Het eerste trimester duurt ongeveer 13 weken. Je telt hierbij terug en begint nog voordat je zwanger bent geworden, namelijk op de eerste dag van je laatste menstruatiecyclus.
Het tweede trimester loopt van week 13 tot en met week 26. Dit is voor veel zwangere vrouwen een fijne periode van de zwangerschap. Je voelt je energieker en ook de kans op een miskraam is aanzienlijk kleiner geworden. Vaak heb je nu ook minder last van zwangerschapskwaaltjes.
De trimesters van je zwangerschap
Elk trimester duurt 12 tot 13 weken en past bij een bepaalde fase in je zwangerschap. In elk trimester gaat je baby door verschillende grote ontwikkelingen en krijg jij verschillende zwangerschapskwaaltjes.
Eet evenwichtig en slaap voldoende. Ga vroeg naar bed en doe in het weekend eens een dutje. Naast de vermoeidheid van de prille zwangerschap, kan ook je job vermoeiend zijn. Als je thuiskomt van het werk, zorg dan dat je zoveel mogelijk rust.
12 weken zwanger (3 maanden)
De groei van jouw zwangere buik
De eerste weken: je baarmoeder bevindt zich nog achter het schaambeen. 12 weken: als je voorzichtig op je buik drukt, kun je de harde rand van je baarmoeder voelen, net boven je schaambeen. 12-16 weken: je buik groeit boven je schaambot.
17 weken zwanger – 4 maanden zwanger. In een eerste zwangerschap waarbij de moederkoek niet vooraan ligt begin je nu kleine kriebeltjes te voelen in je buik.
Als je zwanger bent kan je sommige dingen beter niet doen (don'ts tijdens de zwangerschap), zoals rood vlees eten en de kattenbak verschonen. Andere dingen zijn juist wel weer goed voor jou en je buikbaby (do's tijdens de zwangerschap), zoals het nemen van extra foliumzuur en lekker blijven bewegen.
In week tien is het hormoon HCG op zijn hoogst. Je kunt nu het meeste last hebben van zwangerschapskwaaltjes als vermoeidheid en misselijkheid. Vaak nemen de klachten na het eerste trimester weer langzaam af.
Deze traditie is ontstaan uit bezorgdheid over miskramen of andere genetische problemen. De eerste 12 weken eindigen met de eerste echo. Dit is om te controleren of de zwangerschap goed verloopt en of de baby zich goed ontwikkelt.
Een trimester is een periode van drie maanden, een kwart jaar. Een synoniem is kwartaal. De betekenis van semester is 'periode van zes maanden, een halfjaar'.
Het derde trimester (28 - 40 weken) De laatste drie maanden van je zwangerschap! Nu gaat het toch echt bijna gebeuren! Je zult merken dat een aantal lichamelijke activiteiten steeds zwaarder worden om te doen en dat je sneller vermoeid bent omdat je waarschijnlijk een aantal kilo's zwaarder bent geworden.
8 weken zwanger: vitaliteitsecho
Tijdens deze echo kijkt de echoscopist of er wel een levend vruchtje in je baarmoeder zit, en of de innesteling van het embryo goed is verlopen. Ook kijken we of je zwanger bent van een eenling, of van een meerling.
De gewichtstoename is meestal niet geleidelijk verdeeld over je zwangerschap. Het meeste kom je aan tijdens het tweede trimester, vaak zo'n 6 kilo (bij een gemiddeld BMI). In het eerste trimester valt de gewichtstoename vaak wel mee, 1 tot 2 kilo's.
Het derde trimester van de zwangerschap loopt van 28 tot 40 weken, dus ongeveer 13 weken. Aan het eind van week 39 ligt je uitgerekende datum en heb je de (gemiddelde) volledige termijn van je zwangerschap doorlopen. Hou er rekening mee dat sommige vrouwen al in week 37 bevallen en anderen pas in week 42.
Het derde trimester van de zwangerschap loopt van week 28 tot en met week 41.
Het derde trimester van je zwangerschap (27 weken – bevalling) De derde trimester van je zwangerschap is voor de meeste vrouwen fysiek het zwaarst, maar mentaal rustiger. Je buik wordt groter en kan soms best even in de weg zitten.
Om zeker te weten of je wel of niet zwanger bent, kun je het beste een zwangerschapstest doen. Dit kan vanaf de eerste dag dat je ongesteld had moeten worden.
Buikpijn eerste trimester
In het eerste trimester van je zwangerschap bereidt jouw lichaam zich voor op een groeiende baby. Je baarmoeder groeit en dat kan af en toe voor wat (lichte) krampen in je onderbuik of onderrug zorgen. Veel vrouwen vergelijken deze krampen met typische menstruatiepijn.
In principe mag je alle groente- en fruitsoorten eten, er zijn geen soorten te noemen die je niet zou mogen, maar je moet ze wel extra goed schoonmaken.
Risico's van zwanger tillen en bukken
Er wordt beweerd dat gedurende de zwangerschap zware fysieke inspanning zoals trekken, duwen, tillen of bukken nadelig kan zijn. Je groeiende baarmoeder zorgt ervoor dat de buikspieren worden uitgerekt waardoor deze spieren minder sterk zijn, en er meer last op de rugspieren komt.
Peper. Piment. Salie. Dit kruid kan baarmoederkrampen opwekken en bevat stoffen die op het zenuwstelsel kunnen werken.
De komende weken krijgt het gezichtje van je baby steeds meer vorm: de botten krijgen hun uiteindelijke structuur, de lippen en wenkbrauwen worden gevormd en de ogen zijn nu bedekt met de oogleden. Je kunt van dit alles genieten tijdens de eerste echo in de 3e maand van je zwangerschap: een heel bijzonder moment!
Je 16 weken zwangere buik:
De bovenkant van je baarmoeder staat nu zo ongeveer op 1/3 tussen je schaambot en je navel. Voel maar eens of je haar zelf kunt voelen door op je rug te gaan liggen en een vlakke hand net onder je navel wat in je buik te drukken.
Je bent nu al twee maanden zwanger! Je kindje is nu volledig gevormd en het spierstelsel is al zover dat je kindje begint met de eerste beweginkjes.