Transpersonen voelen zich niet thuis in het geslacht dat bij de geboorte is vastgesteld.
Als iemand geen keuze maakt in de genderidentiteit man of vrouw spreken we van non-binair. Non-binaire personen voelen zich een beetje jongen/man en meisje/vrouw, of juist geen van beiden. Of zij voelen zich soms jongen/man en soms meisje/vrouw. Dit heet genderfluïde.
Non-binaire trans(gender) personen
Mensen die zich noch als man, noch als vrouw identificeren worden non-binaire transgender personen genoemd. Ze vallen buiten de binaire hokjes man of vrouw.
Sommigen horen graag “brus” in plaats van broer of zus. Anderen duiken de goede oude “kozijn” op om de binaire termen neef of nicht te vermijden.
“Hen” of “die”
Let op: 'hen' is voornamelijk bedoeld voor non-binaire mensen en niet als genderneutraal woord voor als je even niet weet of wilt benoemen hoe iemand zich identificeert. Daarvoor hebben we in het Nederlands nog niet echt een goede oplossing, hoewel 'die' in spreektaal wel in de buurt komt.
Die/hen/hun zijn genderneutrale voornaamwoorden. Zo verwijs je naar een persoon zonder iets te zeggen over hun gender.
Sommige non-binaire personen worden het liefst aangesproken met 'die' of 'hen', maar anderen blijven 'zij' en 'haar' of 'hij' en 'hem' gebruiken. Dat kiest ieder voor zich. Wat ook nog weleens verward wordt is androgyniteit met non-binariteit.
Als iemand non-binair is, verkiest die vaak (maar niet altijd) ook om neutrale aanspreektitels en termen te gebruiken om naar zich te verwijzen. Zo verkiezen veel non-binaire personen om de voornaamwoorden die/hen/hun, hen/hen/hun of die/die/diens te gebruiken.
Er zijn veel verschillende pronouns mogelijk, en soms zijn er ook mensen die combinaties prettig vinden. Een aantal zijn: - Hij/hem/zijn - Zij/haar/haar - Die/die/diens - Zij/hen/hun - Zhij, ij, shij, of andere nieuwe vormen.
In het Nederlands is daar geen officiele vertaling voor, maar in het onderwijs en de zorg wordt al jarenlang de term Brussen of Brusjes gebruikt.
Pangender is een multi gender niet-binaire genderidentiteit die verwijst naar een enorme en diverse veelheid van geslachten in hetzelfde individu die zich oneindig kan uitstrekken, altijd binnen de eigen cultuur en levenservaring, en al dan niet onbekende geslachten kan omvatten.
Enby is een nieuw seksspeeltje dat aan iedereen plezier biedt. De naam Enby staat voor non-binary. De vorm lijkt op een fietszadel, maar als je de zachtheid voelt denk je eerder aan de sierlijke vleugels van een rog. Binnenin zit wel degelijk een vibrerend deel, zodat Enby een vibrator genoemd mag worden.
LGBTQ. L staat voor lesbian en heeft betrekking op vrouwen of mensen met een non-binaire identiteit die alleen op vrouwen vallen. G staat voor gay (of homoseksueel) en heeft betrekking op mannen of mensen met een non-binaire identiteit die alleen op mannen vallen. B staat voor biseksueel.
Genderfluid of gender fluid
Het gaat er in feite om dat we mensen niet zomaar op kunnen delen in slechts mannen en vrouwen. Tussen man en vrouw zitten namelijk nog allerlei variaties. Genderfluid is een term voor mensen die zich niet geheel man of vrouw voelen. Ze voelen zich meer of minder vrouwelijk of mannelijk.
Mensen die non-binair zijn gebruiken vaak de termen hen of hun in plaats van hij of zij. Panseksueel is een overkoepelende term, die betekent dat je op mensen valt, of het nou mannen, vrouwen, non-binaire personen, intersekse personen of personen met een andere genderidentiteit zijn.
Iedereen heeft een genderidentiteit. Meestal past je genderidentiteit bij het lichaam waarmee je geboren bent. Dit noem je ook wel cisgender. Bijvoorbeeld: je bent met een meisjeslichaam geboren en je voelt je ook een vrouw.
Naast 'zij' en 'hij' en 'haar' en 'hem' is sinds 2016 ook het genderneutrale woord 'hen' als voornaamwoord in onze taal opgenomen. Dit kan gebruikt worden voor mensen die zich niet identificeren als man of vrouw. Mensen zoals Thorn, Nanoah en Sky.
Er zijn ook mensen die zich niet thuis voelen in de opvattingen over man of vrouw-zijn en daarom liever genderneutrale voornaamwoorden gebruiken. 1 op de 200 mensen is geboren zonder eenduidige geslachtskenmerken. * Sommige intersekse mensen vinden het fijn om genderneutrale voornaamwoor- den te gebruiken.
Een overkoepelende term voor al wie niet cisgender is en/of een niet-heteroseksuel seksuele identiteit heeft, is queer.
Panseksueel betekent dat je verliefd wordt op mensen. Het maakt je niet uit wat voor sekse of genderidentiteit iemand heeft. Meer over lesbisch, homo, bi.
Het aantal mensen dat zich niet volledig in het hokje man of vrouw voelt passen, is hoger dan vaak gedacht: 4 procent van de Nederlanders, volgens onderzoekers van kenniscentrum Rutgers.
Panseksueel. Deze term wordt gebruikt door mensen die zich aangetrokken voelen tot het innerlijk van iemand. Mensen die zich zien als panseksueel vallen dus niet op iemands geslacht of op een bepaalde genderidentiteit, maar op de persoonlijkheid van diegene.
De genen van een mens bepalen of iemand biologisch een man of vrouw is, op basis van de aanwezigheid van geslachtschromosomen XX of XY. Mensen met chromosomenpaar XX zijn biologisch vrouwelijk, mensen met een chromosomenpaar XY zijn mannelijk.
Er zijn eigenlijk maar twee voornaamwoorden in het Nederlands: 'zij' en 'hij'. Maar dat schiet dus niet echt op als je buiten die hokjes valt. Daarom willen non-binaire personen meestal aanspreken worden met 'hen/hun' of 'die/diens' ('they' en 'them' in het Engels).