Zowel hogescholen als universiteiten bieden masters aan. De masteropleiding duurt meestal een of twee jaar en heeft niveau NLQF 7. Je kunt de kennis die je in je bachelor hebt opgedaan verder gaan verbreden of juist verdiepen. Wanneer je een masteropleiding hebt afgerond, ontvang je een mastertitel.
Doorstromen van hbo-bachelor naar wo-master? Je kunt na het afronden van de hbo-bachelor ook kiezen voor een wo-master. Je moet dan wel een schakeltraject volgen. Omdat het soort onderwijs op het hbo verschilt van het soort onderwijs op het wo, kun je niet direct doorstromen.
Deze term dekt veel beter de lading! Een hbo-master richt zich namelijk op de beroepspraktijk, waarbij je dus altijd aan de slag gaat met praktijkcasussen. Bij een wetenschappelijke master ligt de nadruk op literatuurstudie, theorie en onderzoek. Beide varianten zijn echter een academische opleiding.
Door middel van praktijkonderzoek werk je aan innovatie in het werkveld. Een hbo-master wordt daarom ook wel een professionele master genoemd. Bij een master aan de universiteit richt je je op wetenschappelijk en theoretisch onderzoek. De nadruk ligt op onderzoeksvaardigheden, theorie en kennisontwikkeling.
Het grootste verschil tussen een HBO Master en een WO Master
Het niveau van de beide Mastervarianten is hetzelfde. Zowel bij de HBO Master als bij de WO Master krijg je een graad (Master). Alleen bij de WO Master mag je na het afronden van je opleiding ook een titel voeren (drs., mr., ir.).
Een masteropleiding biedt je inzicht in de verschillende belangen van je gesprekspartner en helpt je te schakelen op strategisch, tactisch of operationeel niveau. Daardoor kun je gemakkelijker een connectie leggen met de persoon die tegenover je zit en kun je die persoon ook echt verder helpen.
Voordelen van een master
Je leert jezelf en jouw key kwaliteiten beter kennen en te benutten in het werkveld. Door de extra kennis en vaardigheden die jij tijdens de master opdoet, word jij dé specialist in jouw vakgebied.
Er zijn twee soorten bachelors: hbo (hoger beroepsonderwijs) en wo (wetenschappelijk onderwijs). De bachelorsdiploma's van het hbo en de universiteit zijn gelijkwaardig, maar er zijn ook verschillen: Opleidingen in het hbo hebben een beroepsgerichte oriëntatie. Wo-opleidingen zijn wetenschappelijk georiënteerd.
Ben je met een hbo-opleiding of universitaire bachelor bezig en denk je erover na om door te gaan met een master? Dan is het fijn om te weten hoe lang het duurt om je master te halen. Over het algemeen duurt een masterprogramma één tot drie jaar, maar de exacte duur hangt af van verschillende factoren.
Een masteropleiding volg je meestal aan de universiteit. De 2-jarige associate degree volg je aan een hogeschool. Het grootste verschil tussen bachelor en master zit in de specialisatie van een studierichting. Het grootste verschil tussen hbo en universiteit zijn de vaardigheden die je tijdens de studie ontwikkelt.
Tegenwoordig gebruiken de meeste afgestudeerde hbo'ers de titel Bachelor of Master, maar je mag ook de 'ouderwetse', Nederlandse titels gebruiken. Meestal zet je dan 'bc. ' voor je naam. Bc. is de afkorting van 'baccalaureus'.
Na je hbo MER of bedrijfskunde
Als je onze opleiding Business Studies hebt afgerond en je gespecialiseerd hebt in Management & Beleid (voorheen bedrijfskunde MER), dan krijg je een titel mee: je mag jezelf Bachelor of Arts noemen!
Het Combo assessment HBO werk- en denkniveau geeft inzicht in intellectuele capaciteiten en/of persoonlijkheid en bepaald daarmee het HBO werk- en denkniveau.
Je kunt je huidige denk- en werkniveau laten vastleggen met een capaciteitentest. Heb je bijvoorbeeld een mbo-vooropleiding, dan kun je nu heel goed op hbo- of hbo+-niveau functioneren. Een papiertje zegt in feite niets over jou, maar is voor de start en ook het vervolg van je onderwijscarrière essentieel.
na een bacheloropleiding: Bachelor (B); na een masteropleiding of een postinitiële opleiding: Master (M); na een masteropleiding op het gebied van landbouw en natuurlijke omgeving of techniek: ingenieur (ir.); na een masteropleiding op het gebied van het recht: meester (mr.);
Graden in het Wetenschappelijk Onderwijs (universiteit)
Master (M): na een universitaire master (wo); Bachelor of Laws (LLB): na je universitaire studie (bachelor) rechten; Master of Laws (LLM): na een universitaire master rechten; Doctor of philosophy (PhD): Na het behalen van je promotieonderzoek.
Na je bachelor een master halen, is dus echt wel lucratief. Een master van de hogeschool levert namelijk gemiddeld 4.004 euro bruto per maand op, oftewel 12,85% meer dan iemand met een bachelor. Werknemers die hun master op de universiteit hebben gehaald, krijgen later een gemiddeld brutomaandloon van 4.551 euro.
In 2022 beschikte in Nederland 14% van de 15- tot 75-jarigen over een afgeronde masteropleiding (hbo of wo) of een doctorstitel. De afgelopen tien jaar is dit aandeel gestaag gegroeid. Ook het aandeel 15- tot 75-jarigen dat een bacheloropleiding als hoogst behaald onderwijsniveau heeft, is in deze periode gestegen.
Om de hamvraag te beantwoorden: in 2022 verdient iemand met een modaal inkomen 38.000 euro bruto op jaarbasis, aldus het Centraal Planbureau. Netto houdt iemand met een modaal salaris 2.500 euro per maand over, bij een bruto salaris van ruim 3.100 euro.
Wat is het verschil tussen bachelor en master? Bachelor en master zijn graden voor mensen die een opleiding in het hoger onderwijs hebben afgerond. Na een 4-jarige opleiding aan een hogeschool of 3 jaar aan de universiteit krijg je de graad bachelor. Daarna kun je nog 1 tot 3 jaar doorstuderen voor een master.
Master of Science is een mastertitel. Deze krijg je nadat je een universitaire masteropleiding in de bètawetenschappen of een toegepaste of sociale wetenschap hebt afgerond. De titel Master of Science wordt heel soms ook gegeven na het afronden van een master op het hbo. De afkorting van de titel is MSc.
Maar: Een Master studie naast je werk is zwaar. Dit moet je alleen doen als je echt gemotiveerd bent of het echt nodig hebt om een stap te maken (bijvoorbeeld meer in een research / scientist functie werken bij een bedrijf als ASML ofzo) of als het vakgebied je buitengewoon boeit.