Leemgrond. Deze grond is een mengsel van zand en kleideeltjes en zou iedere tuinier willen hebben. Het is namelijk zeer vruchtbaar en goed te bewerken. Het houdt voldoende water vast en overtollig water kan goed wegzakken.
Samenstelling van de grond
Kleigrond houd water goed vast, je hebt rivierklei en zeeklei. Zandgrond droogt sneller uit, maar bij een heftige regenbui zakt het water wel sneller weg.
Zandgrond bevat bijna geen afslibbare delen is en daarom snel droog. Zandgrond is makkelijk te bewerken en laat water goed door. Op deze grondsoort is snel sprake van uitspoeling van meststoffen, omdat de zanddeeltjes in tegenstelling tot lutumdeeltjes geen meststoffen aan zich binden.
Tuinplanten en struiken groeien het best in een vruchtbare en humusrijke bodem. Een losse structuur, voldoende humus en de juiste hoeveelheid meststoffen zijn belangrijke eigenschappen van goede tuingrond. Is de grond in de tuin niet van een goede kwaliteit dan kunt u de grond verbeteren met bemeste tuinaarde.
Zavelgrond is de meest ideale grond voor tuinplanten. Het is een combinatie van klei- en zandgrond: klei met zestig tot tachtig procent zand. Het is goed te bewerken, goed doorlatend en meestal rijk aan humus.
Als grondsoort bestaat zand uit minerale deeltjes met een korrelgrootte (korreldiameter) tussen de 0,063 en 2 mm. Het is een in het water, rivier of zee, afgezet materiaal. Zand is een waterdoorlatende grondsoort. Zand geeft een goed draagvlak voor een gebouw omdat het nauwelijks samendrukbaar is.
Kleigronden zijn over het algemeen slecht waterdoorlatend. Als er water blijft staan in je tuin dan is dat vaak een gevolg van een storende laag in de ondergrond. Zo'n laag kun je doorbreken door de border diep door te spitten met een mobiele kraan.
Om te testen of je grond zuur of juist basisch is, zijn er verschillende tests te koop. Een goede keuze zijn de pH-teststrips. Doe een beetje grond in het meegeleverde reageerbuisje en volg dan deze stappen: Voeg voorzichtig de testvloeistof aan de grond toe tot aan het aangegeven niveau.
Je kunt de bodem verbeteren door de eerste 20 centimeter tuingrond eenmalig goed los te maken door te spitten en daarna hoogwaardige compost in de bovenste grondlaag aan te brengen. Daarna doet de natuur de rest. Gebruik geen GFT compost of andere, vaak goedkope of gratis af te halen, compostsoorten.
Voor borders met planten en voor het ophogen van je tuin kun je het beste bemeste tuinaarde gebruiken. Meng bemeste tuinaarde met gewone aarde dat al aanwezig is: de ideale vitaminecocktail voor je tuin. Gebruik je namelijk alleen bemeste tuinaarde, dan krijgen je gewassen een overdosis mest.
Zand geeft de bodem wel stevigheid, maar bevat geen voedingsstoffen voor de plant.
Dan heb je te maken met bosgrond, een mooie maar iets zure bodem die makkelijk te bewerken is. Bosgrond is een mix van grove en organische delen. De bodem is eenvoudig te bewerken, maar toch een beetje zuur en enigszins arm. Wil je lavendel of buxus planten dan is het nodig om extra kalk door de grond te mengen.
Tuinturf is een veensoort en is dus niet bekalkt. Hierdoor heeft het een lage pH en bevat geen voedingsstoffen. Het is dus een pure grondstof. Door de eigenschappen van tuinturf in pure vorm te gebruiken kan het perfect toegepast worden bij planten die graag een zure omgeving bij het wortelgestel willen.
Zandgronden houden weinig water vast ten opzichte van kleigronden. Na een regenbui zakt het water snel in de bodem weg. Daarna is de bodem op 'veldcapaciteit' en houdt die het maximale volume water vast. Bij zandgronden is het percentage vocht bij veldcapaciteit lager dan bij kleigronden.
Bedek de bodem
Door een laag compost of maaisel op de kale grond te strooien zal de bodem beter water vasthouden en minder snel uitdrogen in de zon. Spitten is niet nodig. Dat droogt de bodem alleen maar uit. Je kunt er ook een bodembedekker laten groeien.
In de tuin kun je universele potgrond gebruiken voor het ophogen, egaliseren en aanvullen van bijvoorbeeld borders, het vullen van bloempotten en bloembakken en bijvoorbeeld je moestuin.
Koemest bij de aanleg van een gazon
Omdat koemest een organische meststof is, kun je eigenlijk niets fout doen. Bij kunstmest kun je te veel meststof geven, waardoor je juist schade toebrengt aan je planten of gazon. Bij organische meststoffen gebeurt dit niet, je kunt dus niets fout doen in de dosering van koemest!
Onmisbaar in de moestuin
In de moestuin kun je niet zonder een hark. Je maakt er de aarde mee fijn, voor het zaaien of planten, egaliseert er moestuinbedjes mee en harkt er vers gewied onkruid mee bijeen.
Wat is arme grond? We spreken over arme grond bij een bodem die niet voldoende voedingsstoffen en organismen bevat om planten optimaal te doen groeien.
Kalk neutraliseert het zuur in de bodem en maakt grond kalkrijker, verder verbetert kalk in de regel de bodemstructuur. Kalk voorziet de planten bovendien van twee zeer belangrijke voedingsbestanddelen: calcium (kalk, Ca) en magnesium in de vorm van magnesiumoxide (MgO) dat door veel planten makkelijk wordt opgenomen.
Dat zijn bijvoorbeeld heideplanten en rhododendrons. Andere planten hebben juist een kalkrijke (alkalische) grond nodig, zoals lavendel of taxus. De zuurtegraad van de bodem is van invloed op opname van voeding die de plant via de wortels tot zich neemt.
Hoe lager het cijfer, hoe zuurder de grond: pH 3 is sterk zuur, pH 7 noemen we pH-neutraal en pH 14 is totaal niet zuur. Dit noemen we ook wel basisch. Vanaf pH 7 tot pH 14 wordt de grond dus minder zuur en dit betekent dat de grond kalkrijker wordt. Een andere naam voor basische grond is dus ook wel kalkrijke grond.
Hoe dik moet tuinaarde worden aangebracht? Wanneer u nieuwe tuinaarde gaat aanbrengen en hier planten in gaat plaatsen, dan adviseren we u een laag van ongeveer 10-25cm aan te houden. Ook wanneer u er graszoden op gaat leggen adviseren we deze laagdikte.
Kleigrond is niet per definitie beter of slechter dan andere soorten grond. Sterker nog, het heeft óók voordelen. Voordelen van kleigrond: De grond blijft lang vochtig, zelfs tijdens extreem droge periodes.