Groente geeft veel voordelen voor de gezondheid en verlaagt het risico op chronische ziekten. Paprika bevat veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Vooral rode paprika bevat veel vitamine C.
Waarom is een snack-paprika goed voor je gezondheid:
Snack-paprika's zijn perfect om je groente inname mee op te krikken! Ze zitten bomvol vitamine C en leveren je bovendien volop vitamine B6, folaat (vitamine B11) en vitamine E. Hierdoor helpen snack-paprika's je weerstand optimaal te houden.
PaprikaGroenten als aardappelen, aubergine, tomaten en paprika's kunnen ontstekingen verergeren. Let wel: dit geldt alleen als je er heel veel van eet. Paprika's bevatten ook nog solanine - een natuurlijke gifstof. Te veel hiervan is slecht voor het zenuwstelsel en kan leiden tot stuiptrekkingen.
Paprika's zijn een geweldige bron van vitamine C en bevatten daarnaast diverse andere vitamines en antioxidanten. Ook zijn ze rijk aan kalium, wat helpt om je hart en bloedvaten gezond te houden.
Paprika, de populaire vitaminebom
Daarnaast bevatten rode, gele en oranje paprika's volop betacaroteen, een stof die van nature voorkomt in veel rode en oranje groenten en vruchten. Je lichaam zet deze stof om in vitamine A, dat onder andere bijdraagt aan een goede weerstand.
Voor volwassenen geldt het advies om 250 gram groente per dag te eten.
Ja, de paprika is absoluut een gezonde groente die dagelijks genuttigd mag en kan worden. De hoeveelheid vitamine C is hoog te noemen, waarbij de rode paprika twee keer zoveel vitamine C bevat als de groene paprika.
Appels bevatten namelijk maar weinig calorieën (58 per 100 gram), maar wel veel voedingsvezels en kalium. Appels zijn dan ook het perfecte tussendoortje. Maar gezien het feit dat rode paprika meer vitamine C bevat dan de groene variant, is het helemaal niet zo gek om je af te vragen hoe dat nu met appels zit.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Hoewel alle paprika's gezond zijn, is er wel een verschil in voedingswaarde. Een groene paprika wordt als eerste geoogst en bevat de 'minste' voedingstoffen. De rode, die als laatste aan de beurt is bij het oogsten, bevat meer vitamines en mineralen dan zijn groene, gele en oranje soortgenoten.
Veel soorten komen voor in de tropen. Maar ook in Nederland kennen we nachtschade groenten. Bekende cultuurgewassen die tot deze planten behoren zijn witte aardappelen, aubergines, paprika's, pepers en tomaten.
Twijfel je altijd tussen paprika, naturel of bolognese? Kies vanaf nu lekker voor paprika: daar zitten de minste calorieën in. In een zak van 100 gram zitten in een zak paprikachips 531 calorieën. Een zak naturel van 100 gram is goed voor 541 calorieën.
Voorbeelden gezonde tussendoortjes en snacks
Altijd lekker is een portie (snack)groente. Zoals komkommer, cherrytomaten, reepjes paprika, worteltjes, radijsjes, stukjes rauwe bloemkool, bleekselderij, rettich, enzovoorts. Eventueel met dip, zoals de gegrilde groentedip.
De rode paprika bevat twee keer zoveel vitamine A en C en drie keer zoveel vitamine E en is daarmee de gezondste optie. De gele en oranje paprika zitten tussen groen en rood in: meer vitamines dan de groene, maar minder dan de rode.
Weinig calorieën Paprika's bevatten weinig calorieën. Zo bevat een rode paprika gemiddeld slechts 28 kilocalorieën, een gele variant 23 kilocalorieën en een groene paprika 16 kilocalorieën per stuk.
Hoeveel calorieën per dag? De hoeveelheid calorieën die je per dag nodig hebt verschilt per persoon. Gemiddeld hebben vrouwen 2000 calorieën nodig en voor mannen is dit 2500 calorieën per dag. Bindt je hier niet aan vast, jouw caloriebehoefte kan namelijk afwijken van het gemiddelde.
Hoeveel calorieën zitten er in snoeppaprika's? Snoeppaprika's bevatten maar 28 kilocalorieën per 100 gram. Met slechts een paar snoeppaprika's heb je de helft van je dagelijks benodigde groenten al binnen, met maar een heel klein deel van de aanbevolen calorieën.
Komkommers zijn goed voor je hart. De antioxidanten helpen mee om je cardiovasculaire gezondheid op peil te houden. Maar er zijn ook studies die erop lijken te wijzen dat komkommers een cholesterolverlagende werking hebben. Vooral de zaadjes van de komkommer blijken heilzaam te zijn.
Op nummer 1 van deze lijst staat dus de braam. Met 43 calorieën en slechts 4,9 gram suiker met daarbij 5 gram aan voedingsvezels is de braam erg gezond! Hij bevat vitamine A, D, B12 en calcium en ijzer. Ook magnesium is present.
Calcium en vitamine B12
Kaas levert samen met de melk en melkproducten gemiddeld ongeveer 60% van de dagelijkse inname van calcium en 40% van die van vitamine B12. Zuivel is daardoor belangrijk voor een gezonde voeding in Nederland.
Vooral komkommer, tomaat en sla zetten weinig zoden aan de dijk als het om vitamines en mineralen gaat. Van de 10 populairste groentesoorten zijn sperziebonen en bloemkool het rijkst aan verschillende vitamines en mineralen en is rode paprika de beste keuze als het om alleen vitamine C gaat.
Wortel en tomaten gaan slecht samen. Wil je paprika zaaien, doe dat dan niet naast bonen. Broccoli doet het niet goed naast oregano en tomaat. Houd mais ver van bieten en selderij.
Maar let op; de pitjes van de paprika zijn giftig. Natuurlijk word je niet ziek van het eten van een paar pitjes, wees daar maar niet bang voor. Het beste kan je een biologische paprika eten. Want allergische reacties kunnen ook komen door het gif dat op paprika's gespoten wordt.