Een t-stuk kan gebruikt worden in het dubbelwandige gedeelte van het rookkanaal of in het enkelwandige pijpmateriaal direct achter de kachel. Het handige van een t-stuk is dat het overtollig roet verzameld wordt, wat je makkelijk verwijderen kan als je de dop of het luik opent.
Het 'tikken/knallen' van een houtkachel is meestal aanwezig als de kachel snel opwarmt of afkoelt. Het materiaal zet dan uit of krimpt. Daardoor ontstaat er spanning en dat kan geluid veroorzaken. Niets om zorgen over te maken.
Twee kachels op één rookkanaal aansluiten is wel mogelijk maar extra aandacht is wel vereist. Hoewel het in sommige gevallen redelijk goed werkt, met een 45° T-stuk, raden we dit in zijn algemeenheid toch af.
Waarom een rookkanaal in de schoorsteen? Er wordt vaak gedacht dat de rook van een openhaard prima door een schoorsteen alleen naar buiten kan worden geleid. Echter is het ten eerste een stuk veiliger om een rookkanaal te plaatsen in een schoorsteen, omdat de kans op een schoorsteenbrand op deze manier verkleind wordt.
Dubbelwandige kachelpijpen hebben de functie om met behulp van aanwezige isolatie de afstand tot brandbaar materiaal te minimaliseren. Rookgassen kunnen op die manier, nadat ze het merendeel van de warmte afgegeven hebben, veilig door een uitmonding in uw huis naar buiten geleid worden.
Heeft u een muur met hout of gips? Er moet dan minimaal 40 centimeter afstand tussen de kachel en de muur zitten. Heeft u een muur van beton of steen? Houd dan ongeveer een dikte van de vuist afstand tussen de kachel en muur.
De buitenkant van een ISODUCT dubbelwandig (DW) rookkanaal wordt bij normaal gebruik zo'n 40 tot 60 graden Celsius. Zelfs bij een schoorsteenbrand, waarbij de binnentemperatuur kan oplopen tot 1.000 graden, wordt eventueel brandbaar materiaal aan de buitenzijde van het kanaal nooit brandgevaarlijk heet.
Een dragende schouw herken je op dezelfde manier als een dragende muur. Tijd om de bouwkundige tekeningen erbij te halen, dus. Zijn er geen constructieplannen? Controleer dan of je schoorsteen de vloeren ondersteunt.
Bij toepassing van de NEN-norm 2757 is de vereiste afvoerhoogte over de gehele daklijn 0,5 meter boven nokhoogte. Dit blijkt uit het kennisdocument Gezondheids- en hindereffecten door houtkachels van particulieren van de Stichting Advisering Bestuursrechtspraak (STAB) uit 2019.
In Nederland is het, in tegenstelling tot veel anderen landen, niet wettelijk verplicht om je schoorsteen te laten vegen. Ook in de voorwaarden van een opstalverzekering staat vaak niet beschreven dat dit verplicht is. Maar er staat wel in dat je zelf al het redelijke moet doen om schade te voorkomen.
Overleg met uw buren
Praat eens met uw buren om te horen of zij hinder hebben van de rook. En of u iets kunt doen om de overlast te beperken. Bijvoorbeeld door bij een bepaalde windrichting het vuur uit te laten. Of door alleen op bepaalde tijden te stoken, zodat uw buren hun huis beter kunnen ventileren.
Hoeveel bochten (verslepingen) mogen in een kanaal komen? Wij adviseren zo weinig mogelijk bochten aan te brengen, en indien noodzakelijk dit te beperken tot 15° en maximaal 30° bochten. Scherpe bochten geven extra weerstand en belemmeren het schoorsteenvegen.
Er hoeft meestal geen nieuwe schoorsteen aangelegd te worden. Het is mogelijk om een rookgaskanaal van maximaal 8 meter horizontaal te verplaatsen.
Ga in ieder geval de kachel niet smoren/dicht zetten want dan krijgt u veel aanslag op het glas van de kachel (en aan de binnenkant van het rookkanaal). Het kan ook zijn dat er onvoldoende trek in het rookkanaal zit of dat u vochtig hout gebruikt. Als het hout te vochtig is krijg je sowieso snel aanslag op het glas.
Verder is het belangrijk om te weten dat je niet alles mag stoken in je houtkachel of vuurkorf. Zo is het wettelijk verboden om snoeihout, afval, bewerkt hout en geïmpregneerd hout te verbranden. Stook daarom alleen onbehandeld (schoon) hout zonder impregneermiddel, lijm, beits of verf.
De meeste houtkachels geven in meer of mindere mate stralingswarmte af. Stralingswarmte is warmte die de lucht en vlakken (en koude lichamen) rond de kachel snel opwarmt. Kenmerkend voor straalkachels is dat de kachel zelf heel warm wordt en dus niet in de buurt van brandbare muren of meubels kan staan.
De brandwerende platen van Promatect zijn de ideale oplossing voor het aanbrengen van een hitteschild achter kachel en open haard. De platen zijn gemaakt van onbrandbaar materiaal en bieden een makkelijke en bovendien veilige oplossing voor de warme hittestralingzones achter de kachel of open haard.
Gemeenten kunnen de aanwezigheid van houtkachels niet verbieden. Houtkachels zijn namelijk als product toegestaan op de (Europese) markt. Ook is er nauwelijks ruimte voor gemeenten om lokale regels te stellen voor het rookgaskanaal (schoorsteen), omdat het Bbl daarover al regels stelt.
Een wandplaat, ook wel achterplaat genoemd, wordt achter de kachel aan de muur gemonteerd, zodat de muur niet kan beschadigen en niet vlam kan vatten.
Vroeger werd asbest veel toegepast in schoorstenen als brandwerend materiaal. Dit werd vaak geplaatst in de vorm van een asbestcementplaat, deze is te herkennen aan de grijze kleur en de wafelstructuur. Door een inventarisatie uit te laten voeren weet u zeker of uw schoorsteen inderdaad asbesthoudend materiaal bevat.
Praktisch gezien voorkomen schoorsteenkappen het inslaan van veel regen en wind. Dit is niet alleen beter voor het kanaal, maar is ook beter voor uw schoorsteen. Doordat het inwateren en het mogelijk kapotvriezen van steen in de winter wordt voorkomen heeft u gegarandeerd meer plezier van uw open haard of kachel.
Op de vraag of het mogelijk is om een geveldoorvoer mogelijk is bij een houtkachel kunnen we vrij duidelijk zijn. Het antwoord is namelijk: nee, dat is niet mogelijk. ✓ De eerste reden hiervoor is dat een houtkachel genoeg trek nodig heeft om optimaal te kunnen branden.
Een dubbelwandige kachelpijp gebruiken is verplicht volgens het Nederlandse Bouwbesluit wanneer deze door de gevel, het dak of plafond gaat. Een dubbelwandig rookkanaal is brandveilig, waardoor het mogelijk om deze buiten het zicht te plaatsen.
Wanneer je al een rookkanaal of schoorsteen hebt, dan is het belangrijk om te controleren dat hier geen bochten in zitten van meer dan 45 graden.