Gelatineblaadjes en gelatinepoeder moet je altijd verwarmen voor gebruik. Gelatine kan niet verwerkt worden in een koude vloeistof als yoghurt. Het alternatief voor verwerken in een koude vloeistof is een instant gelatine.
De vloeistof waarin de gelatine wordt opgelost moet heet zijn, maar mag niet koken, want dat gaat ten koste van de bindkracht en de smaak.
Gelatine gebruik je om een gelei, pudding, terrine of mousse op te laten stijven. De hoeveelheid die je nodig hebt verschilt per gerecht. Begin altijd met het weken van de gelatineblaadjes in koud water, tot ze helemaal zacht zijn. Week de gelatine minimaal 10 minuten, langer mag ook.
Gelatine vormt een zachte gel die in je mond 'smelt' en daarom als prettig wordt ervaren. Gelatine geleert bij 15°C. Boven deze temperatuur begint de geleerkracht af te nemen. Laat de vloeistof na het verwarmen rustig afkoelen tot kamertemperatuur voordat je deze in de koeling volledig laat geleren.
Meng het poeder met koud water. De verhouding is meestal 1 deel poeder op 5 delen water, maar controleer altijd de verpakking om zeker te zijn. Als het mengsel is ingedikt, voeg je het toe aan een warme vloeistof. Verwerk de massa daarna zoals je met gesmolten gelatineblaadjes zou doen.
Gelatine vermindert maagzuur, maagzweren en zure reflux na het eten. Gelatine levert een enorm hoog percentage aan eiwitten en mineralen per gram. Extra interessant voor sporters. Gelatine is, mede door het hoge eiwitgehalte, een goede vervanger voor je vlees inname.
Als de pudding of room die je wilt laten opstijven in zijn geheel al is verwarmd dan kun je de gelatine daar direct aan toevoegen. Zolang je maar een warme basis hebt waar de gelatine in kan oplossen. Zodra de opgeloste gelatine weer afkoelt vormt het een gel die het product stijf maakt.
Los de pudding op een bord of schaal en zet hem tot gebruik terug in de koelkast. * Gelatine heeft minimaal 4 uur nodig om in de koelkast op te stijven. De opstijvende werking blijft tot wel 15 uur.
Je kan jam indikken met gelatine(blaadjes), pectine, agar agar, chiazaad en maizena.
Gelatine lost op bij warmte. Als de gelatine in een vloeistof afkoelt wordt het gelei.
De blaadjes kan je best weken in koud water, tot ze mals zijn. In de meeste gevallen is dat al na een kwartier gepiept. We kunnen geen reden bedenken waarom de gelatine urenlang dient geweekt te worden. Het kan geen kwaad, maar het is meestal overbodig.
Agar geeft een stevige vaste gelei en gelatine een flexibelere gelei. Ook kan Agar niet goed tegen een hoge zuurgraad, terwijl gelatine niet tegen bepaalde enzymen kan zoals die van ananas, papaya en kiwi. Een voordeel van Agar is dat het zijn bindkracht behoudt. Dit maakt het product zeer geschikt voor mise en place.
Bepaalde stoffen in fruitsoorten zoals ananas, kiwi, passievrucht, vijg, papaja en mango breken gelatine af waardoor je bereiding niet zal opstijven.
Arabische gom en agar-agar als alternatieven voor gelatine
Arabische gom (bijvoorbeeld in snoep) en agar-agar (bijvoorbeeld in pudding). Agar-agar is een vega(n) bindmiddel dat wordt gewonnen uit algen.
Gelatine kan vervangen worden door het vegetarische agar agar. Agar agar wordt gemaakt van algen en is 4 keer sterker dan gelatine. Het stijft sneller op maar verliest ook sneller zijn bindkracht.
Je kan Agar Agar ook gebruiken in koude bereidingen. Je mengt de juiste hoeveelheid Agar Agar met een beetje vruchtensap of water. Laat deze mengeling enkele minuten koken en voeg ze toe aan je bereiding. Voor toetjes die geserveerd worden in een kommetje, heb je een heel lichte gelei nodig.
Er zijn twee dingen waar gelatine absoluut niet tegen kan: koken en bevriezen. Als je gelatine meekookt ontstaat er een onaangename smaak. Zou je een gelatinegerecht in de diepvries doen, dan lekt er vloeistof uit bij het ontdooien.
Gelatine laat je vooraf weken in een beker met koud water. De blaadjes moeten nadien altijd opgelost worden in een (voldoende) warme vloeistof, waardoor klontering onmogelijk is. Deze warme oplossing wordt vervolgens meteen in de receptuur toegevoegd en vermengd. In principe is klontering zeer eenvoudig te vermijden.
Gelatine zit verwerkt in heel veel lekker voedsel. Je kunt het niet echt proeven.
Gelatine (E411) is een natuurlijk ingrediënt bekomen uit het collageen van vooral dierlijk bindweefsel zoals botten, beenderen, graten en de huid. Gezuiverde gelatine is kleurloos, transparant en smaakloos en wordt in de voedingsindustrie gebruikt om vloeibare bereidingen te binden of te laten geleren.
Gelatine zorgt ervoor dat je verschillende baksels en zoetjes makkelijk opstijven. Denk hierbij aan toetjes zoals pudding of kwarktaart, maar ook aan winegums of drop.
Over het algemeen lijkt het innemen van 5 tot 15 gram collageenpeptiden een effectieve en veilige hoeveelheid per dag. Als je collageenpoeder gebruikt, wordt het meestal aanbevolen om elke dag 1 tot 2 schepjes (of eetlepels) in te nemen, dit staat gelijk aan 12 tot 15 gram collageen.
Gebruik: Voeg 2 theelepels (10 gram) Gelatine poeder toe aan een kopje water, of yoghurt. Daarna direct op drinken. Dit product is een voedingssupplement.
Gelatine blijft een dierlijk product waarbij je best de houdbaarheidsdatum respecteert. Het zou zonde zijn om een recept te maken met oude gelatine die je gerecht misschien doet mislukken omdat het niet voor de juiste binding zorgt.