“De soja variant natuurlijk, want deze is dus het gezondst en het meest duurzaam.”
De meeste sojaproducten van Alpro zijn arm aan verzadigde vetten, bevatten voldoende onverzadigde vetten, zijn een goede bron van hoogwaardige eiwitten, vitamine B2, B12 en D, en leveren calcium in dezelfde hoeveelheid en met een vergelijkbare biobeschikbaarheid als zuivel.
Voor je gezondheid kun je het beste kiezen voor de magere of halfvolle yoghurt, en dan de 'naturel' variant zonder toegevoegd suiker. Yoghurt bevat veel goede voedingsstoffen, waaronder eiwit, calcium en vitamine B12 en B2.
Als je kijkt naar sojayoghurt is dit bijna altijd het geval. Qua voedingswaarde en textuur lijkt het op de 'gewone' halfvolle yoghurt, maar dan met nog iets minder verzadigd vet. Het is dus een gezond alternatief voor yoghurt als je plantaardig wil eten.
Soja- en haverzuivel scoren het beste, voor amandelyoghurt is wel veel water nodig. Kokosyoghurt scoort slecht, omdat er oerwoud voor kokosplantages wordt gekapt. Voor soja voor menselijke consumptie trouwens niet.
De plantaardige variant met het meeste eiwit is toch echt de Alpro go on, gevolgd door de sojayoghurt naturel van het Albert Heijn huismerk. De creamy kokosyoghurt is verreweg het duurst.
Skyr. Skyr – afkomstig uit IJsland – is een zuivelproduct met een vergelijkbare smaak en textuur als (magere) kwark of yoghurt. Skyr wordt gemaakt door melk te verwarmen en bacteriën toe te voegen.
Skyr bevat over het algemeen weinig calorieën, vet en koolhydraten. Hier tegenover staat dat er wel veel voedingstoffen, zoals eiwitten, vitamines en mineralen in zitten. Het eiwitpercentage is dus hoog en het vetpercentage laag. Hierdoor zou je kunnen zeggen dat Skyr een gezondere optie is dan kwark of yoghurt.
Ontbijten met yoghurt is gezond. Yoghurt bevat namelijk veel goede voedingsstoffen als vitaminen (B12 en B2), eiwitten en calcium. Maar het is wel belangrijk om een gezonde variant te kiezen. 'Volle' yoghurt bevat bijvoorbeeld veel verzadigde vetten en in vruchtenyoghurts zit vaak weer te veel suiker.
Plantaardige yoghurt is yoghurt wat niet van koeien-, schapen- of geitenmelk is gemaakt. Plantaardige yoghurt is lactosevrij en is dus een alternatief voor zuivel, geschikt voor mensen die lactose-intolerant of veganist zijn.
Het bevat vrij veel B-vitamines, ijzer, jodium en vezels. Als je brood weglaat, dan is het slim om producten te kiezen die ook die voedingsstoffen leveren. Bij het ontbijt is dat bijvoorbeeld yoghurt, met vers fruit, noten en eventueel wat homemade muesli of (havermout)granola.
Het klopt inderdaad dat Griekse yoghurt meer eiwitten bevat en dat kan gunstig zijn. Eiwitten zorgen voor langere verzadiging. Qua vitaminen en mineralen is er weinig verschil: gewone yoghurt bevat net iets meer calcium, kalium en vitamine B2 dan Griekse yoghurt.
Yoghurt wordt veelal aanbevolen omdat het goed is voor de bacteriën in je darmen. Dit komt omdat in bepaalde yoghurt Bifidobaderium lactis BB-12 (Bifidobacterium) zit. Uit onderzoek bij gezonde mensen is gebleken dat dit de darmflora kan verbeteren en dat dit ook te merken is aan de stoelgang.
Hij bevat onverzadigde vetten en zit boordevol pectine, een soort voedingsvezel die de slechte cholesterol (LDL) verlaagt. Soja is ook rijk aan plantaardige eiwitten die de cardiovasculaire gezondheid verbeteren. En dat doen de aanwezige isoflavonen, lecithine, saponinen en vezels eveneens.
Yoghurt kun je vervangen door silken tofu of andere plantaardige variaties op basis van haver, soja of kokos. Soms staat er met heel kleine lettertjes 'plantaardige variatie op yoghurt' op de verpakking.
De zachte romige smaak is gewoon goed voor je! * De Alpro producten bevatten calcium en vitamine D. Calcium en vitamine D zijn nodig voor de instandhouding van normale botten. Een gevarieerd, evenwichtig voedingspatroon en een gezonde levensstijl zijn aanbevolen voor een goede gezondheid.
Je begint je dag goed met een ontbijt vol keuzes uit de Schijf van Vijf. Dit kan van alles zijn: volkorenbrood met ei en een glas melk of halfvolle yoghurt met fruit en havermout. Het is belangrijk om te ontbijten, want dit zorgt voor nieuwe energie na de nacht en brengt de spijsvertering op gang.
De ingrediënten van een gezond ontbijt
Volkorenbrood of een volkoren graanproduct. Kies bij voorkeur voor bruin of volkorenbrood, havermout of ongesuikerde muesli. Een stuk vers fruit als geheel, als beleg, versneden in een kommetje yoghurt of plattekaas.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Skyr bevat daardoor meer eiwitten en minder vet dan Griekse yoghurt. Kefir (Bulgaarse yoghurt) wordt gemaakt van ingedikte melk en magere melkpoeder. Kefir is vetter dan gewone volle yoghurt. Naast de yoghurtbacteriën worden ook gisten toegevoegd.
Waarom skyr zo goed voor je is
Let je op je lijn, dan is skyr een prima zuivelproduct om te gebruiken bij je ontbijt of als gezond tussendoortje: het bevat weinig vetten en suikers, maar wel veel proteïnen en calcium. Een portie van 100 g skyr natuur bevat ongeveer 11 g proteïnen, 3,7 g suikers en slechts 0,2 g vet.
Welk merk is echte Griekse yoghurt? De winnaar onder de echte Griekse yoghurt is wat ons betreft de Fage Griekse Yoghurt met: 0 gram vet per 100 gram. 57 kcal per 100 gram.
Met de Alpro plantaardige Variatie Op Yoghurt kun je eindeloos combineren. Heerlijk in combinatie met ontbijtgranen, fruit of gewoon zo. Gezien onze variatie plantaardig en van nature lactosevrij is, past hij perfect in een plant based, zuivelvrij, veganistisch of vegetarisch dieet/ recept.
Minder verzadigd vet
Als pluspunt noemt Alpro 'van nature arm aan verzadigde vetten'. Deze kwark bevat inderdaad een stuk minder ongezonde verzadigde vetten dan volle of halfvolle kwark. Een schaaltje (150 gram) Go On bevat minder dan 1 gram verzadigd vet. Ter vergelijking: In halfvolle kwark is dat ruim 3 gram.
Optimel is namelijk een ZUIVEL-product. Zuivelproducten zijn meest vloeibaar. Dit zorgt voor mogelijk een teveel aan een consumptie, zeker omdat we het in één keer consumeren. Denk aan een glas optimel drink van 250 ml.