Veel kazen zijn ook niet vegetarisch, omdat het dierlijke stremsel is gemaakt van de maag van een kalfje. Ook zijn er mensen die geen kaas eten omdat ze een plantaardig dieet volgen (en niet per se vegan zijn,) vanwege hun gezondheid. Veel kazen zijn vrij vet en zout en staan bekend als 'niet per se heel erg gezond.
Het vet in de kaas zelf bestaat voor 60% uit verzadigde vetten, waardoor het dus ongezond is voor je hart en bloedvaten. En hoe ouder de kaas, hoe hoger het vetgehalte. Als je voor oude +48 kaas kiest, dan zit hier meer vet in dan een jonge +48.
Is kaas gezond? Kaas bevat vetten, eiwitten en diverse vitaminen (zoals A, B2 en B12). Daarnaast is het een bron van mineralen zoals calcium, fosfor en magnesium, zink en selenium. In kaas zit ook veel zout door het pekelbad tijdens het bereidingsproces.
Wie geen melk of melkproducten eet, moet z'n best doen om van bepaalde voedingsstoffen, zoals calcium en vitamine B12, voldoende binnen te krijgen. De voedingsstoffen in melk zitten ook in andere productgroepen zoals fruit, groenten, bonen, vlees, noten, granen en eieren.
Daarom is zuivel erg belangrijk voor een gezonde voeding hier in Nederland. Maar aan de andere kant bevat kaas ook veel zout en verzadigd vet. Door hier veel van te eten vergoot je het risico op hart- en vaatziekten. Ook is de kans op een hoge bloeddruk een stuk hoger door het hoge zoutgehalte.
Hüttenkäse, mozzarella en verse geitenkaas staan in de Schijf van Vijf. Het advies is voor volwassenen om iedere dag 40 gram kaas te eten. En dan bij voorkeur een soort die in de Schijf van Vijf staat.
Eet u graag harde Hollandse kazen, dan doet u er goed aan om een 20+ of 30+ kaas te kiezen. Deze soorten bevatten namelijk de minste calorieën en verzadigd vet. Naast Hollandse kazen bestaan er nog vele andere soorten kaas.
Het Voedingscentrum adviseert jong en oud om dagelijks zuivelproducten te consumeren. De aanbevolen hoeveelheid verschilt per leeftijdsgroep (zie tabel hieronder). Aan volwassenen worden 300-450 gram melk(producten) en 40 gram kaas per dag geadviseerd.
Gezond broodbeleg
Dit zijn gezonde belegkeuzes uit de Schijf van Vijf: Halvarine of margarine uit een kuipje op elke boterham. Zuivelproducten: 20+ en 30+ kaas, hüttenkäse, zuivelspread, mozzarella, verse geitenkaas.
Wel is het heel belangrijk om niet teveel te eten! Je krijgt ontzettend snel een te grote portie binnen. Ik raad je aan om gemiddeld niet meer dan 20-30g kaas per dag te eten. Dat komt ongeveer overeen met 1 boterham kaas.
Ja, ook de komkommer is een gezonde toevoeging aan je voedingspatroon. Volgens een recente studie [1] bevat de groene held tanninen en flavonoïden. Ons komkommersapje bevat bovendien ontzettend veel vitamines en mineralen. De grote hoeveelheid vitamine C helpt bijvoorbeeld bij de bescherming tegen vrije radicalen.
Kaas levert niet dezelfde voedingsstoffen als vlees. Kaas levert weliswaar evenveel eiwit als vlees en vitamine B12, maar bevat maar heel weinig ijzer, zo'n 0,1 milligram per 100 gram. Bovendien bevat kaas vaak veel verzadigd vet, zeker de vette (48+) varianten en veel zout.
Dat een aversie tegen kaas voor een gedeelte genetisch bepaald is, wordt ook onderschreven door een Franse studie , gepubliceerd in Frontiers in Human Neuroscience. Voor dit onderzoek warden 322 Fransen gevraagd aan een enquête mee te werken. Van de ondervraagden bleek 11,5% een oprechte hekel te hebben aan kaas.
Zuivelproducten bevatten zowel calcium als tryptofaan en die maken je, zoals hierboven al uitgelegd, moe. Daarnaast is lactose-intolerantie één van de meest voorkomende vormen van voedingsallergie en vermoeidheid is één van de belangrijkste symptomen ervan.
Kaas wordt namelijk niet alleen gemaakt van het dierlijke product melk, maar ook met een stukje van het dier zelf. Dat maakt de meeste kaas niet-vegetarisch. Kaas wordt gemaakt van melk - meestal koemelk, geitenmelk of schapenmelk. Voor boerenkaas wordt rauwe melk gebruikt en voor fabriekskaas gepasteuriseerde melk.
10+, 20+ of 30+ kaas met niet te veel zout (minder dan 2 gram zout per 100 gram kaas) staat samen met andere melkproducten in de Schijf van Vijf vanwege de positieve effecten op de gezondheid. Ook hüttenkäse en mozzarella en verse geitenkaas met niet te veel verzadigd vet staan in de Schijf van Vijf.
Vanwege COVID-19 ging de competitie dit jaar tussen de 'Supreme Champion' prijswinnaars van de afgelopen 5 jaar. Met trots laten wij weten dat de Jerseyhoeve Schorren de winnaar is geworden en daarmee opnieuw is uitgeroepen tot: beste kaas van de wereld!
De winnaar volgens het panel is de jong belegen 30+ kaas van Beemster. Lekkere volle smaak, dikke plakken en de meeste pit, dus daar mag een medaille om de nek. De minste kaas komt van Maaslander: droog, hard, net plastic.
Dit product kan de wekelijkse uitzondering zijn op een verder gezond voedingspatroon. Kaas past in een gezonde dagelijkse voeding. Er zijn gezondere kazen dan Paturain Fijne kruiden. Paturain Fijne kruiden kun je wel als extraatje eten.
Wat is gezonder feta of mozzarella? Volgens voedingsdeskundige Celine Dejaeghere is mozzarella de gezondste optie. “Als je puur afgaat op de voedingswaarde kan je zeggen dat feta iets minder goed scoort dan mozzarella.” Die voedingswaarden zijn dan vooral de calorieën en het vetgehalte.
Is brie of camembert gezond? Schimmelkazen zoals brie en camembert zijn bij de productie bewerkt met schimmelsporen, waardoor ze hun karakteristieke sterke smaak krijgen. Geen zorgen, de schimmels zelf zijn niet ongezond (tenzij je er natuurlijk allergisch voor bent).