Was dan je beddengoed, handdoeken, theedoeken en schoonmaakdoeken op 60 graden met het katoenwasprogramma. We adviseren hierbij overigens niet het eco-programma van 60 graden. Niet alles kan op 60 graden gewassen worden, omdat gewoonweg niet al het beddengoed of ondergoed tegen deze temperatuur kan.
Ga je de theedoek wassen? Doe dit dan op 60 graden, want zo dood je alle bacteriën.
De was-symbolen op het waslabel verwijzen naar de standaardprogramma's. Vrijwel alle wasautomaten hebben een programma voor katoen (20 tot 95°C), synthetisch (40°C) fijne was (30°C), wolwas (30- 40°C) en extra spoelen of extra water.
De meeste kleding, handdoeken en keukentextiel zijn gemaakt van katoen. Gebruik hiervoor het katoenprogramma. Was beddengoed, handdoeken, keukentextiel en katoenen ondergoed op 60 graden en katoenen kleding zoals broeken of shirts op 30 of 40 graden.
Om de fabrieksgeur uit de theedoeken te spoelen, gebruik je de helft van de normale dosis wasmiddel en voeg je ongeveer een half kopje witte azijn toe voor de eerste wasbeurten. Azijn breekt de wasverzachters af, dit zorgt ervoor dat de theedoeken beter vocht opnemen.
Toch zullen je net aangeschafte keukenhanddoeken en theedoeken juist helemaal niet goed drogen. Dit komt doordat katoen een natuurlijke waslaag bevat die water afstoot. Deze moet eerst worden verwijderd. Ook voegen de fabrikanten chemische stoffen toe aan je nieuwe keukentextiel.
Als je bedenkt dat je een handdoek gebruikt om je gezicht en lichaam af te drogen na het douchen, dan is het niet zo hygiënisch om handdoeken en theedoeken samen te wassen. Het zou namelijk best kunnen dat je de bacteriën van de theedoeken hiermee overbrengt op je handdoek en dat wil je natuurlijk niet.
Was op 60 graden met een mild wasmiddel zoals Neutral en volg de aanwijzingen op de verpakking. Droog in de droogtrommel voor extra schone en zachte handdoeken. Was handdoeken apart van andere kleding om deze niet te beschadigen. Check altijd het label voor wasinstructies.
Doe alleen droge was in de wasmand.
Handdoeken, washandjes, theedoeken en alle andere was die je in de wasmand doet moet volledig droog zijn. Laat dus je handdoeken na het douchen heel goed drogen voordat je ze in de wasmand doet.
In de meeste gevallen worden je handdoeken prima schoon op een temperatuur van 30°C tot 40°C. Alleen bij hele vuile handdoeken kan je wel kiezen voor een hogere temperatuur.
Kort wasprogramma kost meer energie
Dit bespaart je wel tijd, maar is toch geen zuinige keuze. Het programma mag je namelijk meestal niet met een volle trommel draaien. Daardoor is het stroomverbruik per kilo wasgoed uiteindelijk hoger: je moet de machine vaker laten draaien.
Fijne was. De fijne was bestaat uit textielsoorten die een delicate verzorging nodig hebben, zoals wol en zijde. Vaak heeft je wasmachine specifieke wasprogramma's zoals 'wol' of 'fijne was'.
Het Eco 40-60 programma wast vooral zuiniger door minder waterverbruik dan het katoenprogramma. Maar door de lagere temperatuur verbruikt het ook minder energie. Per 100 wasbeurten ben je zo'n €8 goedkoper uit dan met het katoenprogramma 40°C (bij €0,613/kWh). Lees meer over het Eco 40-60 wasprogramma.
“Het wassen van de thee- of handdoek hangt eigenlijk van het gebruik af. Gebruik je deze dagelijks en wordt de theedoek ook dagelijks erg nat, dan kun je deze ook het beste dagelijks vervangen”, zegt Van der Vossen. “Maar gebruik je de thee- of handdoek minder frequent, dan is het vervangen ook minder snel nodig.
Laat je handdoek een paar uurtjes weken in koud water met een scheut azijn. Hierdoor wordt niet alleen het natuurlijke waslaagje verwijderd, maar blijven de kleuren ook langer mooi. Vervolgens was je het op zestig graden. Het best kun je de handdoek daarna aan de lucht laten drogen.
De naam is wat verwarrend, want de vaat afdrogen wordt nou net niet met een vaatdoek gedaan, maar met een theedoek. Een vaatdoek wordt daarom ook aanrechtdoekje of dweiltje genoemd. Toch heeft de naam wel betrekking op de afwas — het is een alternatief voor een afwasborstel.
Als je zachte handdoeken zonder droger wil krijgen, dan is schoonmaakazijn daar superhandig voor. Schoonmaakazijn werkt niet alleen goed bij het schoonmaken van het huis, maar kun je dus ook toevoegen aan je was! Azijn ontkalkt, ontvet en zorgt ervoor dat je zachte handdoeken krijgt.
Handdoeken en ondergoed samen wassen
Sommige mensen vragen zich af of je ondergoed apart moet wassen, maar handdoeken en ondergoed kunnen prima samen in de wasmachine en dat geldt ook voor sokken. Let er wel op dat je de juiste kleuren bij elkaar in de wasmachine doet.
Gebruik 250 ml gedistilleerde witte azijn voor elke 4 liter water in de wasmachine om resten wasmiddel te verwijderen. Azijn kan kalk uit het water verwijderen. Het ontkalkte water zorgt voor zachtere kleding en minder kalkaanslag in de wasmachine. Je kunt zowel natuurazijn als schoonmaakazijn gebruiken.
Handdoeken wassen
Handdoeken was je het best op 60 of 90 graden. Voor de wekelijkse was kun je 60 graden aanhouden. Dit is voldoende om de bacteriën in de handdoek te doden. Eens in de zoveel tijd kun je kiezen voor een programma op 90 graden.
In de meeste gevallen kun je ondergoed dus op 30 graden wassen. Is het echter nodig om 'hygiënisch schoon' te wassen (bijvoorbeeld door bovenmatige tekenen van gebruik), dan is 60 graden de beste keuze. Check wel altijd even het wasvoorschrift in je ondergoed.
Je beddengoed en je handdoeken was je het best niet samen. (Ruwe) handdoeken geven pluisjes af en kunnen je bedtextiel beschadigen en zo de levensduur verkorten.
Ook voor een theedoek geldt, dat die het best op 60 graden gewassen kan worden. Dit omdat er vaak niet alleen de schone vaat mee wordt gedroogd. Ze worden ook wel gebruikt voor het schoonvegen van oppervlakken en het afdrogen van de handen.
De hitte van een strijkijzer kan het vochtabsorberend vermogen van een theedoek erg aantasten. Dit is ook de reden dat we aanraden om theedoeken niet te strijken. Wanneer je jouw theedoeken op 60 graden wast, zijn de meeste bacteriën al gedood.
Soms droogt een theedoek niet goed. Het kan zijn dat het garen van een theedoek is voorbewerkt met een finish om de draad te verstevigen zodat deze minder snel breekt tijdens het weefproces. Deze finish laag moet als het ware afslijten. Een aantal keren wassen of koken met wasmiddel verhelpt het probleem.