Als je op zoek bent naar een beetje winterzon, zul je merken dat de Canarische Eilanden zeker de warmste plek in Spanje zijn tijdens het winterseizoen. Ze liggen voor de kust van Afrika en hebben een subtropisch klimaat.
Voor heerlijke temperaturen kun je je het best begeven naar het zuiden van het land. Hoe zuidelijker je gaat, hoe warmer het zal zijn en hoe verder je het binnenland in gaat, hoe kouder het wordt. Om te overwinteren in Spanje zijn plekken als de Costa del Sol en Gran Canaria de perfecte plek!
De meest bekende en meest zonnige plaatsen van Spanje zijn te vinden op de Canarische Eilanden, de Costa del Sol, de Costa de Almería, de Costa Cálida en aan de Costa Blanca. Hier liggen kleine paradijzen die over het algemeen het hele jaar mooi weer hebben en de regen als iets bijzonders gezien kan worden.
De autonome regio's Castilla-Léon en Aragón in het noordelijke binnenland zijn relatief droog, net als delen van Andalusië, de Costa Blanca en het binnenland ten oosten en zuidoosten van Madrid. In deze gebieden valt op jaarbasis minder dan 500 mm neerslag, waarvan het grootste deel in de winterperiode.
Zuid-oost Spanje is heel gezond om te wonen, dankzij de zuiverste lucht van Europa. De provincies Valenciana en Murcia zijn provincies met één van de schoonste luchten van Europa.
Per regio (cijfers 2022)
De grootste groep inwoners is te vinden in de provincie Málaga met 7.403 Nederlanders en 5.069 Belgen. Als tweede op de lijst staat de provincie Almería met 919 Nederlanders en 1.380 Belgen gevolgd door de provincie Granada met 858 Nederlanders en 804 Belgen.
In Castelló - ten noorden van Valencia - is de temperatuur vanmiddag opgelopen naar een tropische 30,8 graden.
Spanje is een populaire vakantiebestemming voor veel Nederlanders, ook om te overwinteren. Als je vanuit huis werkt of al met pensioen bent en verder geen verplichtingen hebt, kan overwinteren in Spanje een perfecte oplossing zijn om je energierekeningen én de kou te omzeilen. Het levert je zelfs geld op.
Je kunt overwinteren in Spanje zo duur maken als je zelf wilt. Gemiddeld spenderen Nederlanders zo'n €1.000 per persoon per maand inclusief accommodatie en activiteiten. Houd er rekening mee dat deze kosten vaak hoger liggen in schoolvakanties en rondom de feestdagen.
De bergen die rondom Benidorm liggen zorgen voor relatief warme lucht. Hierdoor krijgen zowel vorst als sneeuw geen kans in Benidorm. Vooral voor senioren is dit de reden om gedurende de wintermaanden hier voor langere tijd te verblijven.
De beste plekken om te overwinteren in Andalusië:
Provincie Cadiz en provincie Málaga: Aan de Costa del Sol en de Costa de la Luz is het in de winter minder warm, maar ook hier kun je prima winterkamperen in Spanje.
In de wintermaanden december, januari en februari blijven de temperaturen vaak rond de 16 graden hangen. Ga dit jaar ook overwinteren in Spanje en verruil de smeuïge stamppot voor een tafeltje aan zee vol met de beste tapas.
In Benidorm overwinter je in een uitstekend klimaat
Dit komt door de bijzondere ligging tussen de bergen en de Middellandse Zee. Er is zo een microklimaat ontstaan, waardoor je zelfs in de winter geniet van lenteachtig weer, waarbij de temperaturen vaak rond de twintig graden liggen en er een aangenaam zonnetje is.
In Spanje is het BBP per hoofd van de bevolking met 99 net iets lager. Nederland daarentegen staat op de vierde plaats met 130 en België vinden we terug op nummer 8 met 121.
Spanjaarden waarderen Nederlanders over het algemeen goed, alleen het Nederlandse eten scoort flink onder de maat. Als Spanjaarden denken aan Nederland denken ze in eerste instantie aan tulpen, daarna volgen graad van ontwikkeling en kwaliteit van leven.
De grootste groep buitenlandse inwoners wordt gevormd door Roemenen en Marokkanen in de meeste autonome deelstaten, hoewel de Britten koplopers zijn in Valencia, de Duitsers op de Balearen en de Italianen op de Canarische Eilanden.
De meeste Nederlanders kiezen voor kustplaatsen, omdat men hier zelfs tijdens de wintermaanden van het mediterrane klimaat kan genieten. In het noorden en midden van Spanje is het klimaat bijna hetzelfde als in Nederland. De Costa Blanca aan de Oostkust is dan ook de uitverkoren plaats om te overwinteren.
Januari is normaliter de koudste maand van het jaar in Spanje. Uit de meest actuele weersvoorspellingen blijkt dat ook dit jaar het geval.
Gemiddeld heeft Spanje jaarlijks 2.500 zonuren terwijl Nederland tussen de 1.500 en 1.550 zonuren heeft en België gemiddeld 1.564 zonuren heeft. In Spanje zijn de zonuren niet overal hetzelfde en er is een groot verschil tussen het zuiden en het noorden van het Spaanse vasteland.
Alleen op Vlieland en Schiermonnikoog kan je nog gezonde lucht inademen. De grootste oorzaak is het verkeer. Op de kaart hieronder zie je de plekken met de meeste luchtvervuiling. Op die plekken adem je te veel stikstofdioxide of fijnstof in.
De luchtkwaliteit in Nederland behoort tot de slechtste van Europa. Met België en Luxemburg heeft Nederland de hoogste gemiddelde uitstoot van stikstofdioxide (NOx) per km2. De concentratie fijnstof ligt in Nederland 25% hoger dan het Europese gemiddelde.
Costa Blanca Gezondste Klimaat van Europa
De zon schijnt 300 dagen per jaar. De lucht is gezond en er is een lage luchtvochtigheid, waardoor het ideaal is voor mensen met astma, reuma en andere gezondheidsproblemen. Ook de gezondheidszorg in Spanje is goed ontwikkeld: Nummer 8 van de wereld!.