Om emelten te vinden hoeft u niet diep te graven, ze bevinden zich in de bovenste twee tot drie cm van de grond, van waaruit ze 's nachts half uit de grond stekend, aan de planten eten. Bij vochtig zacht weer verlaten ze 's nachts hun holletjes en kruipen ze over de grond op zoek naar voedsel.
Engerlingen van meikevers zijn in het voorjaar vanaf ongeveer 10 graden bodemtemperatuur in de bovenste 25 cm van de grond te vinden, in de zomer en het vroege najaar vinden we ze ook oppervlakkig onder planten en de grasmat. In de wintermaanden kunnen ze, vooral bij strenge kou, diep wegkruipen, wel tot 1,5 m diepte.
Het najaar is een perfecte periode om emelten en engerlingen te bestrijden. In de zomermaanden hebben de volwassenen kevers (engerlingen) en langpootmuggen (emelten) eitjes gelegd in het gazon. Deze komen nu, in de laatste helft van augustus uit én je moet ze snel bestrijden.
Aaltjes zijn microscopisch kleine wormen die met het blote oog niet te zien zijn. De aaltjes die geschikt zijn voor het bestrijden van emelten zijn insect-parasieten aaltjes. Dat wil zeggen dat de aaltjes de emelten binnen dringen en van binnenuit doden. Dit product tegen emelten heeft een selectieve werking.
De meikevers leven echter maar enkele weken waardoor ze snel terug uit het straatbeeld verdwijnen. De engerlingen daarentegen kunnen tot vijf jaar in de grond aanwezig zijn. Natuurlijke vijanden van de engerlingen zijn onder andere mollen, kraaien, zwijnen en dassen.
Onder een stukje gazon leven veel wormen, en dat weet de merel ook. Daarom zit de vogel met zijn goudgele snavel vaak op een gazon heen en weer huppen. Hierbij let de merel op elke beweging en grijpt bliksemsnel toe als een worm zich laat zien. Het gehup merken de wormen in de grond op.
Emelten en engerlingen worden vaak door elkaar gehaald. Verschil is dat de emelt vooral voorkomt op zandgronden en grijs van kleur is. De engerling heeft een dik wit tot ivoorkleurig lijf met een bruinige kop en drie paar pootjes. Beiden zijn veelvraten.
Hoe kunt u emelten bestrijden? Voor de bestrijding van emelten is het inzetten van de natuurlijke vijand van deze larven de enige optie. Chemische bestrijding is inmiddels niet meer toegestaan. Nematoden oftewel aaltjes zijn deze natuurlijke vijand en uitgezet in het gazon gaan zij op zoek naar de emelt.
De eerste aaltjes sterven al na een week en het duurt 2 tot 3 weken vooraleer de volgende generatie uitkomt. De engerlingen komen uit hun ei na 6 weken. Om deze periode te overbruggen is het dus best om na 6 weken een nieuwe groep aaltjes op jouw gras lot te laten. De aaltjes zijn beperkt houdbaar.
Het regelmatig maaien van het gras is hierbij erg belangrijk. Bovendien houden langpootmuggen minder van kort gras, waardoor dit een extra manier is om emelten te voorkomen. Naast het maaien van het gras is ook het verticuteren, besproeien, bemesten en bekalken van het gazon allemaal nodig om het gras gezond te houden.
Na twee tot drie weken komen de emelten uit hun ei gekropen en voeden zich met graswortels. Na het verpoppen van de emelt naar de langpootmug leven ze ongeveer 1 maand. Ze zullen veelal op of boven het gras leven.
Naast de biologische bestrijding met aaltjes, hebben emelten vogels en mollen als natuurlijke vijanden. Dit zorgt echter voor bijkomende schade in het gazon en de grasvelden. Vogels pikken het gazon kapot om de emelten te vinden en mollen maken dan weer molshopen.
Spreeuwen ontdoen de grasmat van engerlingen en emelten door met hun fijne snavel de larven uit hun eigen gang te trekken. Groot voordeel voor de clubs is dat de spreeuwen eerder broeden dan kraaien en roeken, twee soorten die ook dol zijn op engerlingen en emelten.
Wanneer bestrijd je engerlingen het best? De beste tijd om engerlingen te bestrijden is van mei tot en met augustus. In die tijd komen de eitjes van de kevers uit en hoe eerder je erbij bent, hoe beter. Engerlingen zijn het best te bestrijden als ze nog zwak zijn, vaak net nadat de eitjes zijn uitgekomen.
Engerlingen bestrijden met aaltjes
Aaltjes zijn kleine wormpjes die je met het blote oog niet kan zien. Ze zijn onschadelijk voor je planten en grasmat, maar niet voor de engerlingen! De aaltjes werken snel. Ze dringen in de larve (parasiteren ze) en door het uitscheiden van bepaalde stoffen doden ze deze.
Wanneer engerlingen bestrijden met aaltjes? De beste toepassingsperiode is half augustus - eind september. Op dat moment hebben alle keversoorten jonge larven in de grond welke gemakkelijk te bestrijden zijn.
Wellicht denk je dat het nog wel meevalt en dat ze vanzelf weer verdwijnen. Helaas zal dat niet zomaar gebeuren. Bestrijding is noodzakelijk.
De beste periode om dit wel te doen is vanaf midden juni tot augustus. Het is ook mogelijk om buiten deze maanden aaltjes toe te passen, echter is een dubbele dosering dan raadzaam. De aaltjes kunnen in het geval van een warm voorjaar ook eerder uitgezet worden, namelijk vanaf minimaal 12 graden.
Zet de aaltjes 's ochtends of 's avonds uit wanneer er geen zon is aangezien de aaltjes slecht tegen UV-licht kunnen. Het uitzetten van de aaltjes kan gewoon met een gieter en het mengen van de aaltjes kan je het beste in emmers doen. De bestrijding met aaltjes in het gazon moet na twee tot drie weken herhaald worden.
Ook emelten, de larven van de langpootmuggen verruïneren je gazon. Gelukkig kan je ze 100% natuurlijk én effectief bestrijden. Dat doe je met aaltjes (nematoden). Die dringen de emelt of engerling binnen en zorgen dat ze stoppen met eten, waarna ze de emelt of engerling doden en zelf opeten.
De Steinernema carpocapsae aaltjes (nematoden) is vooral bekend als effectieve bestrijder van de larven van langpootmuggen, of te wel emelten. Aaltjes zijn van nature in de bodem voorkomende parasitaire wormen (Nematoden) die minuscuul klein zijn en onzichtbaar voor het oog.
De emelt is te herkennen aan zijn eerst witte maar later donker grauwe kleur en is hierdoor wel slechter zichtbaar in de grond. Daarentegen is de larve wat betreft grootte wel eenvoudig waar te nemen, een emelt heeft namelijk een lengte van 2 tot 5 cm.
Een emelt herken je aan de grijze kleur en een huid die wel iets lijkt op leer. De voor- of achterkant van een emelt herken je amper, een kop is in elk geval niet zichtbaar. Emelten worden doorgaans tussen de 1 en 4 centimeter lang, ze zijn ongewerveld en hebben geen poten.
Hoe kunt u engerlingen bestrijden? Sinds het verbod op chemische bestrijdingsmiddelen is er nog maar één oplossing: het toepassen van natuurlijke vijanden de zogenaamde aaltjes oftewel nematoden. Aaltjes zijn microscopisch kleine parasieten die via lichaamsopeningen bij engerlingen naar binnen gaan.
Zoals eerder beschreven is de engerling een larve van een kever. Deze kevers komen in het voorjaar medio april/juni tevoorschijn. In het voorjaar gaan deze diertjes op zoek naar voedsel en doen zich dan ook veelal te goed aan vegetatie en fruit.