Niet ophalen van een aangetekende brief is voor risico geadresseerde. De Hoge Raad heeft bevestigd dat als de geadresseerde een aangetekende brief niet ophaalt nadat die (aantoonbaar) door de postbode is aangeboden, de in de aangetekende brief opgenomen verklaring toch gewoon werking heeft.
Als de brief niet op het postkantoor wordt opgehaald, wordt de brief na verloop van tijd teruggezonden naar de afzender. Ook daarvan wordt middels een poststicker melding gemaakt op de enveloppe.
Krijgt u geen reactie of komt er geen oplossing? Laat de andere partij dan via een aangetekende brief weten dat hij 'in gebreke' is. Dit betekent dat hij zich niet houdt aan de overeenkomst.
Je aangetekende zending blijft 15 kalenderdagen in het aangeduide PostPunt of Postkantoor beschikbaar. Een gerechtsbrief blijft 8 dagen beschikbaar.
Een andere persoon kan aan jou gerichte aangetekende zendingen ontvangen op jouw adres of ophalen zonder afwezigheidsbericht als hij of zij beschikt over: Zijn of haar identiteitskaart. Een recto-versokopie van jouw identiteitskaart. Een ingevuld en door jou ondertekende Schriftelijke Postvolmacht.
Dat kan schriftelijk (per aangetekende brief) en/of mondeling (via een hoorzitting bij de ambtenaar zelf ).
Hoe weet ik zeker dat de geadresseerde mijn aangetekende zending heeft ontvangen? Je kan via Track & Trace volgen wanneer je aangetekende zending is ontvangen. Wil je extra zekerheid en een formeel en schriftelijk bewijs dat de geadresseerde je aangetekende zending heeft ontvangen, voeg dan een ontvangstbewijs toe.
Is de geadresseerde niet thuis, dan laat de postbode een document achter in de brievenbus. Met dat document kan de geadresseerde de aangetekende zending binnen de twee weken ophalen in het postkantoor of postpunt dat vermeld staat op het document.
Als je niet thuis bent, zal je een afwezigheidsbericht in je brievenbus ontvangen. Daarop staat alle informatie over je aangetekende zending die wij hebben ontvangen van de afzender. Ook via Track & Trace vind je die informatie terug.
U stuurt een aangetekende brief als u bewijs nodig heeft dat u de brief heeft verstuurd.
Een aangetekende zending is: een dienst die op forfaitaire basis tegen de risico's van verlies, diefstal of beschadiging waarborgt, waarbij de afzender, in voorkomend geval op zijn verzoek, een bewijs ontvangt van de datum van afgifte of van de bestelling van de postzending aan de geadresseerde.
Je mag als ontvanger post en pakketten altijd weigeren, dus ook als het gaat om aangetekende post. Dit doe je als volgt: Geef aan bij de bezorger dat je de aangetekende post niet in ontvangst wilt nemen. De bezorger plakt dan een retoursticker op de post waaruit blijkt dat deze is geweigerd.
Bij verlies, diefstal of beschadiging van je aangetekende zending krijg je als afzender een vergoeding van bpost. Deze komt overeen met de werkelijk geleden rechtstreekse schade, met een maximumbedrag van € 39.
Enkel de geadresseerde(n) of wie een postvolmacht van de geadresseerde(n) heeft mag een aangetekende zending in ontvangst nemen. De zending wordt pas afgeleverd na handtekening en controle van de identiteitskaart van de geadresseerde(n) of postvolmachthouder.
Voor een aangetekende zending moest je tot voor kort bij Bpost aankloppen. Want een zending aangetekend versturen, betekende automatisch dat je die zending fysiek moest versturen – per post dus. Sinds dit jaar kun je echter ook aangetekende zendingen via de digitale weg naar je klanten versturen – per e-mail.
Kan ik een aangetekende brief ook naar een postbus of antwoordnummer sturen? Ja, u kunt uw aangetekende brief naar een postbus of antwoordnummer sturen. U moet dan wel zelf de verzendkosten betalen.
Kan ik mijn aangetekende brieven volgen met track & trace of in Mijn PostNL? Als jouw aangetekende brief in ons sorteercentrum is aangekomen, dan kun je jouw zending volgen in Mijn PostNL of via track & trace.
Je kan je aangetekende zending volgen via Track & Trace, net als het tijdstip van aflevering. Voeg de optie ontvangstbewijs toe als je een schriftelijk bewijs wil dat de geadresseerde je zending heeft ontvangen.
In Nederland wordt aangetekend door de postbode bezorgd. De gewone post die door de brievengleuf gaat wordt bezorgd door de postbezorger.
Als u wordt verdacht van een strafbaar feit, kan het zijn dat u een brief krijgt van de politie. In deze brief wordt u uitgenodigd voor verhoor. Vaak wordt in deze brief ook al de datum en tijdstip van het verhoor vermeld.
Een ingebrekestelling is een schriftelijke mededeling waarin u aangeeft dat de andere partij tekortschiet in de nakoming van een afspraak (in gebreke stellen). In de ingebrekestelling geeft u een tweede (en vaak laatste kans) om alsnog de afspraken na te komen voordat u andere stappen onderneemt.