De perfecte temperatuur voor je diepvries is -18°C; dat getal wordt overigens ook vermeld op diepvriesproducten. In theorie is een temperatuur tussen -18°C en -30°C perfect, maar hoe kouder je je toestel instelt, hoe meer energie het verbruikt. 18°C is een prima compromis tussen gezondheid en milieuvriendelijkheid.
De ideale temperatuur voor je vriezer is -18°C. Het is bij veel vriezers mogelijk om het apparaat kouder in te stellen, maar dit is in principe niet nodig.
De beste temperatuur om je vriezer op in te stellen is -18 °C. Op deze temperatuur stopt namelijk de bacterievorming en kun je voedsel langdurig bewaren. Vriezers kunnen vaak nog kouder, maar dat is eigenlijk overbodig. Een lagere temperatuur zorgt er namelijk niet voor dat je etenswaren langer houdbaar blijven.
Bij een vriezer met een draaiknop is de hoogste stand het koudst. Een ezelsbruggetje is: hoe hoger de stand, hoe lager de temperatuur. Om te weten welke stand je nodig hebt, koop je een thermometer die geschikt is voor koelkasten en vriezers.
Je koelkast moet rond de 4 graden Celsius koud zijn. Wij adviseren de volgende temperatuurinstellingen te gebruiken: Koelgedeelte: rond de 4 graden Celsius. Vriesgedeelte: rond de -20 graden Celsius.
Een ezelsbruggetje is: hoe hoger de stand, hoe lager de temperatuur. Wanneer een koelkast 7 standen heeft, is stand 7 het koudst. Je stelt de thermostaat in op 60 procent van de maximale stand. Bij 7 standen draai je de thermostaat tot 4.
Idealiter moet de vriezer vol, maar niet overbeladen zijn. Wacht tot etenswaren zijn afgekoeld voordat je deze in het apparaat plaatst. Zo voorkom je dat vocht dat vrijkomt uit warm voedsel leidt tot meer ijsvorming.
Wanneer je niet weet dat je vriezer tussentijds ontdooit is geweest en je vervolgens niets vermoedend een stuk bevroren vlees ontdooit, kun je dus vervelende gezondheidsklachten krijgen. Dat is met een muntje in de vriezer verleden tijd. Hieraan kun je namelijk zien of je vriezer tussentijds ontdooid is geweest.
Een gemiddelde vriezer is gemaakt voor een omgevingstemperatuur tussen de +10 en + 32 graden Celsius. Als je de vriezer dus in een onverwarmde ruimte wil plaatsen, zoals in een onverwarmde garage of schuur, dan komt de vriezer 's winters in de problemen wanneer het kouder wordt dan +10 graden Celsius.
Houd er rekening mee dat het tenminste 12-24 uur duurt voordat een koelkast/vriezer na installatie koud genoeg is om de temperatuur in te kunnen stellen. Wacht eerst een tijdje voordat de temperatuur genoeg gedaald is. Controleer vervolgens de vrije ruimte tussen de muur en de koelkast/vriezer.
Druk de SuperFrost-toets S in - het SuperFrost-lampje gaat branden.
Maar op welke stand moet je de thermostaat nou zetten? Als vuistregel kun je aanhouden dat je de thermostaat instelt op ongeveer 60% van de maximale stand. Bij 7 standen draai je de knop dus tot 4, een thermostaat met 5 standen zet je op 3. Dit stel je afhankelijk van de buitentemperatuur bij.
Wacht 24 uur voordat je de vriezer inschakelt
Eerst moet de koelvloeistof zakken en tot rust komen. In de gebruiksaanwijzing staat hoe lang je precies moet wachten. Weet je het niet zeker? Dan kun je het beste 24 uur wachten voordat je de vriezer inschakelt.
2. Je diepvriezer is te leeg of te vol. Wanneer je je diepvriezer volpropt, kun je de ventilatie blokkeren, met temperatuurschommelingen als bijgevolg. Dit is niet goed voor de houdbaarheid van je voedsel!
“De ideale temperatuur voor de koelkast is 4 graden”, zegt Van der Vossen. “Bij deze temperatuur is het eten langer houdbaar en groeien eventuele ziekmakende bacteriën nauwelijks. Op deze manier verklein je de kans dat je ziek wordt van je eten en je hoeft minder weg te gooien omdat producten langer goed blijven.”
Vaak heeft de draaiknop standen 1 t/m 5, waarbij stand 1 slecht koel is en stand 5 de koudste vriesstand is. In dat geval is het handig om de temperatuur van je vriezer te meten met een thermometer. Zo weet je precies of je de juiste vriezer temperatuur hebt ingesteld.
Een geïsoleerde schuur of garage komt niet onder de tien graden Celsius. Een koelkast die tot die omgevingstemperatuur kan, is geschikt om in de schuur te zetten. Een koelkast heeft een klimaatklasse. Aan de hand van deze klimaatklasse kun je zien welke omgevingstemperatuur de koelkast aankan.
Niet bestand tegen bevriezing
De organisatie schrijft op de eigen website dat aluminiumfolie maar beperkt bestand is tegen bevriezing. Als iets bevriest, kan het gaan uitzetten, waardoor de vaak dunne zilverfolie kan breken. Als iets nog niet helemaal bevroren is kan het daarom gaan lekken.
Diepvrieskwaliteit betekent vooral dat de zakjes dik genoeg zijn, daarom zijn bijvoorbeeld boterhamzakjes niet geschikt.
👩🍳 De aluminium folie bakjes zijn groot en de perfecte maat voor koken, braden of bakken. Ze kunnen gebruikt worden om eten in de koelkast te bewaren of in te vriezen, van het bewaren van restjes eten of het direct erin koken.
Als er zich snel een grote hoeveelheid ijs vormt, controleer dan het volgende: zorg dat uw apparaat niet in de snelvries-modus staat en dat de thermostaat niet in de koudste stand staat. Controleer ook of de deur goed sluit en of er geen etenswaren in de weg zitten.
De vriezer ontdooien hoeft niet te vaak te gebeuren, maar een keer per jaar is zeker aan te raden.
Gebruik een ventilator en plaats deze tegenover de vriezer of koel-vriescombinatie. Zet de deur open en laat het flink waaien. Vul een plantenspuit met heet water en spuit het dikke laag ijs is. Herhaal dit totdat de vriezer ontdooit is.
4°C is de ideale temperatuur voor de koelkast. 80% van de respondenten weet niet dat 4°C de ideale temperatuur is. Vooral vlees is bij die temperatuur het langst veilig houdbaar. Met name bij kip kan het aantal ziekmakende bacteriën, zoals listeria, ook bij temperaturen boven 4°C al langzaam toenemen.
Maar er zijn ook veel modellen met een draaiknop met de standen 1 t/m 5. Hierbij is het zo dat de koelkast harder koelt op stand 5 en minder hard koelt op stand 1. Bij een draaiknop is het dus hoe hoger de stand, hoe kouder het wordt.