Een instrument om het vertrouwen in teams op te bouwen is door profielen van gedragsvoorkeuren en persoonlijkheidstypen in te zetten en deze met elkaar te delen. Hierdoor ontstaat meer inzicht en begrip voor elkaars standpunten en gevoelens.
Verbinding zorgt ervoor dat we ons gesterkt en gesteund voelen, dat we het niet alleen hoeven te doen. In een professionele omgeving is dat niet anders. Je verbonden voelen met het werk dat je doet, het bedrijf waarvoor je werkt en de collega's met wie je samenwerkt.
Op de vraag aan welke eigenschappen de ideale collega moet voldoen is de top 5 als volgt: betrouwbaar, behulpzaam, talentvol, vrolijk en aardig. Eigenschappen die veel minder vaak worden genoemd zijn: slim, zelfverzekerd en bescheiden. In de huidige samenwerking met collega's kunnen nog wel wat dingen verbeterd worden.
Wie tegen jou roddelt, zal ook over je roddelen. Zeg daarom tegen je collega's dat je liever geen onwaarheden, speculatie of intimiteiten over collega's bespreekt. Vraag eens op de man af: "waarom vertel je me dit?" Zo bevorder je het ontstaan van een nieuwe norm. Praat over geruchten alsof het je niet uitmaakt.
De sleutel om je team op 1 lijn te krijgen is dus eigenlijk dat onderlinge vertrouwen. Het vertrouwen dat ieder teamlid zijn of haar uiterste best doet om het teamdoel te behalen. Als dat vertrouwen er is, zullen je teamleden elkaars oordeel niet zo snel meer in twijfel trekken, en groeit de onderlinge waardering.
Een succesvol team bestaat uit teamleden die samen zaken voor elkaar krijgen. Samenwerking is de sleutel tot succes, maar hierbij is het ook belangrijk om het eigen aandeel te dragen. Ieder teamlid draagt zijn of haar eigen deel van de werklast en begrijpt goed waar hij of zij in de bedrijfsvoering past.
'Wat Ons Bindt' vertelt het verhaal van Bram en Sarah. Als Bram op een warme zomerdag zijn dochter Marie naar de onthaalmoeder moet brengen, vergeet hij haar in de auto. Hij verliest niet alleen zijn kind, maar ook zijn vrouw Sarah door verdriet en opbouwende spanningen.
Binding, het woord zegt het al, is het bindmiddel van de organisatie. Mensen die zich verbonden voelen met hun bedrijf 'gaan ervoor', zijn meer bevlogen, dragen bij aan het creatieproces. Mensen die deze binding ontberen, gaan vroeg naar huis, zijn vaak cynisch, melden zich sneller ziek, nou ja, vul maar in.
In grote lijnen kun je vier typen bindingen benoemen. Ze geven aan hoe mensen op een verschillende manier met elkaar verbonden kunnen zijn of afhankelijk kunnen zijn van elkaar: • cognitieve bindingen; • economische bindingen; • politieke bindingen; • affectieve bindingen.
Verbinding is volgens schrijfster Brené Brown de energie die bestaat tussen mensen wanneer zij zich gezien, gehoord en gewaardeerd voelen. Het gaat om kunnen geven en ontvangen zonder oordeel en steun en kracht ontlenen aan de relatie.
Maak tijd en ruimte voor elkaar
Zo kan je relatie verder verslechteren. Om diepere verbinding te voelen moet je echt tijd en ruimte maken voor elkaar. Neem regelmatig samen een middag vrij, of praat met elkaar, elke dag. Vertraag even, laat de boel de boel, en geef elkaar de volle aandacht.
Als je echt contact wilt maken met mensen, probeer dan je oordelen te herkennen en ze uit te bannen. Laat mensen zijn zoals ze zijn. En leer om mensen te waarderen in alle verscheidenheid. Jouw beeld van hoe dingen moeten zijn is slechts één visie.
Favoriet boek/spel/snack.
Vraag naar mensen hun favoriete boek, spel of snack (of wat je nog meer kunt verzinnen). Laat mensen dit eventueel ook pakken, zodat je direct ook wat beweging creëert. Even een tripje naar de boekenkast of het voorraadhok dus. Laat mensen vervolgens kort vertellen waarom dit hun favoriet is.
Bij een sterk projectteam hoort heldere communicatie, effectief leiderschap, een duidelijke taakverdeling, resultaatgerichtheid, verantwoordelijkheid en vertrouwen. Is een groep met deze eigenschappen gegarandeerd een succesvol team?
Een teamdoel is een afgeleide van de organisatiedoelstelling en kan dus ook een afdelingsdoelstelling zijn. Een teamleerdoel is een ontwikkeldoelstelling (teamontwikkelingsdoel). Dat gaat over leren. Ontwikkeling is immers leren.
Neem pesten serieus
Reijs: 'Als collega's over je roddelen, je buitensluiten of je benadelen, is dat een vorm van pesten. Daar kan je je heel erg naar over gaan voelen en zelfs ziek van worden. Je moet dat serieus nemen en het in een zo vroeg mogelijk stadium aangeven aan je leidinggevende en de bedrijfsarts.