Niet meer verticuteren is natuurlijk geen oplossing. Integendeel: het gazon verticuteren is nodig om de mos- en viltlaag uit je grasmat te kammen. Wat je wel kunt doen, is de kale plekken in het gazon herstellen door bijzaaien. Meestal ontkiemt het nieuwe gras al binnen veertien dagen.
Na het verticuteren is het verstandig om je gazon te bemesten. Het is het verstandigst om dit te doen met organische mest. Kunstmest zorgt voor een snel resultaat, maar is minder goed voor de lange termijn.
Hoe gazon herstellen na verticuteren? Zaai na het verwijderen van de mos- en viltlaag DCM Graszaad Herstel in, en dek af met DCM bodemverbeteraar Vivimus® Gazon. De grasmat zal na enkele weken weer stevig en dicht zijn.
Zorg er voor dat het gazon na het verticuteren niet uitdroogt. Beregen het gazon daarom direct na het bemesten & doorzaaien grondig. Beregen vervolgens dagelijks 1 a 2 keer per dag voor twee weken lang. In de weken na het verticuteren hoeft beregenen uiteraard niet wanneer er regen is voorspelt.
Verticuteermachine of verticuteerhark
Met de hand verticuteren is vrij zwaar werk, zeker als het om een groot gazon gaat.
De bodem wordt hard en ondoorlaatbaar. Het gras kwijnt weg, mos voert de boventoon. Door herhaald verticuteren wordt de grasmat sterk beschadigd. De open plekken worden snel ingenomen door onkruid.
Eens per jaar is het minimale advies om het gazon te verticuteren. Dit kun je het beste doen wanneer de bodem temperatuur nog of weer warmer is. De maanden maart en april zijn de ideale maanden. Maar ook augustus en september zijn prima maanden om de werkzaamheden te verrichten.
Gras kan best wel een tijdje zonder water. Als het gras zwart is, dan is het dood. Is het hooiachtig, dan is er geen probleem. Gras kan wel tegen een stootje.
Verticuteren kan alleen als het gazon volop groeit en dus op zijn sterkst is. Doe dit alleen in het voorjaar (maart t/m mei) en in het najaar (eind augustus t/m oktober). In de zomer is het te heet en droog.
Een pas aangelegde tuin is een ander verhaal, maar in een bestaande tuin hoef je helemaal niet vaak te sproeien. Pas als het een paar weken achter elkaar 20 tot 25 graden Celsius is en droog, moet je aan de gang gaan. Bij 30 graden of hoger is één of twee keer per week water geven wel verstandig.''
Verticuteren met een verticuteermachine
De messen gaan tot ongeveer 1 centimeter diep in de grond. Dit is diep genoeg om de viltlaag te verwijderen.
Na het verticuteren moet je mest strooien, maar doe dit nooit tegelijkertijd met kalk.
Verwen je gazon na het verticuteren
Dat los je eenvoudig op door wat nieuw gras te zaaien of een deel te vervangen door nieuwe graszoden. Geef je gazon nu sowieso extra voeding door het licht te bemesten. Let er wel op dat je de mestkorrels gelijkmatig verdeelt.
Ons advies is om 2 keer per jaar te kalken met Gazon kalk. Gebruik 25 gram per m2. Het heeft geen zin om in één keer extra veel te strooien. De zuurwaarde van de grond verandert immers niet over één nacht ijs.
Gazon bemesten na verticuteren: maak je geen zorgen over het uitzicht van de grasmat na de werkzaamheden. Na het verticuteren moet je wel je gazon bemesten. Zo bevorder je een vlot herstel en groeit je gazon na enkele weken weer netjes dicht.
Zolang minimaal 50% van het oude gazon het overleefd heeft (levensvatbare wortels en groeipunten), kan het verdort gras volledig herstellen. Als het gras weer gaat groeien, na voldoende vocht, is het echter aanbevolen de grasmat door te zaaien en daarmee de graszode een opfrisbeurt te geven.
Niet te vaak sproeien
Drie keer in de week twintig minuten tot een half uur is voldoende om de grond goed te bevochtigen. Op die manier voorkom je tevens 'lui gras', waarbij de wortels aan het oppervlak blijven, en krijg je gras dat stevig verankerd is doordat de wortels goed naar beneden groeien, waar het nat is.
Het verticuteren tijdens nat weer kan ook voor beschadigingen aan je machine zorgen. Het gras kan zich ophopen in de machine waardoor de machine vastloop of zelfs stuk kan gaan. Ga je toch verticuteren tijdens nat weer, let er dan op dat er tussen de messen niet te veel opeenhopingen gras aanwezig zijn.
Wanneer moet ik verticuteren? Door te verticuteren belast je ook het gazon, daarom verticuteer je het beste in een periode dat het gras goed groeit. Dit is in het voorjaar maart t/m mei en in het najaar Eind augustus t/m oktober. Gras groeit niet onder 10 graden Celsius bodemtemperatuur.
Kalk helpt je gelukkig om de basis van het gazon weer fit te krijgen én te behouden. Kalk maakt de grond namelijk minder zuur. Mos en ander onkruid worden zo ontmoedigd. Daarnaast kan het gras haar voedingsstoffen beter opnemen in een minder zure grond.
Het teveel strooien van graszaad kan zowel voordelen als nadelen met zich meebrengen. Hoewel het zorgt voor een groen en esthetisch aantrekkelijk landschap, vergt het ook veel onderhoud en kan het de biodiversiteit beïnvloeden.