De OR regelt zijn zittingsduur in zijn reglement en deze mag volgens de wet twee jaar, drie jaar of vier jaar zijn. Verlenging door de OR van zijn zittingstermijn van twee of drie jaar tijdens de zittingstermijn is wettelijk niet mogelijk. Artikel 12 WOR bepaalt als regel dat de OR-leden om de drie jaar aftreden.
Leden van de OR mogen tijdens werktijd vergaderen en voorzieningen van de werkgever gebruiken. Ze bepalen in overleg met de ondernemer hoeveel tijd zij mogen besteden aan OR-werkzaamheden. Dat moet minimaal 60 uur per jaar zijn. Er is geen maximum.
Als de werknemer fulltime werkt, dan ontvangt de werknemer voor alle andere werkzaamheden voor de OR per jaar in totaal 115 uur. Als de werknemer parttime werkt, dan ontvangt de werknemer een evenredig deel van die 115 uur om te besteden aan werkzaamheden voor de OR.
Dat kan iemand zijn die in de onderneming werkt, zoals het hoofd personeelszaken. Maar de OR kan ook overleggen met iemand van buiten de onderneming. Bijvoorbeeld een pensioendeskundige.
In de OR kun je invloed uitoefenen op belangrijke beslissingen binnen jouw bedrijf. De raad draagt ook bij aan het goed functioneren van de organisatie. De taken en rechten van de OR zijn vastgelegd in de Wet op de ondernemingsraden (WOR).
Het is een tweeledig orgaan dat is samengesteld uit, enerzijds, het ondernemingshoofd en de door hem aangeduide werkgeversafgevaardigden en, anderzijds, de werknemersvertegenwoordigers die elke 4 jaar verkozenen worden door de werknemers van de onderneming op basis van de kandidatenlijsten ingediend door de ...
Hoe vaak vergaderen? In kleine bedrijven houdt de or meestal eens in de 2 maanden een or-vergadering en een overlegvergadering met de werkgever. In grotere bedrijven is het gebruikelijk om 1 keer per maand te vergaderen.
Aantal leden ondernemingsraad (OR)
Bij 50 tot 100 werknemers moet een ondernemingsraad 5 leden hebben. Bij 100 tot 200 werknemers moet een ondernemingsraad 7 leden hebben. Bij 200 tot 400 werknemers moet een ondernemingsraad 9 leden hebben. Bij 400 tot 600 werknemers moet een ondernemingsraad 11 leden hebben.
Voor ondernemingen of organisaties met 50 of meer medewerkers is een ondernemingsraad (OR) verplicht. Heeft een ondernemer meer bedrijven? Dan moet elk bedrijf met minimaal 50 medewerkers een eigen OR hebben.
Voor de telling van het aantal werknemers telt iedere werknemer met een arbeidsovereenkomst of aanstelling mee, ongeacht het aantal uren van het contract. Uitzendkrachten of gedetacheerde werknemers tellen, als zij 24 maanden in de onderneming werkzaam zijn geweest, tevens mee als in de onderneming werkzame personen.
De ervaring leert dat het doeltreffender is als OR-leden elkaar regelmatig een (aantal) uur spreken, dan wanneer ze elkaar 1 keer per maand een hele dag treffen. Voor een gemiddelde ondernemingsraad met een gemiddelde werkbelasting is 4 uur per week (1 dagdeel) een minimum.
maximaal 13 uur per week aan minuren. Heb je een kleiner aantal uren in je contract staan? Hou er dan rekening mee dat je werkgever in ieder geval een minimaal aantal minuren van 6 uur mag schrijven, ook als dat meer is dan 35% van je contracturen. In een normale situatie worden minuren zo veel mogelijk ingehaald.
Hoeveel tijd krijgt een OR-lid voor zijn werkzaamheden in de ondernemingsraad? Om als ondernemingsraad en als OR-lid je werkzaamheden goed te kunnen doen heb je daarvoor voldoende tijd nodig. In artikel 18 lid 3 WOR is minimaal 60 uren voor 'onderling beraad' en 'het raadplegen van andere personen' opgenomen.
Een besluit zonder instemming van OR is nietig
Neemt de ondernemer een besluit zonder dat hij de instemming heeft van de OR, dan is dit besluit nietig indien de OR daarop binnen een maand beroep doet. Dit betekent dat het besluit geen rechtsgeldigheid heeft.
Het is wel mogelijk dat medewerkers je voor de rechter dagen als je weigert om een ondernemingsraad in te stellen. Op grond van de Wet op de economische delicten kan de rechter je dan een sanctie opleggen. Volgens deze wet kan het gaan om een hechtenis van maximaal zes maanden, een taakstraf of een geldboete.
Volgens de medezeggenschapsexperts is de bestuurder met de hoogste zeggenschap de enige die niet deel mag nemen in de OR. De overige leidinggevenden mogen dat in principe wel. Als OR-lid en manager kan het wel soms lastig zijn om deze twee functies van elkaar te scheiden.
De voorzitter bewaakt als manager de voortgang en spreekt mensen aan op hun resultaten en houdt de doelen in de gaten. Van de voorzitter van een OR wordt verwacht dat deze het groepsproces stimuleert en bewaakt. De voorzitter moet in staat zijn om per situatie indien nodig de leiderschapsstijl te kunnen aanpassen.
Volgens artikel 15 van de Wet op de ondernemingsraden (WOR) mag de OR ook niet-leden inzetten bij het OR-werk. Deze niet-leden kunnen dan deelnemen aan een OR-commissie. Volgens de WOR kan de OR 3 soorten commissies (infographic) instellen: de voorbereidingscommissie, de vaste commissie en de onderdeelcommissie.
In het Nederlandse onderwijs is een Medezeggenschapsraad (MR) verplicht. De MR bestaat uit personeel en ouders. Zij beslissen o.a. mee over onderwijsinhoudelijke keuzes en over de besteding van de vrijwillige ouderbijdrage.
Gebruikelijk is een minimum van 6 overlegvergaderingen per jaar. En er zal altijd een vergadering moeten plaatsvinden (binnen twee weken) als de ondernemingsraad of de bestuurder daarom vraagt. Dat is dan vaak een extra of “tussentijdse” OV.
Om invloed uit te oefenen heeft de ondernemingsraad (OR) verschillende rechten. Adviesrecht, instemmingsrecht, initiatiefrecht en recht op informatie van de werkgever.
De hoofdregel is dat een werknemer per 16 weken maximaal 36 nachten mag werken en maximaal 7 nachtdiensten achter elkaar mag draaien. Maar ook hier geldt dat in cao's andere afspraken kunnen staan. Per nachtdienst mag een werknemer niet meer dan 10 uur werken.
Als u langer dan 5,5 uur werkt, heeft u volgens de wet recht op minimaal 30 minuten pauze. U mag de pauze splitsen in 2 keer een kwartier. Als u langer dan 10 uur werkt, heeft u volgens de wet recht op 45 minuten pauze. De pauze mag u splitsen in meer pauzes van minimaal een kwartier.
Kan de werknemer een bepaalde periode de overeengekomen uren niet werken, dan bouwt hij zogenaamde min-uren op. De werknemer moet de niet gewerkte uren dan op een later moment inhalen. Ongeacht het aantal gewerkte uren ontvangt de werknemer steeds hetzelfde salaris.