Het is eigenlijk een simpele spiraaldraad. Net zoals een gloeidraad in de gloeilamp of het verwarmingselement in een broodrooster. Deze spiraaldraad zit stevig verankerd in gips en dient twee doelen: het kookt het water zodra dit in het reservoir wordt gegoten.
De richtlijn voor de dosering van een kopje filterkoffie is ongeveer 7 gram gemalen koffie per 100 tot 125 ml water. Uiteraard kunnen smaken verschillen. Wat voor de een de ideale verhouding is, hoeft dat niet te zijn voor de ander. Doormiddel van een maatschepje kun je eenvoudig de juiste dosering koffie afmeten.
Een goede richtlijn is 12 gram vers gemalen koffie versus 200 ml vers water. In schepjes is het gemiddeld genomen 1 afgestreken schepje per kop koffie. Als je geen schepje hebt, gebruik dan een afgestreken eetlepel. Idealiter maak je gebruik van een weegschaal.
Gemalen koffie per kopje
Hoeveel gram koffie per kopje? De gouden regel voor gemalen koffie: ongeveer 7 gram gemalen koffie (ca. 3 afgestreken theelepels) per 100 tot 125 ml water.
Maar wat is het grote verschil? Door het drinken van koffie waarvoor verse bonen zijn gemalen ervaart men de echte smaak van koffie. Oploskoffie daarentegen wordt bereid door een droogproces op -40 graden Celsius. Hierdoor gaat veel van de smaak van de koffie verloren en ervaren sommige mensen een bijsmaak.
Meestal is een volle schep met een koffieschepje of eetlepel voldoende voor een kop normale zwarte koffie. Dit is ongeveer 7 tot 8 gram. Drink jij je koffie liever wat sterker? Voeg er dan nog een half schepje gemalen koffie aan toe.
Maak de papieren filter nat, en doe er (liefst versgemalen) koffie in. Verwarm water, maar laat het net niet koken. Giet het warme water langzaam in het midden op de koffie in de filter. Laat langzaam doorlopen en geniet!
1) De lekkerste koffie zetten doe je met zacht water. Zacht water is trouwens ook essentieel voor het behoud van je apparatuur. Bij heel veel websites over hoe je lekkere koffie kunt zetten wordt de waterkwaliteit overgeslagen. Maar de smaak en waterhardheid beïnvloeden beslist de smaak van je koffie.
Bij een filterapparaat vul je een koffiefilter met gemalen koffie. Het gevulde filter plaats je in het koffiezetapparaat waarna er heet water door het filter met koffie loopt. Het water neemt op deze manier de smaken en aroma's van de koffie op. De vers gezette koffie wordt vervolgens opgevangen in een kan.
Een koffiemachine verwarmt water tot net onder de 100°C, stuwt dit via een stijgbuis naar de gemalen koffie en onttrekt smaak en aroma tijdens extractie. De de koffie druppelt in een opvang-kan, die op een verwarmingsplaat staat om de koffie warm te houden.
Kies een praktische plek
Kies voor een plek waar je de ruimte hebt, waar de kinderen eventueel niet bij kunnen, en waar je andere attributen kwijt kan die met koffie te maken hebben. Daardoor neemt een koffiezetapparaat niet al teveel ruimte in beslag als je die niet hebt.
Feit: Filterkoffie is de gezondste koffie
Hoe beter gefilterd, hoe gezonder de koffie. Dit komt omdat er in gefilterde koffie minder cafestol zit. Dit stofje verhoogt het LDL-cholesterol gehalte. Hierdoor kan bloed blijven plakken aan de binnenkant van je bloedvaten en loop je meer kans op een hartaanval of beroete.
Als je koffie zet met een cafetière heb je per 1 liter water 10 eetlepels koffie nodig. Eén eetlepel is ongeveer 7 gram gemalen koffiebonen.
Arabica bonen hebben over het algemeen een verfijndere smaak en worden als van hogere kwaliteit beschouwd. Robusta bonen zijn sterker en hebben een hoger cafeïnegehalte. Voor een betere kwaliteit koffie kun je het beste Arabica bonen kiezen.
Een perfecte koffie heeft een aantrekkelijk crèmelaag met een hazelnootbruine kleur. In de crèmelaag is een marmer of tijgerstructuur te herkennen. Bij het drinken moet de creme fluweelachtig aanvoelen. en de smaak moet vol zijn.
Maak het filter volledig nat voor gebruik, zo loopt de koffie beter door. Doe de benodigde hoeveelheid koffie in de filter en plaats deze in de filterhouder van het koffiezetapparaat.
Roer het koffiepoeder meteen in het water. Gebruik dezelfde hoeveelheid die je in je koffiezetapparaat zou doen voor de hoeveelheid water die je gebruikt. Zet de pan op het vuur en roer af en toe door zodat de koffie niet aanbrandt. Kook je koffie onbedekt twee minuten.