Water in combinatie met een bezem of een dweil: dat is de nummer 1 oplossing om vlekken of groene aanslag van jouw keramische tegels te verwijderen. Vuil en groene aanslag hechten zich namelijk nauwelijks aan de gladde toplaag van keramische tegels.
Het beste is om de vloer te reinigen met een schoonmaakproduct dat zo neutraal mogelijk is, zoals reiniger universeel van Nibo Stone. Dit product is speciaal ontwikkeld voor de dagelijks/wekelijkse reiniging van alle keramische en natuurstenen vloeren binnenshuis en laat geen residu achter.
Verfresten op een tegelvloer kun je eenvoudig verwijderen met oplosmiddelen zoals aceton, thinner, wasbenzine, terpentine of terpentijn.
Voor keramische tegels biedt warm water voor de meeste vlekken en groenaanslag al een grote oplossing. Gebruik geen zure of agressieve middelen om groenaanslag te verwijderen. Dat is helemaal niet nodig en ook slecht voor het milieu. Vetvlekken verwijdert u het beste met een warm sopje en afwasmiddel.
Als er vlekken ontstaan of vuil hecht zich toch aan het oppervlak, dan kan er met een reiniger of zeep schoon worden gemaakt. Pas wel op met zeer agressieve producten. Keramiek is dan wel minder gevoelig voor zuur, de toplaag kan daarmee wel worden aangetast.
Zo onderhoud je keramische tegels
Ze vragen nauwelijks onderhoud en kuisen doe je in 1-2-3: Stofzuig de tegelvloer. Dweil de tegels met warm water en een klein beetje ontvettende zeep. Spoel de tegelvloer na met zuiver water om alle zeep- en vuilresten te verwijderen.
Keramische tegels schoonmaken met azijn, vinden wij dus niet zo'n goed idee, ook buiten niet. Weliswaar is dit een prima middel om bijvoorbeeld groene aanslag te verwijderen, maar recent onderzoek heeft uitgewezen dat ook azijn slecht is voor vegetatie en bodem.
Keramische tegels reinigen met azijn? Wij raden je zeer af je keramische tegels buiten schoon te maken met azijn. De keramische tegels op zichzelf kunnen wel tegen het azijnzuur, maar de voegmortel kan hier een stuk slechter tegen. Daarnaast verzuurt azijn de ondergrond en is schadelijk voor de natuur.
Nadelen keramische terrastegels
Een keramische tegel moet daarnaast altijd gevoegd worden. Dit is eigenlijk ook een voordeel, want zo heb je áltijd een onkruidvrij terras. Een ander nadeel is dat de tegels - dankzij hun hardheid - veel warmte vasthouden.
In tegenstelling tot betontegels mag u keramische tegels wel schoonmaken met de hogedrukspuit.
De nadelen van keramische tegels
Keramische tegels hebben een hoge aanschafprijs. Er is een ondergrond van split nodig in plaats van het traditionele zandbed. De verwerking van de keramische tegels op split is duur. Keramische tegels moeten worden gevoegd (dit brengt extra kosten met zich mee)
Keramische tegels voor in de tuin zijn voor maar liefst 97% waterafstotend. Ze houden bijna al het vocht tegen. Het schoonmaken van deze tegels is heel eenvoudig. De tegels zijn namelijk vlekvrij en niet vatbaar voor groene aanslag.
Azijnzuur schadelijk voor jouw terras
In zowel natuursteen als beton zit veel kalk. Je maakt dus daadwerkelijk je tegels stuk. Overigens kunnen keramische tuintegels wel tegen azijnzuur. Maar dan nog raden wij het af.
Doe een beetje groene zeep in een emmer met lauwwarm water en roer dit goed door elkaar. Doe een kleine hoeveelheid van het sopje op een microvezeldoek en wrijf hiermee over de betontegels. Spoel de tegels na met lauwwarm water (niet met een hogedrukspuit!) en droog ze vervolgens af met een schone, droge doek.
Net als bij nat dweilen moeten op keramische tegels microvezeldoeken worden gebruikt.
Verdun het schoonmaakazijn 1 op 1 met water en verspreid het over de groene aanslag op de tuintegels. Dit doe je heel makkelijk zelf met een gieter of spuit. Laat het mengsel een paar dagen intrekken en borstel de terrastegels vervolgens gemakkelijk schoon.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort af en toe de wasmachine te reinigen.
Tuintegels schoonmaken met azijn? Natuurazijn is minder schadelijk voor je tuintegels dan schoonmaakazijn, maar we raden je het toch echt beide af. Azijnzuur breekt kalk af, dus elke product met kalk wordt aangetast. Grote kans dus dat je je tuintegels beschadigt wanneer je ze schoonmaakt met azijn.
Tegels, voegen, het bad, de douche of de gootsteen: je kunt ze stralend schoonmaken met baking soda. Strooi een eetlepel op een natte spons of doekje en gebruik het om mee schoon te maken. Spoel het goed na met water en/of een natte schone doek en wrijf vervolgens droog.
Dit ouderwetse schoonmaakmiddel, dat voor veel doeleinden in het huishouden gebruikt kan worden, blijkt ook hét middel voor het verwijderen van groene aanslag op terrastegels. Het werkt zo; Meng 1 liter water met 1 liter (schoonmaak)azijn in een grote emmer. Schrob dit mengsel over het schoon te maken deel bestrating.
In de meeste gevallen zal azijn de groene aanslag op het terras verwijderen. Als het terras erg vuil is of als de groene aanslag sterk verankerd is, kun je een krachtiger mengsel van azijn en water gebruiken. Houd er echter rekening mee dat te veel azijn schade aan het terras kan veroorzaken, dus gebruik het met mate.
In principe gaan keramische tegels een leven lang mee. Vanwege de hardheid en slijtvastheid van de tegels slijten ze niet weg en heeft het dus een lange levensduur. Bijkomend voordeel is dat keramische tegels uitstekend te recyclen zijn en daarom keer op keer een nieuw leven krijgen.
Een allesreiniger kan een laagje achterlaten wat uiteindelijk zorgt voor een vlekkerige vloer. Dweil met het middel dat de leverancier aanbeveelt, dit laat geen laagjes achter en zorgt ervoor dat je vloer er mooi uit blijft zien. Weet je het merk niet gebruik dan onze eigen parketreiniger.
Hoewel het schoonmaken van laminaat vaak al lukt door het met heet water te dweilen, kan Cif Express vloerreiniger ook wonderen doen: Zet alle ramen en deuren open zodat de gedweilde vloer zo snel mogelijk opdroogt.