Het inademen van damp kan helpen om helpen om slijm op te lossen. Ga bijvoorbeeld met je baby in de badkamer naast een stomende douche zitten. Bij oudere kinderen kan stomen boven een bak heet water helpen, maar bij een baby mag je dit niet doen.
Je kan het slijm in de keel van je kind helpen losmaken door te stomen met heet water. Let wel op dat je kind zich niet verbrand aan het water! Je hoeft verder niets toe te voegen aan het water, deze middelen werken niet en kunnen de slijmvliezen nog meer irriteren.
Drink voldoende water of andere vloeistoffen. Gorgel met zout water; zout werkt ontsmettend. Eet zaken als knoflook, kippensoep, kurkuma en cayennepeper; ze helpen (volgens grootmoeders recept) het slijm te verminderen. Let op met onder meer zoete zuivelproducten; ze kunnen juist meer slijm veroorzaken.
Maar hoe doe je dat precies? Sluit dat ene neusgat even af en houd de mond een beetje dicht met je vingers. Wacht enkele seconden: de slijmpjes moeten dan door het andere neusgat stromen; Veeg het neusje van je baby af met een zacht kompres of een zakdoekje.
Een baby ademt de eerste levensmaanden slechts door zijn neus. Als zijn neus dan verstopt raakt, gaat hij niet vanzelf door zijn mond ademen. Hierdoor hebben ze vaak een beetje moeite met ademhalen.
de neusvleugels bewegen mee met de ademhaling (dit heet neus-vleugelen) soms opeens een paar seconden niet ademen. de huid is grijs-blauw rond de mond en onder de nagels. sufheid: uw baby is slaperig en moeilijk wakker te krijgen.
Honing is een slijmoplossend middel. De suikers in honing trekken vocht aan. Hierdoor vermindert de slijmvorming. Honing bevat ook etherische oliën die het slijm verdunnen en de hoestprikkel verminderen.
Ga met je kindje in een dichte badkamer zitten terwijl een hete douche loopt. Dit kan slijm losmaken en hoest verlichten. Doe dit voor het slapengaan. Zet het hoofdeinde van de wieg of het bedje omhoog, maar leg de peuter niet op kussens of zacht beddengoed, aangezien dit het risico op wiegendood vergroot.
Zout onttrekt water aan je keel zodat je geïnfecteerd slijm weg krijgt, het werkt ook lichtjes ontsmettend, Goed om te weten : Los een halve theelepel zout op in een glas heet water (zo warm als u kunt verdragen), gorgel ermee en spuw het uit. Herhaal om het uur.
Bij vastzittende hoest kun je het slijm in de luchtwegen niet ophoesten. De oorzaak is vaak een infectie van de bovenste luchtwegen. Klachten zijn onder andere moeite met ademhalen en een zware borst. Vaak gaat vastzittende hoest vanzelf weer over na 2-3 weken.
Baby's en kinderen jonger dan twee jaar kunnen het na een paar dagen zo benauwd krijgen dat zij hun neusvleugels wijd open sperren. Dit heet neusvleugelen. Vaak gaat dit gepaard met slecht eten en drinken. Soms ademt je kind piepend of zagend.
De belangrijkste symptomen van een longontsteking bij kinderen zijn: hoesten van slijm (soms met wat bloed), koorts en een snelle ademhaling. Je kind kan ook last hebben van benauwdheid of kortademigheid en rillen of klappertanden. Ook kan hij minder actief zijn en slecht drinken.
Juiste hoeveelheid zoutoplossing bij het neusspoelen
Kind tot 6 maanden: 0,5-1 ml in elk neusgat spuiten. Bij voorkeur doet u dit voor iedere voeding tot maximaal 8x per dag. Kind 6 maanden tot 1 jaar: 1 ml in elk neusgat voor de voeding/maaltijd en voor het slapengaan tot maximaal 8x per dag.
Bij baby's begint de infectie met het RS-virus ook als een verkoudheid met een snotneus, niezen, hoesten en lichte koorts. Meestal gaat dat vanzelf binnen één tot twee weken over.
Ga slijm in je longen loskloppen met huffen.
De werking is gebaseerd op je uitademing, bij het uitblazen verplaatst de lucht een stalen kogel. Dit veroorzaakt trillingen, die in de borst en luchtwegen een kloppend gevoel opwekt. Door dit kloppende gevoel trilt het vastzittend slijm langzaam los en kan opgehoest worden.
Eet of drink friszure producten
Door friszure producten te eten kun je ervoor zorgen dat er meer dun, waterig speeksel in je mond wordt gemaakt. Dit helpt tegen de vorming van taai slijm. Denk hierbij aan ananas, augurk, komkommer, zilveruitjes, appel, kiwi, druiven (zonder pit), mandarijnen, sinaasappelen en tomaat.
Wat kan ik doen tegen slijm in de keel? Probeer keelschrapen te vermijden, een slokje water of thee kan helpen om het slijm weg te slikken, zuigen op een snoepje en het gebruik van honing kunnen ook helpen.
Producten die slijmoplossend werken zijn: ananassap, kamillethee, koolzuurhoudende limonades. U kunt ze na de maaltijd drinken of gebruiken om de mond mee te spoelen. Soms is het drinken van een slokje water voldoende om slijmvorming tegen te gaan.
De meest voorkomende symptomen zijn hoesten en koorts (> 38,0 graden). Andere symptomen die bij kinderen worden gezien zijn: neusverkoudheid, vermoeidheid en buikklachten, zoals diarree.
Hoe kun je een infectie door RS-virus krijgen? Het virus zit in de keel van iemand die besmet is. Door hoesten en niezen komen kleine druppeltjes met het virus in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en zo besmet raken.
Vaak wordt een infectie met het RS-virus niet opgemerkt, omdat de klachten bij de meeste kinderen op een gewone verkoudheid lijken: een verstopte neus of loopneus, hoesten en soms oorontsteking. Meestal blijft het hierbij en knapt het kind gewoon weer op.
Als de neus van je baby verstopt is, kan slapen lastig zijn. Want als je kindje plat op de rug ligt, hoopt het slijm vaak op in de neus, waardoor ademhalen lastig is. Kijk dus of je het hoofdeinde van het bedje iets kunt ophogen door een kussen of opgerolde handdoek onder het matras te leggen.
Een verkoudheid duurt meestal een paar dagen tot een paar weken en gaat vanzelf weer over. Verkoudheden kunnen erg vervelend zijn voor je baby, maar bij elke verkoudheid die je kind doormaakt bouwt hij meer weerstand op.