Het vervangen van de batterij kunt u zelf doen of overlaten aan professionele reparateurs. Wat u nodig heeft als u het zelf gaat doen is kleine schroevendraaiers, klemmetjes, een pincet en soms zelfs een föhn (om de lijm waarmee de smartphone dichtgemaakt wordt los te weken).
Net als bij iPhones zitten de batterijen van de meeste Android-telefoons ingebouwd. Hierdoor moet je eerst de behuizing openmaken. Je hebt hiervoor in ieder geval een kruiskop-, pentalobe- en plattekopschroevendraaier nodig. Ook is het handig om een pincet te hebben.
Zware apps, oftewel grote apps zijn ook grote batterij verbruikers. Denk bijvoorbeeld aan de Netflix app, Spotify, Facebook of apps zoals Skype en WhatsApp waarmee je kunt videobellen. Maak je geen gebruik van deze apps dan zal je batterij waarschijnlijk een stuk langer meegaan.
Telkens 'bijvullen' is beter dan wachten tot de batterij (bijna) leeg is. Voorkom zoveel mogelijk dat de batterij onder de 20% zakt of zelfs helemaal leeg raakt. Laad de smartphone liever niet verder op dan 80%. Schakel Aangepast opladen (Android), Batterij beschermen (Samsung), of Geoptimaliseerd opladen (iPhone) in.
Om te zien welke apps op jouw smartphone de grootste energievreters zijn, moet je in iOS naar Instellingen > Batterij gaan, en op Android naar Instellingen > Batterij & energiebesparing > Batterijgebruik. Hier staat een lijst met alle apps die je gebruikt en hoeveel van je batterij ze verbruiken.
Wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat een batterij minder snel slijt als je hem tot zo'n 80 procent oplaadt en niet onder de 20 procent laat komen.
Hoe lang duurt het vervangen van een accu? Wanneer een accu op voorraad is kunnen wij uw accu gemiddeld binnen 15 minuten vervangen. Daarna kunt u weer opgeladen de weg op.
Als een batterij leegstroomt, gaan de loodplaten chemisch meer op elkaar lijken, het zuur wordt zwakker en het voltage neemt af. Uiteindelijk is de batterij zo zeer ontladen dat hij geen bruikbare elektriciteit meer kan leveren. U kunt een ontladen (lege) batterij opladen door er elektrische stroom in te laten lopen.
Een vervangende batterij voor elke iPhone 13 of ouder is vanaf 1 maart 24 euro duurder dan nu. Dat meldt Apple op zijn website, ontdekte 9to5Mac. Zo het vervangen van de batterij van de iPhone 11, 12 of 13 straks 99 euro, waar dat nu nog 75 euro kost. Voor de iPhone SE stijgt de prijs van 55 naar 79 euro.
Wanneer je iPhone-accu steeds sneller leeg raakt of op een percentage boven de 5% plotseling uitvalt, heeft het zin om je iPhone batterij te vervangen, bij voorkeur door een origineel exemplaar.
Hoelang duurt het om een Samsung batterij te vervangen? Het vervangen van je Samsung batterij duurt 30 minuten bij ThePhoneLab!
De grootste boosdoeners op dit gebied zijn Facebook, Twitter, Google Maps, Instagram en Skype. Maar hoe deze apps de batterijduur van jouw eigen smartphone beïnvloeden hangt af van een aantal verschillende factoren. Al deze apps blijven je volgen, ook al gebruik je deze apps niet actief.
Je gebruikt veel zware apps
Het (veel) gebruiken van zware apps zorgt ook dat je batterij snel leeg gaat. Of je nu een iPhone 13 met iOS gebruikt of Android telefoons als de Samsung Galaxy S22 of de OPPO Find X5. Dat geldt ook voor een andere Samsung en OPPO telefoon.
Functies die veel vragen van je batterij zijn o.a. Wi-Fi, GPS, Bluetooth en NFC. Op het moment dat je deze functies niet nodig hebt kun je deze uitschakelen om batterij te besparen. Je toestel zal meer batterij verbruiken op een locatie met weinig tot geen internet/telefoon verbinding.
Prestaties zijn duidelijk sterk verminderd, anders dan dat u gewend was. Het (op)starten van het apparaat duurt langer dan gebruikelijk. Het opladen van de accu duurt langer dan normaal. De accu laadt helemaal niet meer op.
Een Android-batterij kalibreren
Het kalibreren van een 'Android-batterij' is dan ook vrij simpel. Het komt erop neer dat je de accu eerst helemaal leeg laat lopen, waarna het toestel vanzelf uitschakelt. Vervolgens start je het toestel op, zodat hij automatisch weer uitvalt (want er is geen energie).
Te lage of te hoge laadspanning
De laadspanning moet altijd tussen de 13,8 en 14,8 volt zitten. Door een te lage of te hoge laadspanning raakt de accu van de auto leeg. Bij een te lage laadspanning laadt de accu tijdens het rijden niet goed op. Een te hoge laadspanning leidt tot het opblazen van de accu.
Vooral het 's nachts opladen is gevaarlijk omdat je er dan geen toezicht op houdt. Omdat je slaapt en daardoor niet ziet wanneer de batterij vol is, kan het apparaat gaan 'overladen' met het risico dat de lader of het apparaat zelf oververhit raakt en in brand vliegt.
Het tegenovergestelde is eerder waar: hoe vaker je toestel volledig vol of leeg laat lopen, hoe sneller de accu slijt. Het is beter om de batterij meerdere keren per dag kort op te laden. Idealiter schommelt het accupercentage continu tussen 20 en 80 procent.
Tot 100 procent opladen is slecht voor je batterij
Opladen tot 100 procent leidt dus tot veel meer slijtage dan opladen tot 70 of 80 procent. Daarnaast is het schadelijk voor je batterij om te blijven doorladen nadat de 100 procent is bereikt.