De Dode zee is namelijk heel erg zout. Het is de zoutste zee ter wereld. De Dode zee ligt in woestijngebied waar het heel erg heet is. Het water in de zee verdampt, maar het zout niet.
Zo is de saliniteit van de Dode Zee met 337‰ zo'n 10 keer zo hoog als die van oceaanwater, terwijl de Kaspische Zee met een gemiddeld zoutgehalte van 12‰ veel minder zout is dan 'gewone' zeeën.
Niet elke zee is even zout. De Noordzee is in het gebied voor de Nederlandse kust een van de minst zoute zeeën op aarde. Per liter water bevat deze 31 tot 35 gram zout. Ter vergelijking: de Middellandse zee bevat zo'n 38 gram zout per liter water, de Dode Zee maar liefst 332 gram per liter.
Zeewater is echter niet overal even zout. In de Baltische Zee is het water het minst zout en in de Dode Zee is het water zo zout dat je erop kunt drijven.
De zoutste wateren ter wereld
Het Assalmeer ligt in Djibouti in Oost-Afrika en bevat 34,8 procent zout.
De Rode Zee is ongeveer 35% zouter dan de meeste andere zeeën, wat het unieke gezondheidsvoordelen oplevert. Aangenomen wordt dat de zoutconcentratie de bloedcirculatie verbetert. De Rode Zee heeft met 41 tot 42% het hoogste zoutgehalte voor open zeeën.
Wanneer je zout zeewater drinkt, is het lichaam niet meer in staat om het zout uit het lichaam te spoelen. Door dit proces verlies je kostbare vloeistoffen en word je nog meer gedehydrateerd! Je spieren zullen verschrompelen, je krijgt hartritmestoornissen en je zal uiteindelijk sterven van uitdroging.
Simpel gezegd: een zee is een stuk kleiner en staat in verbinding met een oceaan. Neem de Noordzee, die staat weer in verbinding met de Atlantische Oceaan en met de Oostzee. Oceanen zijn meestal ook dieper dan zeeën. De diepste plek op aarde ligt dan ook in de Grote Oceaan.
Gemiddeld krijgen we zo'n 9 gram zout binnen. De Hartstichting adviseert om maximaal 6 gram zout per dag te eten. Minder zout eten kan helpen om de bloeddruk te verlagen.
De Dode zee ligt op de grens van Jordanië en Israël en hij heet zo omdat er helemaal niets leeft in deze zee. De Dode zee is namelijk heel erg zout. Het is de zoutste zee ter wereld. De Dode zee ligt in woestijngebied waar het heel erg heet is.
De Middellandse Zee blijft een van de meest vervuilde zeeën ter wereld. Er drijft vier keer meer zwerfafval in rond dan in de Noordzee, blijkt uit een net gepubliceerde studie van het gezaghebbende Franse zeeonderzoeksinstituut Ifremer.
Blauw dringt het beste door in het zeewater
Daardoor zie je een blauwe zee en geen rode zee. En toch is lang niet elke zee blauw. De Noordzee aan de Nederlandse kust heeft een heel andere kleur dan de Middellandse zee. En dat is best gek, want op elke zee schijnt tenslotte dezelfde zon.
1. Grote Oceaan – 10.935 meter. De grootste en diepste wereldzee is de Grote Oceaan, ook wel Stille Oceaan genoemd. Het diepste punt in deze zee ligt op een diepte van maar liefst 10.935 meter.
Belize staat natuurlijk bekend om de Blue Hole. Maar het woord blauw staat sowieso centraal in dit land. De lucht is hier áltijd blauw, de vlag is grotendeels blauw en het water is zo helderblauw dat het lijkt alsof het nep is.
The Blue Lake in het zuiden van Nieuw-Zeeland wordt het helderse meer ter wereld genoemd. Het water is kristalhelder. Je hebt 70 tot 80 meter zicht maar duiken is strikt verboden.
Dorst hebben
Als je teveel zout hebt gegeten is de zout-water balans in het lichaam ver te zoeken. Je krijgt dorst en je lichaam vertelt je dat er meer water gewenst is. Last van een droge mond? Dit is een van de signalen.
Gezond zout is niet schadelijk
Het gaat om producten zoals zeezout, Himalayazout en Keltisch zout. Zulke zouten bevatten wel een beetje mineralen en spoorelementen, zoals jodium, magnesium en calcium.
Brood bevat gemiddeld circa 0,35 gram zout (140 mg natrium) per boterham van ongeveer 35 gram. Het verschilt erg per broodsoort. Volgens het Warenwetbesluit Meel en brood mag er maximaal 1,8 procent (bakkers)zout berekend op de hoeveelheid droge stof in brood zitten.
De Grote Oceaan is de grootste oceaan op Aarde met een oppervlakte van 165,2 miljoen km², oftewel 32% van de aardoppervlakte; inclusief randzeeën bedraagt de watermassa zelfs 35% van het totale aardoppervlak.
Zeewater zit tjokvol sporenelementen en minerale zouten en bevordert de verwijdering van huidschilfers. Ook kan zeewater het immuunsysteem stimuleren en bepaalde ademhalingsproblemen verlichten. Dankzij de cerumenolytische eigenschappen van zeewater wordt het ook voor de dagelijkse oorhygiëne gebruikt.
Plassen in zee of gewoon naar de wc? De conclusie van de American Chemical Society: iedereen doet het (maar komt er niet voor uit) maar schadelijk voor de zee is het niet. Sterker: het is eigenlijk wel goed voor de oceanen. Onze urine bestaat voor 95 % uit water en twee gram natrium en chloride.
Ga zo min mogelijk met je haar in het water
Chloor in zwembadwater maar ook zout in zeewater zijn slecht voor je haar. Chloor zorgt voor een agressieve reiniging in het water, waardoor het natuurlijke talg op je hoofdhuid wordt verwijderd. Zout zeewater trekt het vocht uit je haar, waardoor je haar droog wordt.
Verschillende onafhankelijke studies tonen aan dat zwemmen in zee heel wat voordelen heeft voor je gezondheid. Zo is het goed voor je immuunsysteem, verzacht het pijn en huidaandoeningen, verlicht het allergieën én geeft het een boost aan je seksleven.