Maar de kno-arts geeft een aantal tips om er toch van af te blijven. Zoals je neus regelmatig spoelen met een zoutwateroplossing van de drogist. "Ook kun je een neuszalf gebruiken om het slijmvlies te bevochtigen en van de korsten af te komen", noemt hij als tweede optie. "Wat je ook doet, peuter niet in je neus.
Meer dan 90% van de Nederlanders peutert wel eens in zijn neus. De helft van alle Nederlanders doet het één of meerdere keren per dag. Mannen peuteren vaker in hun neus dan vrouwen. De opbrengst van neuspeuteren is samengesteld uit water, antilichamen, antibacteriële stoffen, bacteriën en stof.
Wanneer je vaak je neus peutert kunnen er wonden en korsten ontstaan. Deze wonden zijn vervolgens weer gevoelig voor infecties. Daarnaast kun je zelfs zo erg je neus beschadigen dat je door je eigen tussenschot heen krabt. Volgens hoogleraar Fokkens kan dit zelfs leiden tot een fluittoon bij het inademen.
Wat wel een beetje naar is, is dat van de 90% van de mensen die het doet, maar de helft zijn of haar snotje in een zakdoekje doet. Iewl. Maar het kan nóg ranziger: 10% eet het lieftalllige snotje namelijk op. Lekker.
Snot wordt pulk doordat je inademt
Het stof en de andere viezigheid dat zo je neus binnenkomt, blijft plakken aan het snot. Het inademen zorgt vervolgens dat je snot uitdroogt. Zo ontstaat het pulk dat sommige mensen graag opeten.
In de derde fase werkt het verkoudheidsvirus op volle toeren. Klachten als keelpijn, hoesten en een loopneus geven u het beroerde verkoudeidsgevoel. Tot slot verdwijnt het virus uit uw lichaam in de vierde fase. De klachten nemen langzaam af.
"Je produceert 1 tot anderhalve liter snot per dag. Het meeste daarvan slik je in, dus het is helemaal niet nodig om het zelf uit je neus te halen om het vervolgens op te eten". Sterker nog, neuspeuteren kan voor alleen maar meer infecties zorgen, zegt Van Hemert.
Het snot in je neus, inclusief vuiligheid, wordt via de trilhaartjes in je luchtwegen richting je maag gestuwd. Daar wordt de troep onschadelijk gemaakt. Je kunt dus gerust je neus ophalen als je ziek bent en vervolgens de inhoud doorslikken. Snot ophalen is zelfs beter dan snuiten.
Snot eten is gezond
Bovendien: we slikken dagelijks al flink wat snot door, dus maakt het weinig verschil als je in je neus peutert en daarbij een paar extra (opgedroogde) snotjes opeet. Gezond is het dus niet per se, maar het kan ook geen kwaad.
Het KNO medisch centrum raadt aan om vette zalf in je neus te smeren om de genezing te versnellen. Dan kun je vaseline gebruiken, maar dat is alleen een vetlaagje en doet verder weinig voor je neus. NasuMel is een speciale honing-neuszalf. Deze zalf verzacht niet alleen, maar verzorgt ook je neus.
Spoel uw neus met een (licht) “positieve druk”. Het is belangrijk om de zoutoplossing met wat kracht in de neus te brengen, want door te spoelen met een licht positieve druk (een opwaarts gerichte irrigatiestroom) spoelt u makkelijker korsten en/ of slijm los en bereikt u bovendien ook de (hoger gelegen) neusbijholten.
De onderzoekers stellen namelijk dat de snot die je kind zo lekker weg zit te knagen zelfs een betere bescherming tegen gaatjes geeft dan tandpasta en mondwater. En het is niet alleen voor je tanden goed. Ook voor bijvoorbeeld zweren en ademhalingsproblemen zouden neuspulkjes erg goed werken.
Houd het hoofd licht voorover. Knijp de neus minstens 5 minuten dicht, vlak onder het neusbeen. Blijft het daarna bloeden, knijp de neus opnieuw minstens 5 minuten lang dicht. Neem contact op als de bloedneus na 2 keer 5 minuten niet is gestopt.
Groen snot
Als je merkt dat je snot een groene kleur heeft kan dit duiden op een bacteriële infectie of schimmelinfectie. Dat je snot groen kleurt komt door de bloedcellen die je afweersysteem helpen tegen bacteriën te vechten.
Snot wordt gemaakt in de slijmklieren in je slijmvlies. Je slijmvlies is een dun laagje cellen dat overal langs je luchtwegen zit. In je slijmvlies zitten ook kleine trilhaartjes. Die gaan op en neer en zorgen er zo voor dat het slijm langzaam naar je neus wordt getransporteerd.
De productie van snot is een continu proces. Mensen produceren per dag 1 tot 1,5 liter snot en ander slijm.
Hoewel de schijnbaar eindeloze hoeveelheid snot vervelend is, is het een teken dat het lichaam effectief ziekten bestrijdt en zich ontdoet van afvalstoffen.
Als je net verkouden bent, is het snot meestal waterig en doorzichtig. Maar na verloop van tijd kan het zijn dat het snot geel wordt, of soms zelfs groen. De gele kleur van snot laat zien dat je lichaam tegen de infectie aan het vechten is. Groen slijm kan duiden op een bacteriële infectie.
Het is beter om snot door te slikken
Je neus ophalen en snot doorslikken klinkt vies, maar is wel beter. Door te snuiten blaas je snot weg en bouw je druk op in je neus. Zo kan snot in een bijholte belanden; de neus en de holtes staan namelijk in een open verbinding.
Rust zo veel mogelijk. Slapen en dommelen bevorderen het genezingsproces. Zorg hierbij voor een goed geventileerde slaapkamer. Warmte is altijd goed bij verkoudheid en hoesten.
Voldoende water drinken (zo'n 1,5 liter per dag) houdt je immuunsysteem in goede conditie. Volgens onderzoek aan de Universiteit van Nebraska voorkom je zo uitdroging, wat weer belangrijk is om verkoudheids- en griepvirussen tegen te houden. Je lichaam heeft dan meer kans om de afvalstoffen sneller af te scheiden.
Een verkoudheid duurt over het algemeen niet langer dan een week. Als de verschijnselen van verkoudheid niet na 10 dagen zijn verdwenen, is er iets anders aan de hand, bijvoorbeeld een kaakholteontsteking of een allergie.