Ook magnesium en vitamine D houden met elkaar verband. Magnesium, in hoge dosering, is nodig om het lichaam te helpen vitamine D om te zetten. Je wilt dus een magnesiumtekort voorkomen.
Je kunt vitamine D samen gebruiken met magnesium. Vitamine D kun je het beste slikken tijdens maaltijd, omdat het vet uit de maaltijd zorgt dat vitamine D wat beter wordt opgenomen.
Zonder magnesium is vitamine D veel minder nuttig.” Magnesium is dus van groot belang bij activatie van vitamine D. Andersom is een goede vitamine D status ook van belang voor een betere opname van magnesium in het maag-darmstelstel.
Magnesium en vitamine B6: Vitamine B6 helpt om magnesium je lichaamscellen in te transporteren, waardoor de werking van dit mineraal verbetert. Andere synergisten van magnesium zijn, calcium, fosfor, vitamine C en D.
Voor vitamine C, bètacaroteen, ijzer, fosfor, kalium en mangaan zijn er aanwijzingen dat bepaalde hoeveelheden mogelijk ongewenste bijeffecten veroorzaken. Daarbij moet je bijvoorbeeld denken aan darmklachten bij meer dan 2 gram vitamine C.
Calcium, magnesium en zink
Gebruik calcium-, zink- of magnesiumsupplementen niet tegelijkertijd. Ook niet met een calciumrijke maaltijd.
De vitamines D en E zijn in vet oplosbaar. Dat betekent dat jouw lichaam ze beter opneemt in combinatie met een beetje vet. Daarom kun je deze supplementen het beste tijdens (of net na) je maaltijd innemen. Want in jouw ontbijt, lunch of avondeten zit vaak (een beetje) vet.
Als je een langdurig tekort hebt aan magnesium kunnen zowel lichamelijke als psychische klachten ontstaan. Naast onrust, hoofdpijn en migraine hebben de klachten met name betrekking op stress, je spieren (bijvoorbeeld spierkramp of een trillend ooglid), energie (emotioneel of prikkelbaar), weerstand en bloeddruk.
Een voorbeeld van een synergetische samenwerking is een magnesiumsupplement met taurine en B-vitamines [1,2,3,4]. De werking van magnesium, B-vitamines en taurine zijn sterk met elkaar verweven. Zonder vitamine B6 kan magnesium bijvoorbeeld niet in je cellen komen. Taurine versterkt de magnesiumwerking.
Van alle magnesiumvormen is magnesium bisglycinaat het best opneembaar. Magnesium bisglycinaat is een verbinding tussen magnesium en het aminozuur glycine. Door deze verbinding wordt magnesium goed opgenomen, met name in de hersenen. Daarom draagt magnesium bisglycinaat bij aan een heldere geest.
Magnesium kan je zowel 's ochtends als 's avonds innemen. Neem je het 's ochtends in, dan geeft het je een energieboost voor de dag die komt. Neem je magnesium een uur voor het slapengaan, dan helpt het je ontspannen en goed doorslapen.
Er is veel discussie over de rol die het mineraal magnesium speelt bij het reguleren van de bloeddruk. Na een meta-analyse van 34 onderzoeken waaraan 2.028 mensen deelnamen, vonden de onderzoekers een klein, maar significant verband tussen magnesiuminname en een lagere bloeddruk.
Magnesium is één van de belangrijkste vitamines en mineralen die je nodig hebt voor een goede gezondheid. Het is belangrijk voor het metabolisme, de overdracht van zenuwprikkels en ook voor de spierwerking1 is magnesium van vitaal belang. Het is dus cruciaal om genoeg voeding met magnesium op het menu te zetten.
De juiste dosering magnesium
Wat is dan de juiste dosering voor magnesium? De Gezondheidsraad geeft geen ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) af voor magnesium, maar een zogeheten 'Adequate Inname' (AI). Voor volwassen vrouwen geldt een AI van 300 mg per dag, voor volwassen mannen een AI van 350 mg per dag.
Diarree en andere maag- en darmklachten kunnen optreden bij een inname van meer dan 300 milligram magnesium per dag. Een dosis van meer dan 2500 milligram per dag kan zelfs gevaarlijke bijwerkingen hebben zoals een daling van de bloeddruk of spierslapte. Ernstige magnesiumvergiftiging komt echter zelden voor.
Magnesium wanneer innemen? Wanneer neem je magnesiumtauraat en -bisglycinaat in voor het beste resultaat? De beste tijd is ´s avonds voordat je gaat slapen. Dan kan je lichaam het mineraal het beste verwerken.
Mag ik magnesiumgluconaat met andere medicijnen gebruiken? Magnesium kan de opname van de volgende medicijnen verminderen. IJzerbevattende medicijnen, zoals ferrofumaraat, ferrogluconaat, ferrosulfaat of multivitamines met ijzer.
Je kunt dus zowel Vegan D3, Omega 3, Magnesium én Vitamine C gebruiken. Deze producten hebben geen ingrediënten die overlappen. Ook kun je ze met een gerust hart samen met een multi gebruiken.
Vitamine B6 helpt bij de aanmaak van het gelukshormoon serotonine en het slaaphormoon melatonine. Oftewel een belangrijke vitamine voor een goed humeur en een gezonde nachtrust. Een tekort aan vitamine B6 wordt dan ook vaak in verband gebracht met depressie en slapeloosheid.
Bij de eerste signalen van een magnesiumoverschot is het belangrijk om direct te stoppen met je supplement. Na een paar dagen verdwijnen je klachten. Teveel magnesium innemen voor een korte periode is dan in principe niet gevaarlijk als je verder gezond bent.
Magnesium ontspant de ogen
Samen met water en zuurstof zijn het de drie essentiële levensstoffen. Een tekort aan magnesium veroorzaakt spanning en kan wel eens een belangrijke reden zijn waarom je niet goed ziet. Gezonde ogen hebben soepele, ontspannen spieren. Zie je slecht, dan zit er spanning in de oogspieren.
De magnesium van het Kruidvat is magnesiumoxide. Die pilletjes wekken het idee dat je goed bezig bent met het aanvullen van een belangrijk mineraal, maar niets is minder waar. Magnesiumoxide is namelijk niet oplosbaar en wordt daarom niet tot nauwelijks opgenomen in de lichaamscellen.
Het tijdstip van de dag waarop je het supplement inneemt, maakt niet zoveel uit. Je kan dus vitamine D 's avonds innemen, maar evengoed doe je dat 's morgens of in de loop van de dag. Het is wel aan te raden om een vast tijdstip te bepalen, zodat je het niet vergeet.
De meeste voedingssupplementen zijn goed met elkaar te combineren. Bijvoorbeeld een multivitamine en een visoliecapsule gaan goed samen. Voor combineren met medicijnen gelden soms uitzonderingen. Zo moet je als je een antistollingsmiddel gebruikt geen hoge dosering vitamine K nemen.