Volgens TripSavvy zijn dit 'veilige landen' waar je kraanwater kunt drinken: Andorra, Oostenrijk, België, Kroatië, Tsjechië, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Gibraltar, Griekenland (met uitzondering van de eilanden), IJsland, Ierland, Italië, Letland, Liechtenstein, Luxemburg, Macedonië, Malta, Monaco, ...
Volgens Jan Peter van der Hoek, hoogleraar drinkwatervoorziening aan de TU Delft en directeur innovatie van het Amsterdamse waterbedrijf Waternet, is het in heel Europa veilig om water uit de kraan te drinken.
Vraag: waarom kun je niet in elk land water uit de kraan drinken? Antwoord: in sommige landen is de kwaliteit van het drinkwater niet zo hoog als in Nederland. Ook zijn er landen waar het leidingwater officieel wel veilig is, maar daar zijn de waterleidingen niet al te best onderhouden.
In populaire vakantielanden zoals België, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland is de waterzuivering goed op orde. Hier kun je volgens Vitens veilig water uit de kraan drinken, je tanden ermee poetsen of ermee koken.
Het grondwater in Bunnik, aan de voet van de Utrechtse Heuvelrug behoort tot het schoonste grondwater van heel Nederland. In de waterzuiveringsinstallatie in Bunnik is het proces dan ook makkelijk om van dit water drinkwater te maken.
Op Wereldwaterdag is Tilburg uitgeroepen tot winnaar van de tweede KRNWTR Award voor het lekkerste kraanwater van Nederland. Een deskundige jury en het publiek uit het hele land proefden en beoordeelden kraanwater uit 20 grote Nederlandse steden en 5 gebottelde mineraalwaters in de Beurs van Berlage te Amsterdam.
In Canada en de Verenigde Staten is het kraanwater geschikt om te drinken.
Het water op Curaçao is niet alleen veilig om te drinken, het is ook nog eens van de beste kwaliteit. Rond 1890 zijn er op Curaçao windturbines ingevoerd, ten behoeve van de irrigatie. In 1928 is er een zeewaterdistilleerderij in werking gesteld om drinkwater te produceren.
Over het algemeen is het kraanwater in Frankrijk van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Bij twijfel, of als er bij een kraan een bordje met het opschrift Eau non potable (Geen drinkwater) is aangebracht, kan water uit flessen worden gebruikt, dat overal verkrijgbaar is.
Ruim 80 procent van het water uit ondiepe putten in China is zo vervuild door de industrie- en landbouwsector, dat het niet veilig is om te drinken. Dat zijn de resultaten van een onderzoek uitgevoerd door het Chinese ministerie voor water.
Kraanwater drinken in Turkije wordt afgeraden, niet alleen omdat het sterk gechloreerd is maar ook omdat het ziekteverwekkers kan bevatten. Drink daarom alleen water uit flessen en controleer altijd goed of een fles niet eerder is geopend (en hervuld is met kraanwater).
Drinkwater. Het kraanwater in Groot Brittannië, is veilig om te drinken.
Dit zijn de plaatsen waar je voorzichtig moet zijn met kraanwater: Albanië, Armenië, Azerbeidzjan, Wit-Rusland, Bosnië en Herzegovina, Bulgarije, Cyprus, Hongarije, Georgië, de Griekse eilanden, Kazachstan, Kosovo, Moldavië, Montenegro, Roemenië, Servië en Oekraïne.
Er zitten geen calorieën in en het tast je tanden niet aan. In Nederland kun je het beste water uit de kraan drinken. Verder is er bronwater en mineraalwater te koop, met en zonder koolzuur.
Drinkwater in Nederland moet voldoen aan heel strenge eisen, en is van uitstekende kwaliteit. Het is schoon, veilig en goedkoop. Het kraanwater thuis nog eens extra filteren is nergens voor nodig. Bovendien loop je het risico dat het filter vuil wordt, waardoor het water in plaats van schoner juist viezer wordt.
Drinkwater. Water kun je overal veilig drinken.
Het kraanwater in Kroatië is veilig om te drinken. Het water kraanwater komt uit natuurlijke bronnen en kan daardoor wel iets anders smaken of een ander kleurtje hebben dan je verwacht. In veel bergachtige gebieden zit meer kalk en mineralen in het water.
Het drinkwater van Curaçao komt daarom noodgedwongen van ontziltingsinstallaties en dat maakt het erg duur. Kost een kubieke meter water in Nederland 87 cent, op Curaçao betaal je voor duizend liter 5,19 euro.
Ja, hoor, is hetzelfde water wat uit de keukenkraan komt! En warm kraanwater kan je beter ook niet drinken.
Over het algemeen is het in heel Australië veilig om kraanwater te drinken. We raden u aan om een herbruikbare waterfles mee te nemen, die u steeds kunt bijvullen. Zo zorgt u ervoor dat u altijd voldoende vocht binnen krijgt.
Het kraanwater in Vietnam is niet veilig om de drinken. Water (voor drinken, ijsblokjes, tandenpoetsen, groente wassen, enzovoorts) moet eerst worden gekookt of afkomstig zijn uit flessen.
Een onafhankelijke jury van smaakexperts heeft leidingwater uit verschillende steden en provinciën samen met bekend flessenwater blind geproefd en beoordeeld. Utrecht was de winnaar! In Nederland hebben we een hoge kwaliteit van ons leidingwater.
Maar de aller allerduurste fles ter wereld is de “acqua di cristallo tributo a modigliani” en kost 60000 euro per fles. Het water komt uit Frankrijk èn uit Fiji (twee plekken aan de andere kant van de wereld) en die waters worden dus samen in een fles gebotteld.
Daardoor zijn er veel schelpen in de bodem blijven zitten: kalk dus. Hier in Epe op de Veluwe bestaat de bodem vooral uit zand en is heel schoon. Er zit bijna geen kalk in. Daarom is dit het zachtste water van Nederland.