Wanneer u een document wilt lamineren, kunt u het document door een klein gedeelte invoeren in de lamineermachine. De machine voert uw document vervolgend door twee transportrollen, waarna uw gelamineerde document aan de andere kant uit de machine rolt. Zo kunt u gemakkelijk en snel lamineren.
Een onbekende manier om zelf te lamineren is door het gebruik maken van een strijkijzer en normale lamineerhoezen. Deze hoezen zijn dus eigenlijk gemaakt voor normale lamineerapparaten. Het enige verschil is dat u geen lamineermachine gebruikt om de 2 lagen aan elkaar te laten plakken maar een strijkijzer.
Omdat je geen lamineerapparaat wilt aanschaffen of omdat je denkt dat lamineren met een machine lastig is? Dan zijn zelfklevende lamineerhoezen echt iets voor jou. De zelfklevende hoezen, ofwel sticky back lamineersheets, hebben een zelfklevende achterzijde en een schutvel. De ideale oplossing voor kleine oplages!
Om documenten te lamineren heb je een lamineermachine en lamineerhoezen nodig. Lamineren wil zeggen dat je een vel papier voorziet van een laagje plastic. Lamineren wordt ook wel plastificeren genoemd.
Voer de lamineerhoes in de machine. Let erop dat je de gesloten kant eerst invoert. Zorg ervoor dat je het document recht invoert. De machine voert jouw document door 2 transportrollen en komt er aan de andere kant van het apparaat weer uit.
Wat is het verschil tussen lamineren en plastificeren? Plastificeren is een manier om een plastic laag aan te brengen op een document zodat het papier beschermt wordt tegen licht, vuil, stof en water. Lamineren is exact hetzelfde. De twee woorden worden door elkaar gebruikt en betekenen in principe hetzelfde.
Koud lamineren is geschikt voor documenten die niet verhit mogen of kunnen worden. Een apparaat voor koud lamineren heeft geen opwarmtijd en verbruikt geen stroom.
Wanneer je papier of karton omhult met een beschermende plastic laag, dan noem je dit lamineren. Een gelamineerde product kan voor langere tijd worden bewaard. Na de behandeling hoef je je geen zorgen te maken over aantasting door vocht, vuil of andere invloeden. Lamineren wordt ook wel plastificeren genoemd.
Heb je specifieke wensen, dan zijn er nog extra mogelijkheden zoals zelfklevende lamineerhoezen. Deze kun je lamineren en ergens opplakken. Als je het gelamineerde document na het lamineren netjes wilt opbergen in een ringband dan zijn er ook lamineerhoezen met gaatjes te koop.
De meest voorkomende methode is warm plastificeren, waarbij de lijm in de hoes smelt bij een temperatuur van ongeveer 100°C. Hierdoor hecht het plastic aan het papier en dringt de lijm iets in het papier door. Bij het lamineren met lamineerhoezen worden beide zijden van het papier behandeld.
Bij Printerette kunnen wij uw prints ook gelamineerd leveren. Wilt u uw prints of posters graag lang gebruiken, en netjes houden dan is het een goed idee om ze te lamineren (ook wel plastificeren genoemd). Uw print blijft mooi, en netjes, en u kunt eventueel vuil gemakkelijk verwijderen.
Met lamineren blijven documenten stofvrij en (spat)waterdicht waardoor de levensduur aanzienlijk langer is.
Verschil tussen lamineren en plastificeren
Lamineren betekent bij drukwerk het aanbrengen van een transparant laagje folie, die door warmte en lijm aan het papier hecht. Het is zo dun (namelijk 25 micron) dat het niet als folielaagje zichtbaar is.
Om uw documenten echt goed te beschermen zijn 175-micron lamineerhoezen de juiste keus. Met een hoog dikteniveau en stijfheid zijn ze ideaal voor menu's, mededelingen, bewegwijzering en documenten die vaak worden gebruikt en veel moeten kunnen verdragen.
Ook met het plastificeren van verschillende formaten zoals A5 A3 en A4, hoeft u niet de film te verwisselen. Er wordt 1 rol met lamineerfilm (lamineerfolie) gebruikt waardoor alle 3 formaten gelamineerd kunnen worden. Documenten laten lamineren kan dus ook gewoon bij u op kantoor, op school, of in de kantine.
Lamineren is beschermen en bevestigen in één
Hoogwaardige lamineermachines maken het mogelijk om in één stap foto's en prints zowel te voorzien van een beschermende laag folie als van dubbelzijdig zelfklevend folie, waarmee de print of foto vervolgens op een ondergrond wordt bevestigd.
Als ook de lijm gaat koken, door de hoge temperatuur, ontstaan er blaasjes in de folie. Oplossing is eenvoudig: Kies een lagere temperatuur of verhoog de snelheid. Standaard lamineerhoezen van Albyco lamineren het best op temperaturen van 90 °C tot 105 °C, afhankelijk van de hoesdikte.
Leg een theedoek op een strijkplank, leg hier het lamineervel op, theedoek erover en nu rustig aan met de strijkijzer eroverheen op een gemiddelde stand (gewoon ff een paar keer proberen) en hij is dicht!
Lamineren is het aanbrengen van een versterkende en beschermende folie op het drukwerk, waardoor het papier steviger wordt, minder snel beschadigd en een andere uitstraling krijgt. Deze transparante folie is verkrijgbaar in mat, glanzend, velvet (fluweel), linnen en vele andere varianten.
Plastificeren (soms ook wel lamineren genoemd) betekent dat een papieren origineel tussen twee laagjes plastic wordt gelegd en door verhitting vastgelijmd. Dit maakt het document uiterst duurzaam en het is daarmee bestand tegen water, vet enz. Geplastificeerd materiaal is door ons niet te vouwen.
Het gebruiken van een lamineerapparaat is gelukkig erg eenvoudig. Om te beginnen steek je de stekker in het stopcontact en geef je de machine de tijd om op te warmen. Hoe lang dit opwarmen duurt is afhankelijk van het door u aangeschafte apparaat. De opwarmduur staat waarschijnlijk aangegeven in de handleiding.
De lamineerhoezen van 75-80 micron bieden een basisbescherming en wordt voornamelijk gebruikt door consumenten. De zakelijke markt bedient zich meestal van de standaarddikte van 125 micron die gemiddelde bescherming geeft. In de horeca wordt veel gebruik gemaakt van 175 micron.
Lamineerhoezen zijn insteekhoezen die vast te smelten zijn op papier. Voordat je begint met lamineren stop je, net zoals bij insteekhoezen, je vel papier in de lamineerhoes. Aan de binnenkant van de lamineerhoes zit thermische lijm, die dus onder invloed van warmte, plm 100 0C smelt en klevend wordt.