hij verjaardagen vergeet en niet voor je zorgt als je ziek bent, maar wél goed is in bed, dan is dat niet genoeg."
Spijt na een relatiebreuk is heel normaal.
Deze nostalgie kan zich uitstrekken tot alle mooie ervaringen die je ex met je had, waardoor hij of zij vaak met liefde terugdenkt aan de hoogtepunten van de relatie. Als iemand spijt voelt na een breuk, heeft die persoon misschien de relatie geïdealiseerd.
Maar mannen blijken nog veel langer last te hebben van pijn na een relatiebreuk dan vrouwen. Dat trauma kan soms jaren aanslepen en zelfs decennia later nog de kop opsteken, blijkt uit onderzoek. Dat is zelfs het geval als ze zelf de relatie beëindigen en ze daar achteraf wat spijt over hebben.
Je kan altijd met alles en iedereen overnieuw beginnen. Soms begin je met iemand overnieuw na een strijd, soms na een uit het oog verliezen, soms na een leven vol aantrekken en afstoten. Je kan overnieuw beginnen met je leven; d.m.v. weer te gaan werken, of juist stoppen met werken!
Je kan 100 procent jezelf zijn
Is het echte liefde, dan kan je allebei volledig jezelf zijn. Je doet je niet beter voor dan je bent en je durft de ander ook te vertrouwen met jouw angsten en onzekerheden. Ook als jullie even een mindere dag hebben, weet je dat de liefde er nog steeds is.
Zoek afleiding
Of trakteer jezelf op een goed boek. Praat erover en als het moet zelfs met een professional. Opgekropte gevoelens hebben niet alleen invloed op hoe je je voelt, maar ook op je lichaam. Het is een onbevredigende situatie die niets anders dan verdriet oplevert en jij verdient zoveel beter.
Lang Leve de Liefde heeft 250 afleveringen gemaakt, waarvan 42 stellen nog samen zijn.