Na 0 en 1 heb je geen cijfer meer over en moet je een 1 bij plaatsen. Ofwel: als wij mensen tellen als 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 doet een computer hetzelfde op deze manier: 0, 1, 10, 11, 100, 101, 110, 111.
Iemand die zich man voelt (of hij nu geboren is met of zonder penis & ballen) noemen we binair. Iemand die zich vrouw voelt (of zij nu geboren is met of zonder vagina) noemen we ook binair. Iemand die zich man noch vrouw voelt, of juist net zozeer man als vrouw, noemen we non-binair.
Binaire getallen worden voorgesteld door een rijtje gemaakt door de cijfers 1 en 0. Het binaire systeem is immers een positiestelsel dat gebruikt maakt van het tweetallige getalsysteem. Een cijfer (0 of 1) uit een binair getal wordt ook een bit genoemd. Voornamelijk bij computers vinden we binaire getallen terug.
Binary betekent twee-tallig en digit komt van een grieks woord voor vinger. Als je klein bent gebruik je je vingers immers vaak bij het tellen. Met vier bits kun je zestien combinaties maken: je kunt voor alle acht combinaties met drie bits een 0 zetten, maar ook kun je voor die acht combinaties een 1 zetten.
Een bit is de kleinste eenheid waarin je informatie kunt opslaan. Dat is die 1 of een 0. Met een byte wordt in de meeste gevallen een verzameling van 8 bits bedoeld, de standaard byte.
Een veel gebruikte manier om in de computer met tekst te werken is de ASCII-codering die lettertekens uitdrukt in bytes. Bij ASCII wordt elke letter voorgesteld door precies één byte, of eigenlijk door maar 7 bits.
met de betekenis: In het binaire talstelsel is bijvoorbeeld het getal 0101 de voorstelling van het getal 5 (= 0 + 4 + 0 + 1) in het decimale stelsel.
Binaire getallen worden voorgesteld door een rijtje gemaakt door de cijfers 1 en 0. Het binaire systeem is immers een positiestelsel dat gebruikt maakt van het tweetallige getalsysteem. Een cijfer (0 of 1) uit een binair getal wordt ook een bit genoemd. Voornamelijk bij computers vinden we binaire getallen terug.
Als iemand geen keuze maakt in de genderidentiteit man of vrouw spreken we van non-binair. Non-binaire personen voelen zich een beetje jongen/man en meisje/vrouw, of juist geen van beiden. Of zij voelen zich soms jongen/man en soms meisje/vrouw. Dit heet genderfluïde.
In 2016 heeft de transgemeenschap genderneutrale voornaamwoorden gekozen voor trans personen die zich man noch vrouw voelen. Gebruik in dit geval in plaats van hij/hem/zijn of zij/haar/haar: hen of die/hen/hun.
Cijferblokken zijn vierkanten of rechthoeken bestaande uit blokken met 1 tot 5 vakjes. Bestaat een blok uit één vakje, dan noteer je cijfer 1. Een blok met twee vakjes bekomt de cijfers 1 en 2.
Voorbeeld: het decimale getal 167 wordt gesplitst in 1-6-7. Elk cijfer wordt omgezet naar zijn binaire waarde: 1 = 0001. 6 = 0110.
De cijfers achter de komma noem je decimalen. 7,21 is een getal met 2 cijfers achter de komma, dit is dus een getal met 2 decimalen. De getallen achter de komma hebben ook een waarde. Het getal 2,1 is hetzelfde als 2,10 en 2,100 enz.
In de wiskunde
Honderd is het kleinste positieve gehele getal dat niet meer met twee decimale cijfers te schrijven is. Honderd is het kwadraat van 10. Een bijzonderheid is dat deze bewering geldt in elk talstelsel: 10binair × 10binair = 100.
Eén 0 of 1 wordt in jargon een bit genoemd. De eerste PC's konden standaard berekeningen uitvoeren met 8 bits in één keer. De combinatie van 8 bits wordt 1 byte genoemd. In een byte passen de getallen 0 tot en met 255.
Zo zijn er talstelsels als het binaire talstelsel (tweetallig talstelsel), het sexagesimale talstelsel (zestigtallig talstelsel) en hexadecimale talstelsel (zestientallig talstelsel). Wij gebruiken het decimale talstelsel (tientallig talstelsel).
Het binaire stelsel is al in de tweede helft van de 17 eeuw bedacht door Leibniz, gewoon voor de lol. Toepassingen waren er toen niet. Wel hebben Leibniz en zijn opvolgers een soort mechanische rekenmachine ontwikkeld die binair werkte.
Een byte (symbool: B) is een binaire eenheid van informatie, voor te stellen als een woord van een aaneengesloten rij van bits. De de facto standaard is dat een byte uit 8 bits bestaat.
De bits in het geheugen van een computer zijn opgedeeld in groepjes van 8. Zo'n groepje heet een byte. Een computer met 512 Mb heeft 512 megabyte geheugen; ongeveer 512 milioen bytes is meer dan 4 miljard bits. Het grootste getal dat je in één byte kunt stoppen is 255 (binair: 11111111).
Klik op Start, typ systeem in het zoekvak en klik in de lijst Programma's op Systeeminformatie. Wanneer Systeemoverzicht is geselecteerd in het navigatiedeelvenster, wordt het besturingssysteem als volgt weergegeven: Voor een 64-bits besturingssysteem: Op x64 gebaseerde pc wordt weergegeven als Systeemtype onder Item.