Als je baby snel drinkt geef dan voor de voeding even (minuut of 3-4) je pink of een fopspeen. Zo kan je baby zijn grootste zuigkracht daarop al kwijt. Mogelijk drinkt je baby daarna rustiger aan de borst of fles. Ook kun je je baby tijdens het voeden laten pauzeren om de voeding te laten zakken.
De melk komt sneller dan je kleine aan kan. Geef je borstvoeding, dan heb je misschien een sterke toeschietreflex. Hierdoor verslikt je kleine zich af en toe en kan onrustig zijn tijdens het voeden. Vraag in dat geval een lactatiekundige om hulp.
Als uw kind blijft huilen na de voeding en heel vlug drinkt, laat de baby dan minder snel drinken door de speen wat strakker aan te draaien of een andere speen te kiezen met een kleiner gaatje. Van flesvoeding krijgt een kind makkelijker te veel dan van borstvoeding.
Fles-baby's drinken sneller
Het klopt dat baby's meestal langer doen over borstvoeding. Zeker in het begin. Maar je baby moet ongeveer 15-20 minuten doen over een flesje, anders kan hij last krijgen van darmkrampjes.
De voedingstijd aan de borst varieert per moeder-kindpaar maar zal ongeveer 15-20 minuten aan de eerste borst zijn en ongeveer nog 10 minuten aan de tweede borst. Ook het aantal voedingen per 24 uur varieert per kind, ook afhankelijk van de leeftijd en behoeften.
Als je baby snel drinkt geef dan voor de voeding even (minuut of 3-4) je pink of een fopspeen. Zo kan je baby zijn grootste zuigkracht daarop al kwijt. Mogelijk drinkt je baby daarna rustiger aan de borst of fles. Ook kun je je baby tijdens het voeden laten pauzeren om de voeding te laten zakken.
De eerste zes maanden moet je baby na het voeden 10 tot 15 minuten rechtop gehouden worden.
Van te veel flesvoeding kan je kind te zwaar worden. Een voeding duurt 20-30 minuten. Geef het flesje in ieder geval niet langer dan een half uur en gooi restjes weg. Duurt een voeding korter dan 20 minuten, neem dan af en toe een pauze.
Te veel voeding, dit zijn de signalen
Je baby onrustig drinkt en zich vaak verslikt. Er regelmatig melk terug komt via de mond van je baby. Je baby buikkrampen heeft en veel huilt. Je baby huilt omdat hij nog wil zuigen.
Kijken naar de behoeften van uw baby Iedere baby heeft zijn eigen behoeften en zijn eigen ritme. De ene baby wil vaker drinken en heeft meer honger dan de andere. Zowel voor borstvoeding als voor flesvoeding geldt: als uw baby duidelijk laat merken dat hij honger heeft, dan is het tijd om te voeden.
Geef je kind op een dag ongeveer 150 milliliter voeding per kilo van zijn gewicht. Als je kind 5 kilo weegt, heeft het op een dag dus ongeveer 750 milliliter voeding nodig. Dat zijn dus bijvoorbeeld 10 flesjes van 75 ml, of 9 flesjes van 80-85 ml. Dit is echt een richtlijn en geen wet.
De flessen van NUK, aldus NUK, zorgen ervoor dat het drinken niet te snel en niet te langzaam gaat. In plaats van een rechte speen, waaruit baby's vaak te snel drinken, hanteert het merk een asymmetrische speen.
Meestal houdt het clusteren maximaal drie dagen aan. Wat veel ouders merken is dat hun baby's om de 'hongerige periodes' heen verder wel content zijn en in de dagen na het clusteren doorgaans beter of langer slapen.
Een pasgeboren baby heeft een kleine maag en moet daarom vaak kleine beetjes drinken. Een grotere baby kan meer drinken in één keer en neemt langere pauzes tussen de voedingen. Na zes tot acht weken krijgt je baby meestal een dag- en nachtritme. Maar dat kan ook eerder of later zijn.
De meest opvallende symptomen van het KISS-syndroom bij baby's zijn duidelijke voorkeurshoudingen en een scheve stand van het hoofd. Andere symptomen zijn: Scheef ruggetje. Asymmetrisch bewegen van armen en benen.
Typerend voor het clusteren is dat je kindje steeds op ongeveer hetzelfde moment van de dag onrustig is. Het verschilt per baby wanneer dit moment is. Voor de ene baby is dit 's nachts en voor de andere juist 's ochtends vroeg. En weer andere baby's clusteren juist vooral aan het eind van middag of begin van de avond.
Heeft je baby inderdaad nog honger, geef hem of haar dan iets meer melk. Blijft je baby onverzadigbaar, bespreek dit probleem dan met je arts of verpleegkundige. Verander niet op eigen houtje van soort voeding. De samenstelling van een voeding heeft weinig invloed op het verzadigingsgevoel.
Als je kindje huilt direct na de voeding, kan het zijn dat hij last heeft van zijn buik en geen honger. Je herkent dit aan trappelende voetjes, onrustig zijn en het lichaam strekken. Na 3 maanden zijn bij de meeste baby's de krampjes over. Wat kan helpen tegen darmkrampjes, is de tijd nemen bij de voeding.
Tijdens de eerste 14 dagen (of zolang het gewicht minder dan 2500 g is) heeft je baby minimaal 8 voedingen per 24 uur nodig en mag er maximaal 3 uur tussen twee voedingen liggen. Zolang het gewicht tussen 2500 en 3000 g ligt: minimaal 7 voedingen per 24 uur, maximaal 6 uur tussen twee voedingen.
Als je voedt op verzoek, laat je je baby drinken als deze daarom vraagt. Dat betekent dus ook: 's nachts voeden. Na een tijdje, als je baby per keer meer drinkt, ontstaat vanzelf een ritme waarbij je niet meer om de paar uur in de nacht je bed uit hoeft. Je kunt je baby helpen bij het afbouwen van die nachtvoedingen.
Voor een gulzige drinker is een speen met een klein gaatje geschikt en voor de langzame drinker een speen met een groter gat of meerdere gaatjes. Er zelf gaatjes bijmaken is niet verstandig. Er bestaan ook spenen met meerdere standen.
Probeer uw kindje niet met twee handen onder de oksels op te pakken, hierbij kan het kindje gemakkelijk overstrekken. U kunt het kindje beter oppakken door één hand op de buik van de baby te leggen en het kindje op die hand te draaien. Doe dit niet te snel, zodat uw baby niet wordt overvallen.
Je baby slaapt minder diep. Heeft je baby honger? Dan zal je merken dat hij minder diep slaapt en sneller wakker wordt van omgevingsgeluiden.
Lichaamssignalen dat de baby honger heeft;
Handjes in het mondje doen. Lippen tuiten of tong uitsteken. Zoeken met het hoofdje. Over de lipjes likken.
De baby drinkt effectief, is zeer geconcentreerd aan het begin van de borstvoeding, neemt duidelijke slokken en wordt vervolgens langzaam ontspannen totdat hij vanzelf de tepel loslaat.