Biotoop: In Zuid-Europa vooral in bosgebieden, onder stenen of schors, bij ons vrijwel uitsluitend in of rondom huizen. Leefwijze: De Valse Wolfspin is een nachtelijke jager, die zich overdag verscholen houdt onder stenen of boombast.
Ze leven hier vooral op plekken waar het warm en droog is, zoals in huizen. In het zuiden van Europa leven ze vooral in bosgebieden. Door het warmere weer komen er steeds meer nieuwe insectensoorten en andere geleedpotigen bij in ons land.
Rondom Nijmegen, Arnhem, Utrecht en Zuid-Limburg zijn de valse wolfspinnen het meest actief. “Hij moet wel vaker hier binnengebracht zijn. Omdat ze ook in caravans en motorhomes gaan zitten.
Als je 's nachts door je huis loopt, heb je de grootste kans om hem tegen te komen, zegt Van Helsdingen. "Overdag zit ie vaak wat meer verscholen, achter een kast of schilderij bijvoorbeeld. Hij kan dan wel ineens tevoorschijn komen als je hem stoort, bijvoorbeeld tijdens het schoonmaken."
Het houdt zich overdag schuil onder stenen of boombast en is vooral 's nachts actief aan het jagen. Aangezien de valse wolfspin bij elke worp wel 300 tot 400 nakomelingen kan krijgen, waarvan er tientallen overleven, zitten er inmiddels al aardig wat wolfspinnen in Nederland.
Spinnen hebben een enorme hekel aan azijn. Azijn bevat azijnzuur, waardoor spinnen direct gedood worden als ze met azijn in aanraking komen. Als je witte azijn en water mengt, kan je dat als bestrijdingsmiddel gebruiken. Doe dit in een schaaltje en zet dit in je huis om spinnen af te schrikken.
Spinnen zijn niet zo'n fan van de geur van pepermunt en eucalyptus. Meng daarom bijvoorbeeld wat pepermuntolie met water, en sproei het op openingen en plinten in huis.
Het diertje is daarmee wat groter dan de gemiddelde Nederlandse spin en kan door de huid van mensen bijten. Echt vals is hij niet. In de regel bijt hij alleen als hij zich bedreigd voelt. De pijn is vergelijkbaar met een wespen- of bijensteek en de gevolgen zijn hetzelfde.
Wolfspin herkennen
Wolfspinnen zijn spinnen en die horen bij de Lycosidae familie. Meestal zijn ze lichtgrijs tot donkerbruin van kleur en ze zijn vaak getekend en hebben dan vlekjes of strepen. De lengte van het lichaam is tussen de 0,4 en de 4 cm.
De wolfspin kan aanvallen uit zelfverdediging, bijt met zijn kaken door de huid heen en kan allergische reacties veroorzaken. De pijn is vergelijkbaar met een wespen- of bijensteek, maar volgens stadsecoloog Jan Doevendans moeten we vooral niet in de kramp schieten.
Maar een beet van een valse wolfspin is gelukkig niet gevaarlijk. Ze komen liever niet dichtbij de mens en als dat toch gebeurt - omdat ze zich in het nauw gedreven voelen - kunnen ze je inderdaad soms bijten uit zelfverdediging. Deze spinnen hebben hele kleine tanden, maar kunnen daarmee toch door je huid komen.
De valse wolfspin komt oorspronkelijk uit Zuid-Europa. Maar omdat het in Nederland steeds warmer wordt, is 'ie ook hier steeds vaker te vinden. De spin is in alle provincies gezien, behalve in Flevoland. Soms kan de valse wolfspin bijten uit zelfverdediging.
300 tot 400 nakomelingen. Hoeveel wolfspinnen er precies in Nederland zijn, is lastig te zeggen. Het dier houdt zich voor mensen goed verbogen. Per worp kan de spin 300 tot 400 nakomelingen krijgen, waarvan tientallen overleven, vertelt Noordijk.
Door zijn grootte kan de wolfspin door de huid van mensen heen bijten. De valse wolfspin bijt in principe alleen als deze zich bedreigd voelt en de pijn is vergelijkbaar met een wespensteek.
Lichaamslengte: ♀ 10 - 19mm, ♂ 10 - 13mm. Basiskleur geelbruin tot grijsbruin.
Ook vogels, hagedissen, schorpioenen en duizendpoten verslinden veel spinnen. Er zijn gespecialiseerde sluipwespen (Pompilidae) die spinnen vangen en er eitjes in leggen. De larven ontwikkelen zich in de verdoofde spin. Soms zijn de sluipwespen zo gespecialiseerd dat deze maar op één specifieke spin jaagt.
Wolfspinnen maken geen web en in tegenstelling tot veel andere spinnensoorten kunnen wolfspinnen prima zien. Bovendien zijn ze razendsnel. De diertjes kunnen zelfs springen. Op deze manier weten ze hun prooi te overmeesteren.
Spinnen houden van stille plekjes en dat zijn vaak hoekjes: bij de plinten, achter de bank, in de kast… Daarnaast verstoppen spinnen zich graag tussen rommel. Probeer losse prullen zoveel mogelijk in dozen op te bergen. Spinnen komen vaak het huis in door kieren en gaten.
In een normaal onderhouden huis wonen al snel 1.000 à 2.000 spinnen, maardaarvan zie je de meesten nooit. Overdag verstoppen huisspinnen zich tussen spleten, achter plinten en meubels, in de kelder of op zolder. Enkel 's nachts komen ze tevoorschijn om prooien te vangen.
Spinnen houden niet van de geur van pepermunt en wierook. Je kunt bijvoorbeeld pepermuntolie mengen met water en een beetje afwasmiddel en dit spuiten in hoeken en kieren waar spinnen (kunnen) voorkomen. Een alternatief is het branden van wierook.
Het beestje werd dit jaar bijna 1600 keer aangetroffen, ruim vijf keer vaker dan in heel 2021. Dat blijkt uit cijfers van Waarnemingen.nl. De valse wolfspin hoort eigenlijk in het Middellandse Zeegebied thuis.
Eigenlijk hoort de spin thuis in het Middellandse Zeegebied, maar ze kunnen steeds beter overleven in het Nederlandse klimaat. Het diertje scharrelt vooral in Limburg, Noord-Brabant en Gelderland, waar het aantal meldingen explosief toenam. Het aantal waarnemingen is daar vijf keer hoger dan in heel vorig jaar.
Een typische eigenschap van de echte wolf; tezamen een grote prooi uitputten en vangen. Anders dan de kruisspin en aanverwanten, overwintert de wolfspin als spin, en niet als ei. Ze kunnen 2 tot 3 jaar oud worden en meerdere legsels per jaar grootbrengen.
Een beet van een wolfspin is niet dodelijk, maar kan wel zorgen voor zwellingen en jeuk.