Omdat 2G langzaam wordt uitgefaseerd, zou het kunnen dat je momenteel nog gewoon kunt bellen, SMS'en en internetten via het mobiele netwerk. Maar daar komt vroeg of laat verandering in. Als het volledig is uitgeschakeld, kan je niet meer bellen, SMS'en of internetten via 2G.
Het 2G-netwerk bestaat sinds 1999 en is het oudste van de mobiele netwerken. Over dit netwerk kun je bellen en sms'en. Internetten kan ook, maar heel langzaam.
De afbouw van het 2G-netwerk is begonnen. Vanaf 1 juni 2021 kunnen we de dekking en daarmee de bereikbaarheid via ons 2G-netwerk niet meer waarborgen. Klanten die op tijd zijn overgestapt naar een telefoon geschikt voor 4G of 5G, kunnen hun abonnement blijven gebruiken.
Vanaf 31 maart 2022 stopt het 3G-netwerk. Het uitzetten van 3G betekent dat uw toestel terug zal vallen naar 2G. Dit betekent een verminderde kwaliteit voor bellen en een trage internetsnelheid. Daarnaast kunt u niet meer bellen en internetten tegelijkertijd.
Uw huidige telefoon houden en overstappen naar een provider die wel 2G blijft aanbieden. In Nederland zijn dit KPN en Vodafone (en onderliggende aanbieders). Bij hen kunt u in ieder geval tot en met december 2025 met uw huidige 2G telefoon blijven bellen. Hiermee kunt u voorlopig gewoon vooruit met de huidige telefoon.
Het 2G netwerk blijft sowieso beschikbaar bij Vodafone tot het einde van 2024. Het 2G netwerk wordt op dit moment nog maar minimaal gebruikt voor data of belverkeer in Nederland. Maar Vodafone heeft wel veel zakelijke oplossingen die gebruik maken van 2G.
In Nederland biedt momenteel enkel T-Mobile nog 3G aan, KPN en Vodafone zijn hier al mee gestopt. Naar verwachting zal T-Mobile hier ook snel volgen. Dat providers stoppen met aanbieden van 3G is niet iets wat we enkel in Nederland en België zien, dit gebeurt wereldwijd.
Als je op een plek bent waar heel erg veel mensen tegelijk aanwezig zijn kan de dichtstbijzijnde zendmast overbelast raken. Het komt dan vaak voor dat het toestel van de klant overschakelt naar 3G omdat er dan minder mensen gebruik van maken. Dit is dan op dat moment de snelste verbinding.
Als je de telefoon voornamelijk gebruikt om te bellen, heb je weinig data (MB's of GB's) nodig. Hoe meer je gebruik maakt van internet (e-mailen, YouTube-filmpjes bekijken, websites bezoeken, enz.), hoe meer data je verbruikt.
2G, dat ook bekend staat als General Packet Radio Service (GPRS), is een mobiele datastandaard die in 2000 werd gelanceerd en die digitale mobiele telefonie, SMS en de eerste datadiensten op relatief lage snelheden (enkele 10s kbps) mogelijk maakt.
In de Duitse deelstaat Nedersaksen geldt vanaf vandaag de 2G-plus-regel, wat inhoudt dat gevaccineerde en van corona genezen mensen alleen met een negatief testbewijs toegang krijgen. Nedersaksen voert het 2G-plus-systeem in onder meer de horeca - waaronder ook hotels-, op kerstmarkten en bij binnenevenementen in.
Het antwoord is dat er een lange periode aankomt waarbij 4G en 5G naast elkaar zullen bestaan. 4G zal nog minstens 10 jaar bestaan, dus 5G zal 4G niet snel laten verdwijnen. 4G technologie is daarnaast zeer stabiel. 5G is opwindend en in opkomst.
Na bijna 20 jaar is het einde van 3G in zicht! Vanaf 31 maart 2022 stopt KPN definitief met de derde generatie mobiel netwerk.
In gewoon Nederlands is het bellen via 4G of wifi. Je smartphone zoekt voor een telefoongesprek dan geen verbinding met de oude netwerken, maar pakt het razendsnelle wifi-netwerk dat je waarschijnlijk thuis hebt. Ben je onderweg, dan kan het toestel ook voor 4G kiezen.
Sinds 1 juni 2021 is de ondersteuning van het 2G-netwerk gestopt. Nu is het bijna zover. Op 1 juni 2023 gaat het 2G-netwerk uit de lucht.
Een H+ verbinding is een mobiele internetverbinding van 3.75G. Binnen de mobiele internetsnelheid geldt; hoe hoger de G hoe sneller de verbinding! H+ is dus sneller dan 3G maar iets trager dan 4G. Vaak zie je dit in beeld als providers bezig zijn met het verbeteren van hun (3G) netwerk verbinding.
Om te kunnen internetten en bellen op ons 4G-netwerk heb je een 4G-geschikt toestel nodig. Er zijn ook toestellen waarmee je wel kunt internetten op ons 4G-netwerk maar niet kunt bellen via het 4G-netwerk.
3G is een vorm van mobiel internet. Hiermee internet je via het netwerk van je mobiele provider. Dit gaat via zendmasten en op deze manier kan je overal in Nederland mobiel internetten.
UMTS is sinds 2001 in Nederland. Het 3G netwerk wordt gebruikt voor bellen, sms én data. De 3G-technologie geeft mobiele gebruikers een breder bereik van diensten en een grotere netwerksnelheid. Het is geschikt om te bellen én om mobiel te internetten.
Heb je geen 4G simkaart, of gebruik je een telefoon die niet geschikt is voor 4G? Dan maak je automatisch gebruik van het 2G netwerk. Op dit netwerk kan je niet tegelijk bellen en internetten.
Een telefoon zonder internet is handig voor kinderen en tieners. Ouders kunnen contact houden met kinderen zonder ze vrije toegang tot het internet te geven. Mobiele telefoons zonder internet zijn verkrijgbaar met een abonnement of met een prepaid abonnement, net als elke andere telefoon.
Kan ik al een 5G telefoon kopen met een 4G abonnement? Ja, die telefoons ondersteunen ook allemaal 4G.
Waarom zou ik nu een 5G toestel kopen? Met een 5G toestel heb je momenteel al betrouwbaarder en iets sneller internet. Bovendien ben je klaar voor de toekomst. Als je je toestel minimaal een jaar gebruikt, ga je eind 2022 namelijk profiteren van de hoge snelheden die volwaardig 5G biedt.