Je lichaam went echter snel aan cafeïne en je raakt er makkelijk aan verslaafd. Wanneer je stopt met koffie drinken, kun je last krijgen van ontwenningsverschijnselen van de cafeïne, zoals spierpijn, hoofdpijn en vermoeidheid.
Gezondheidsvoordelen van koffie
Zo heb je ongeveer tien procent minder risico op hartziekten als je twee tot vier koppen per dag drinkt. Ook is er sterk bewijs dat je zo'n dertig procent lager risico hebt op diabetes type 2 als je vijf koppen koffie per dag drinkt, in vergelijking met geen koffie op een dag.
Hoe lang duurt afkicken van koffie? Hoe lang het duurt voordat je volledig afgekickt bent van koffie, is vooral afhankelijk van de hoeveelheid koffie die je dronk. Gemiddeld duurt het 48 uur tot 2 weken.
Hoewel het drinken van koffie heel wat gezondheidsvoordelen heeft, kan het afbouwen van deze gewoonte ook een positief effect hebben op je lichaam. Maar daar kun je wel wat ontwenningsverschijnselen van krijgen. Zo kan het gebrek aan dagelijkse adrenaline en dopamine leiden tot frequente hoofdpijn.
Cafeïne wordt in het verteringsstelsel opgenomen in het bloed. De lever breekt cafeïne uit het bloed af.
Gelukkig trekken de meeste afkickverschijnselen van koffie binnen enkele dagen weer weg. Gedurende deze tijd kun je last hebben van onder andere: Hoofdpijn. Concentratieproblemen.
Het regelmatige gebruik van minimaal 230 mg cafeïne per dag kan bij mensen met een gevoeligheid voor cafeïne hoofdpijn veroorzaken. Het plotseling stoppen met cafeïne kan ook leiden tot hoofdpijn. Het is dus verstandig om dit geleidelijk af te bouwen. Natuurlijk kunt u wel cafeïnevrije thee en koffie gebruiken.
In koffie zitten de vetachtige stoffen cafestol en kahweol die het LDL-cholesterol. Een teveel aan LDL-cholesterol in je bloed blijft plakken aan de binnenkant van je bloedvaten. Dat vergroot de kans op bijvoorbeeld een hartaanval of beroerte.
De cafeïne in koffie kan positieve en negatieve effecten hebben. In kleine hoeveelheden kan het je alertheid en concentratie verhogen, en je sportprestaties verbeteren. Maar te veel cafeïne kan zorgen voor rusteloosheid, hoofdpijn en slaapproblemen.
Waarom zou je niet gelijk na het opstaan koffie mogen drinken? Na het opstaan zorgt je lichaam voor een verhoogde dosis cortisol, een stresshormoon. Wanneer je op dat moment koffie zou drinken, zou er minder cortisol worden aangemaakt, waardoor je op termijn weer meer koffie nodig zou hebben om goed wakker te worden.
Koffie zonder melk is gezonder
Melk in je koffie is niet ongezond, mits je het natuurlijk met mate drinkt. Maar uiteindelijk is koffie zonder melk natuurlijk gezonder. Er zitten namelijk geen calorieën of vet in koffie en wel in melk.
In koffie zit het stofje cafestol dat het LDL-cholesterol verhoogt. Een teveel aan LDL-cholesterol in je bloed blijft plakken aan de binnenkant van je bloedvaten. Dat vergroot de kans op bijvoorbeeld een hartaanval of beroerte.
Feit: Filterkoffie is de gezondste koffie
Hoe beter gefilterd, hoe gezonder de koffie. Dit komt omdat er in gefilterde koffie minder cafestol zit. Dit stofje verhoogt het LDL-cholesterol gehalte. Hierdoor kan bloed blijven plakken aan de binnenkant van je bloedvaten en loop je meer kans op een hartaanval of beroete.
Wanneer je echter te veel en te vaak koffie drinkt, kun je merken dat je hoofd wat zwaarder aanvoelt. Ook wanneer je gewend bent om regelmatig koffie te drinken en je het drankje een keer overslaat in de ochtend kun je dit ervaren. Je lichaam is namelijk aan de dagelijkse dosis cafeïne gewend en verlangt hiernaar.
Koffie zit natuurlijk vol met cafeïne, wat werkt voor een opgewekt gevoel. Cafeïne is een stofje wat snel in je bloed wordt opgenomen. Maar wanneer het stofje is uitgewerkt kan het zorgen voor de beruchte koffiedip. 'Het kan aanvoelen als een extreem gevoel van vermoeidheid,' aldus Terry.
Het is de schuld van je genen
De gevoeligheid van de hersenen voor caffeine verschilt van persoon tot persoon en ligt totaal aan de grote van het gedeelte in de hersenen dat op caffeine reageert. De mensen waarbij de receptoren sterker reageren op caffeine, voelen zich na een kopje koffie meer on edge.
Bouw het langzaam af
Drink je bijvoorbeeld 6 keer per dag een kop koffie? Schrap dan de eerste week 1 kopje, zodat je de rest van de week 5 kopjes per dag drinkt. Ga zo door tot je uiteindelijk geen koffie meer drinkt en bent afgekickt!
De Hoge Gezondheidsraad stelt een maximale bovengrens voor blootstelling aan cafeïne voor gezonde volwassenen op 5,7mg/kg/dag. Toegepast op een persoon van 60kg komt dit overeen met 320 mg cafeïne per dag (voor een gemiddeld kopje koffie van ongeveer 80 mg cafeïne komt dit dus overeen met ongeveer 4 koppen koffie).
Met 46 calorieën is een cappuccino met halfvolle melk een minder gezonde optie dan een zwarte koffie. Aangezien daar maar 1 kcal inzit, wordt het gezien als de verstandigste keuze. Ook op het gebied van vetten staat koffie met melk 1-0 achter. In één kopje cappuccino zit 6,3 gram vet.
Cafestol zit ook in cafeïnevrije koffie. Bij koffie met een matig of hoog gehalte cafestol geldt daarom gewoon het maximum per dag. Bijvoorbeeld: voor cafeïnevrije koffie uit een automaat met metalen filter geldt het maximum van 2-3 kopjes.
Cafeïne. Een kop koffie zit vol met cafeïne, dit zorgt ervoor dat je sneller wakker wordt en meer energie hebt. Dit is natuurlijk hartstikke fijn om je dag mee te beginnen, maar het is dus niet persé heel goed voor je. Daarom kun je in plaats van koffie de dag dus beter beginnen met thee.
Niet schadelijk voor het maagslijmvlies
Het eindoordeel is dan ook: koffie op de lege maag is niet schadelijk. Maag-darm-leverarts Paul Boekema heeft onderzocht wat de effecten van koffie op het maag- en darmstelsel zijn. Daarbij zijn vrijwel geen negatieve effecten ontdekt.
Het drinken van cafeïne kan je opvliegers verergeren en 'triggeren'. Cafeïne heeft een werking op onze geslachtshormonen: het kan het hormoon oestrogeen 'boosten' en daardoor zorgen voor oestrogeendominantie. Dit zorgt weer voor stemmingswisselingen, vetopslag op de benen, migraine, etc.