Fibromyalgie verloopt bij iedereen anders. De klachten verschillen sterk per persoon. Misschien verminderen je klachten na een poosje, maar helemaal verdwijnen doen ze meestal niet.
Fibromyalgie is niet goed te behandelen. Wel kunt u leren om zo goed mogelijk met de klachten om te gaan.
Ondanks deze behandelingen geven mensen met fibromyalgie over het algemeen hun leven een 5,5.
Iedereen kan fibromyalgie krijgen, kinderen, jongeren en volwassenen. Er is geen leeftijd of sekse aan verbonden. Omdat de diagnose zich meestal openbaart tussen de 25 en 45 jaar gaan er geluiden rond dat het risico op ontstaan van fibromyalgie toeneemt met de leeftijd.
De pijn komt vooral voor in de spieren, het bindweefsel en in en rondom de gewrichten. U voelt de pijn voornamelijk in nek, schouders, handen, bekken, benen, voeten en rug. Deze pijn is een vorm van spierpijn die u ook voelt bij zware griep, maar u hebt deze bij fibromyalgie elke dag.
Voedsel dat ontstekingen veroorzaakt, moet worden verminderd of helemaal geschrapt worden. Dat geldt voor fastfood, gefrituurde snacks, rood vlees, en bewerkte voedingsmiddelen die veel vet, suiker en zout bevatten,” zo luidt het dringende advies van de pijnspecialist.
Mensen met fibromyalgie hebben te maken met een veel hogere spierspanning dan mensen zonder fibromyalgie. De extreme spierspanning kan de oorzaak zijn van de vaak ernstige spierpijn die hoort bij fibromyalgie.
Er bestaat geen test of bloedonderzoek om fibromyalgie vast te stellen. Ook op röntgenfoto's is niets te zien. De reumatoloog stelt de diagnose op basis van uw klachten en uw verhaal.
Over de oorzaak van fibromyalgie is maar weinig bekend. Er wordt nog veel onderzoek naar gedaan. Wel is bekend dat fibromyalgie geen ontstekingsziekte is en niet voor schade aan het lichaam zorgt.
De veel voorkomende chronische pijnsyndromen van Fibromyalgie (FM), Complex Regionaal Pijn Syndroom (CRPS) en het syndroom van Sudeck. Zijn zij dezelfde ziekte? Het worden aparte ziektes genoemd.
Fibromyalgie dieet
Voeding heeft hier een grote invloed op. Zo kunnen producten zoals vlees, zuivel, suiker en alcohol ontstekingen veroorzaken. Voeding zoals groene groenten, kool, granaatappel en blauwe bessen werken daarentegen juist ontstekingsremmend.
Heeft u forse klachten, dan kan een behandeling zinvol zijn. Er zijn geen medicijnen om fibromyalgie te genezen. Wel kunnen uw klachten verminderen door met name een combinatie van beweging en rust.
Somatoforme stoornissen en fibromyalgie zijn volgens de auteurs psychosomatische aandoeningen met een 'betwiste status'. Onderzoek toont dat het hebben van een niet erkende of betwiste psychosomatische aandoening stressvol kan zijn door de identiteitscrisis die het creëert en door het stigmatiseringsproces.
Veel mensen geloven dat fibromyalgie een auto-immuunziekte is. Tot dusverre is het niet geclassificeerd als één, hoewel er aanwijzingen zijn dat sommige gevallen een auto-immuuncomponent kunnen hebben.
Fibromyalgie wordt gezien als een vorm van reuma; patiënten hebben last van chronische pijn in spieren en bindweefsel. Daarnaast kunnen er onder andere concentratieproblemen, hoofdpijn, vermoeidheid en stijfheid optreden. De klachten zijn vaak wisselend en het ene moment heviger aanwezig dan het andere moment.
Wat opvallend is, is dat bij een aantal mensen juist warm weer de fibromyalgie klachten doet verergeren, maar dit is bij slecht 7,8% van de mensen waarbij het weer van invloed is het geval. Voor het Fibrocentrum staat het dus als een paal boven water dat het weer de klachten beïnvloedt!
Bewegen met een lage intensiteit is één van de beste behandelingen voor Fibromyalgie. De meest effectieve vormen zijn wandelen en zwemmen. Een paar keer per week een half uur of meer oefenen, helpt bij de vermindering van pijn, stijfheid en stress. U kunt bovendien beter slapen en krijgt meer energie.
Maak gebruik van de mogelijkheden die er zijn, ga actief op zoek. Vraag bijvoorbeeld een ergotherapeut om langs te komen (10 uur advies/behandeling zit in de basiszorgverzekering). Of maak gebruik van de ervaringsdeskundige coaches van F.E.S. – zij kunnen je handreikingen bieden. Laat een positieve werkhouding zien.
Hoewel veel dokters van mening zijn dat fibromyalgie niet bestaat, is er een groep patiënten met chronische pijnklachten over het gehele lichaam die, mede ondersteund door een actieve patiëntenvereniging, hulp vragen voor hun probleem.
In sommige gevallen (bijvoorbeeld in geval van zenuwpijn of bij fibromyalgie) zal uw arts u een medicijn voorschrijven dat niet tot de groep van primaire pijnstillers behoort. Van verschillende middelen, zoals bijvoorbeeld amitryptiline (Tryptizol®), is bekend dat zij een pijnstillend effect kunnen hebben.
Omdat fibromyalgie een reumatische aandoening is, wordt de diagnose door een reumatoloog gesteld. Het kan echter lang duren voordat de huisarts u doorverwijst naar deze specialist. De klachten zijn immers vaag en niet acuut.
Vaak krijgen mensen met fibromyalgie te horen dat hun situatie uitzichtloos is en worden ze zonder perspectief doorverwezen naar de pijnpoli. Massage kan echter een bijdrage leveren aan het verminderen van pijn, het creëren van een betere balans en stimuleert het zelf herstellend vermogen van het lichaam.
Spierverslappers kunnen spierkrampen voorkomen of kunnen verkrampte spieren verslappen. Voorbeelden zijn hydrokinine, baclofen, botuline A toxine, tizanidine en tolpersion. Benzodiazepines hebben een spierontspannende werking. Hierdoor verdwijnt de pijn van de spierkramp en kan de spier genezen.
Vitamine D
Magnesium werkt ontspannend voor de spieren. Magnesium is daarom een veelgebruikt mineraal door personen met fibromyalgie. Bij fibromyalgiepatiënten komen vaker afwijkende magnesiumwaarden voor.