Het woord pouch betekent letterlijk buidel, reservoir of (opvang)zakje. Een pouch kan gemaakt worden van een deel van de dunne darm, wanneer de dikke darm is verwijderd. De pouch is dan een soort opvangzakje, waarin ontlasting tijdelijk opgeslagen kan worden.
Wat is een pouch? Het woord 'pouch' betekent letterlijk: buidel, reservoir of (opvang)zakje. In dit geval gaat het om een verbinding tussen de dunne darm en de anus, waarbij een zakje van dunne darmweefsel wordt gemaakt om de ontlasting tijdelijk in op te slaan.
Een ileo-anale pouch, kortweg pouch genoemd, is een reservoir tussen de dunne darm en de anus. Dit reservoir is gemaakt van het laatste deel van de dunne darm. Het reservoir zorgt ervoor dat de ontlasting kan indikken. Dit is iets wat normaal gesproken de dikke darm doet.
Continent ileostoma of Kock's pouch : u kunt hiervoor terecht bij Maag-Darm-Leverchirurgie. Een continent ileostoma is een kunstmatige uitgang waarbij de ontlasting vanuit de dunne darm niet wordt opgevangen in een opvangzakje op de buik, maar in een reservoir in het lichaam.
Continent stoma of Kock-pouch
Er wordt een reservoir gemaakt met een klep en een stoma op de buik. Het reservoir kan alleen worden geleegd met een katheter. Dit gebeurt vier tot zes keer per etmaal.
De pouch heeft ongeveer een jaar nodig om de juiste grootte te bereiken. In de loop van dit eerste jaar zul je steeds minder vaak ontlasting hebben. Uiteindelijk zul je gemiddeld vier tot zes keer per 24 uur naar het toilet moeten. De meeste mensen met een pouch kunnen na verloop van tijd de ontlasting goed ophouden.
Je kunt gewoon gaan zwemmen, ook in de zee. Alle huidplaten zijn waterbestendig en zijn soms zelfs na het eerste uur zwemmen niet of moeilijker te verwijderen. Zorg er wel voor dat de stoma goed is afgesloten, zodat er geen zand of water bij kan komen.
Indiana pouch
Op deze wijze loopt een voortdurende stroom urine vanuit de nieren naar het reservoir. De urine stroomt niet spontaan naar buiten door een klepmechanisme. Het reservoir dient regelmatig (4-5x daags) via de uitgang geleegd te worden met behulp van een katheter, die de klep gemakkelijk kan passeren.
Irrigeren is een kunstmatige manier om de dikke darm te legen. Bij irrigeren spoel je de dikke darm met lauw kraanwater. Spoelen is alleen mogelijk als je een colostoma hebt. Als je wilt irrigeren, moet je dit altijd eerst overleggen met je specialist of stomaverpleegkundige.
Vernauwde stoma (stomastenose)
Een stoma kan vernauwd raken; dit noemen we ook wel stenose. Dit betekent dat de doorgang van de stoma in de huid of de onderliggende spier van de buik te smal is. Hierdoor kan de ontlasting of de urine moeilijker door de stoma naar buiten komen. Dit kan grote problemen geven.
Plaatsbepaling stoma
De meest voorkomende plaats voor een stoma is de rechter- of linker onderbuik.
Gesloten zakjes: Mensen met een colostoma gebruiken meestal gesloten zakjes. Gesloten zakjes zijn rondom dicht en worden gebruikt bij wat meer vaste ontlasting. Je kunt ze in de wc gooien en doorspoelen. Zo ben je nooit afhankelijk van een afvalemmer.
Hoe ziet een stoma eruit? Het ziet eruit als een klein, rozerood, rond stukje vlees dat aan je lichaam is vastgenaaid. Het kan vrij plat tegen je lichaam liggen of een beetje uitsteken. Je stoma heeft geen zenuwuiteinden, en ook geen sluitspier.
Bij een continent stoma wordt er een nieuwe blaas gemaakt die je als patiënt zelf een aantal keer per dag zal moeten leegmaken Dit soort stoma wordt ook een Mainz-Pouch stoma genoemd. Als u dit type stoma aangelegd krijgt, heeft u geen opvangsysteem nodig.
Uw ontlasting is de eerste dagen vaak dunner en anders van kleur. Daarnaast kan het een aantal weken duren voordat uw ontlasting weer een normaal patroon heeft. Door de darmoperatie kan uw ontlasting ook blijvend anders zijn dan voorheen. Dit is normaal na deze operatie.
Incontinent urinestoma (Brickerstoma)
Meestal krijg je een uitwendige stoma, aan de buitenkant van je buik. Die heet een Brickerstoma. Bij een uitwendige urinestoma krijg je een stomazakje op je buik. Met een plakker zit het stomazakje vast op de huid rond de stoma.
▪️ Vul het zakje met lauw water, 37 à 38°C. De hoeveelheid water is persoonsgebonden: 500 ml - 750 ml voor kinderen en 1000 ml - 1500 ml voor volwassenen. ▪️ Laat het water gedurende 5 minuten de darm vullen of inlopen. Hierdoor wordt de darm geactiveerd om zich te ledigen.
U maakt de stoma en de huid eromheen voorzichtig schoon met vochtige gaasjes. Houd voldoende gaasjes bij de hand; de stoma kan productief worden tijdens de verzorging. Dep daarna de huid rondom goed droog. Vermijd hard wrijven; wees zuinig op uw huid.
Niet alle stoma's zijn echter geschikt voor spoelen. Je komt hiervoor alleen in aanmerking als de stoma zich op het laatste deel van de dikke darm (colostoma) bevindt. Stomaspoelen is alleen toegestaan als je behandelend arts hiervoor toestemming heeft gegeven.
Kan ik op mijn buik slapen? Je mag op je buik slapen als je dit prettig vindt, maar het is wel afhankelijk van je productiepatroon. Wanneer je stoma 's nachts weinig produceert, geeft het geen problemen. Als je stoma 's nachts juist erg productief is, dan is het niet aan te raden om op je buik te slapen.
Een stoma kan blijvend of tijdelijk zijn. Dit is met name afhankelijk van de reden waarom je een stoma krijgt. Als je kringspier (anus) niet meer goed functioneert, dan is een blijvend stoma de oplossing. Een tijdelijk stoma kan later opgeheven worden.
De hoeveelheid ontlasting per 24 uur is verschillend per persoon, gemiddeld verwisselt u het zakje twee à drie keer per dag. Bij dunnere ontlasting moet u het zakje vaker verwisselen of legen. De colostoma kan ook in de nacht ontlasting produceren. Als u nog een endeldarm heeft, kunt u aandrang om te poepen krijgen.
Bij een inwendig stoma heeft u een urineopslag in uw lichaam. U moet zelf uw blaas legen met een slangetje (katheteriseren). Bij een nieuwe blaas kunt u gewoon plassen.
Kan ik douchen met een stoma? U kunt normaal douchen met een stoma. U moet wel voorkomen dat u de douchestralen met volle kracht op de stoma richt.
Naast bevuilde kleding of beddengoed, kan de stomaproductie op de huid huidirritatie veroorzaken. Er is al sprake van lekkage als er ontlasting of urine tussen de huidplaat en de huid komt. Dit kan een jeukend tot branderig gevoel geven.