Mieren werken op indrukwekkende manieren met elkaar samen en termieten bouwen vanuit het niets geweldige structuren. Nieuw onderzoek levert bewijs dat insecten waarschijnlijk pijn ervaren, net als wij.
Ieder soort mier heeft een beet met zijn eigen unieke pijnniveau. Dit varieert van de milde beet van een vuurmier tot de ondraaglijke pijn van een kogelmier.
Kunnen ze denken? Of al deze dieren kunnen denken, is moeilijker te beantwoorden, zelfs bij zoogdieren. “Als je “denken” echter definieert als “abstract redeneren en bewustzijn”, dan is het antwoord voor de ongewervelde dieren: neen.”
Ze verlaten het nest op zoek naar voedsel. Een voedselbron moeten ze nog ontdekken. Dus zien we de mieren alle richtingen op lopen in de hoop ergens voedsel te vinden. Zo komen ze ook het huis binnen.
Wel hebben een aantal spinnensoorten zich inmiddels op mieren als voedselbron gespecialiseerd. Dit zijn onder andere de galgspinnen, mierenjagers en de mierendieven. Daarnaast eten kikkers, padden, slangen, hagedissen en vogels ook mieren.
Mieren bestrijden met zout of soda
Mieren in huis bestrijden kan ook met zout of baking soda. Meng dit met wat poedersuiker en verdeel het over enkele schaaltjes. Zet dit vervolgens op plekken waar je vaak mieren ziet. De mieren nemen het mee naar hun kolonie, eten ervan en gaan dood.
Mieren hebben weinig natuurlijk vijanden, daarom kan een kolonie lang leven. Van de meest voorkomende mier, de tuinmier, leven de werksters (onvruchtbare vrouwelijke mieren) 2-3 jaar. De koningin kan 15 jaar oud worden.
Moeten mieren drinken? Mieren hebben vocht nodig om te overleven. Een druppel water is heel groot voor een mier, maar toch slagen ze erin om ervan te drinken. Dit door hun kop met kaken half in de druppel te duwen.
Als ze doodgaat, gaat ook de mierenkolonie dood: de werksters sterven langzaam uit zonder dat er nieuwe generaties bijkomen. Toch gebeurt het niet altijd dat een hele mierenkolonie doodgaat als de koningin sterft. Sommige soorten hebben meerdere moederkoninginnen in het nest.
6. Mier. Mieren doen in de loop van de dag dutjes van ongeveer een minuut per keer, samen goed voor 4 tot 5 uur per dag. De mierenkoningin slaapt tot wel 9 uur per dag.
De vlieg maakt spectaculaire vliegmanoeuvres, past zijn snelheid in een fractie van een seconde aan, weet obstakels te ontwijken, en gaat gevaar moeiteloos uit de weg. Niet zo boeiend, zou je denken… totdat je beseft dat de vlieg dat alles doet met een minuscuul brein van slechts honderdduizend neuronen.
Nieuw onderzoek levert bewijs dat insecten waarschijnlijk pijn ervaren, net als wij. Het kernwoord in dit onderzoek is nociceptie, oftewel het vermogen van een organisme om weefselbeschadiging of dreigende weefselbeschadiging waar te nemen.
De uiteindelijk conclusie is dan ook dat ongewervelden, vanwege hun zeer eenvoudige zenuwstelsel, hoogstwaarschijnlijk geen pijn kunnen ervaren. Er kan dus ook geen schade optreden aan hun welzijn.
Een mier heeft één gecombineerde uitgang voor alle afvalstoffen. Hier komen meestal droge korreltjes 'ontlasting' uit, maar geen urine.
Mieren zijn nuttig voor onze ecosfeer omdat ze ook (schadelijke) insecten eten. Levende of dode insecten: het is maar net wat ze tegenkomen. Dode insecten in uw tuin (of in uw woning, als de mieren daar binnenkomen) worden in ieder geval opgeruimd. Daarnaast eten mieren ook de resten van (grotere) dode dieren.
Mieren hebben een hekel aan de geur van sommige planten, zoals lavendel, tomaten, afrikaantjes (Tagetes), boerenwormkruid, salie, bieslook, basilicum, oregano, rozemarijn, majoraan, knoflook, munt, lavas (maggikruid), brandnetel, varens en goudsbloem.
Mieren hebben veel natuurlijke vijanden. Bepaalde slakken, kevers en rupsen doen zich maar al te graag tegoed aan een mierenkolonie. De bekendste natuurlijke vijand is de miereneter, maar deze zul je in Nederland niet snel in het wild aantreffen. Een andere bekende vijand van de mier zijn aaltjes.
De mieren hebben die zo geplaatst dat ze het water afleiden. Als je de naalden herpositioneert, zodat ze waterdruppels naar binnen toe geleiden, komen er gelijk werksters om ze weer goed in het nest te planten.
Mieren kunnen niet tegen kokend water. Doe zeepsop in een pan met kokend water. Giet dit in het mierennest. Het nest van de mieren kan diep in de grond zitten.
De mier heeft 250 000 hersencellen, een menselijk brein 10 000 miljoen. Als je 40 000 mieren samenneemt, bekom je de grootte van ons brein.
Mieren hebben naast twee grote ogen nog drie kleine ogen op hun kop. Je zou dus denken dat ze heel goed kunnen zien, maar eigenlijk gebruiken ze hun ogen niet zo veel. Onder de grond is het te donker om te zien en boven de grond gaan ze vooral op geur af.
Mieren kunnen zwemmen
Ze hebben nog geen vlinder- of schoolslag onder de knie, maar ze kunnen vrij lang in water overleven door hun eigen manier van watertrappelen, en ze kunnen ook langdurig blijven drijven. Om het simpel te zeggen: mieren zijn uitzonderlijke overlevers.
De vliegende mier is geen bepaald soort mier. Het zijn gewone mieren, maar met vleugels. Ze vliegen op een zwoele zomeravond massaal uit om met elkaar te paren. Zo kan de lucht ineens zwart zien van de vliegende mieren.
'De ene mier is namelijk de ander niet, maar de meeste soorten in Nederland houden een winterslaap. ' Zodra de temperatuur daalt en de dagen korter worden trekken mieren terug hun nest in, soms wel tot een meter diep.
Een mierennest onder de grond kan duizenden gangen bevatten en wel acht meter diep zijn.