In een warme periode mag er een schotel onder de pot staan waar steeds wat water in blijft staan. Een hoge luchtvochtigheid vindt de oleander heerlijk. In de winter heeft een oleander weinig water nodig, hij is dan in rust. Laat de potkluit ook dan niet helemaal uitdrogen.
Heb je geen plaats in huis waar het zo koud is? Probeer je oleander dan te laten overwinteren op een plekje waar het niet warmer wordt dan 16 graden. Wanneer de oleander overwintert bij een temperatuur van meer dan 8 °C, moet je de plant in het licht zetten en vaker water geven.
Grote exemplaren 1 maal 's morgens en 1 maal 's avonds ± 10 liter liefst lauw water. LET OP! een oleander is geen waterplant!! Volgen er na een periode van zeer warm weer enkele regenachtige dagen, zorg dan dat het water kan wegvloeien uit de pot of kuip.
Dat geldt ook voor de oleander : de dorstige plant heeft op hete dagen dagelijks extra water nodig. Een oleander houdt van kalkrijk water. Kraantjeswater is dus ideaal. Giet het water steeds aan de voet van de plant zodat de bladeren en bloemen niet nat worden.
Een oleander is matig winterhard. Hij verdraagt ongeveer –5 graden Celsius vorst. In een zachte winter met weinig of geen vorst kun je overwegen om een oleander in een pot buiten te laten staan. Op een beschutte plek waar hij weinig wind en nauwelijks regen vangt.
Als de Oleander gele bladeren krijgt, kan dit verschillende oorzaken hebben. De plant kan te weinig water hebben gehad. De Oleander heeft te veel water gekregen in een korte periode en is daardoor verzopen. De plant heeft te weinig plantenvoeding gekregen.
Bij een oleander op stam snoei je alleen de kroon. Snoei uitgebloeide takjes in de zomer niet weg want op dezelfde takjes komen in een volgend jaar weer bloemen. Verwelkte bloemen kun je wel voorzichtig met je vingers (met handschoen) weghalen.
De Oleander is droogte tolerant, maar moet toch af en toe water hebben.
Krijgt een plant te veel voedingsstoffen, vooral stikstof, dan gaat de plant voornamelijk blad maken en geen of nauwelijks bloemen. Er kan ook een tekort aan voedingsstoffen spelen, bijvoorbeeld van fosfor. Is de bodem te zuur dan worden voedingsstoffen vaak niet goed opgenomen.
Om je oleander tijdens de bloei mooi te houden, moet je de verdorde bloemen tijdens het bloeiseizoen met de hand verwijderen. De oleander is maar matig winterhard. Een nachtvorst tot – 5°C wordt nog verdragen, maar het is verstaging om een plant in pot binnen te halen zodra er nachtvorst wordt verwacht.
Snoei de oleander dan eind februari/begin maart. Bedenk welke vorm je de plant wilt geven en snoei vervolgens de te lange takken weg. LET OP: de sappen van de plant zijn giftig. Draag tijdens het snoeien van de oleander dus handschoenen en ontsmet het gereedschap dat je gebruikt hebt achteraf goed.
Meng in het voorjaar flink wat organische mest door de potgrond en vervolgens tijdens de periodes van veel gieten regelmatig bijmesten tot half augustus. Verder kun je als bemesting oude stalmest of beendermeel gebruiken. Maar organische mest in de vorm van compost of stalmest cq koemestkorrels verdient de voorkeur.
Omdat de Oleander niet echt winterhard is, houden ze het meest van een plekje in de volle zon. Maar Oleanders kunnen ook prima een een half schaduw plaats staan. Verder houden de bloemen van een hoge luchtvochtigheid.
Met oleander in de tuin creëert u een echte vakantiesfeer! Het is een exotische plant die veel voorkomt rondom de Middellandse Zee. De plant kan maar weinig vorst verdragen en kan het beste als kuipplant behandeld worden.
Oleanders in de volle grond planten
Nogmaals, in Nederland planten de meeste mensen hun oleanders in potten, maar als je in warmere gebieden woont, kan je de oleander ook buiten in de volle grond planten. De lente en de herfst zijn de beste seizoenen voor het verplanten van een oleander.
De Nerium Oleander is een groenblijvende plant die bekend staat om zijn lange bloeiperiode. De Oleander bloeit van mei t/m begin oktober. De Oleander is bij ons verkrijgbaar in meerdere kleuren, namelijk: Rood, Roze en wit. Een Oleander is matig winterhard en moet bij vorst naar binnen gezet worden.
Oleander (Nerium oleander)
Maar het eten van zelfs een klein stukje blad of bloem kan al duizeligheid, buikpijn en hartritmestoornissen veroorzaken. Uit de buurt van kleine kinderen houden dus! Het sap kan verder bij aanraking zorgen voor een geïrriteerde en pijnlijke huid.
De oleander is een ideale terrasplant met mooie wintergroene leerachtige bladeren en opvallende bloemen die op lange stelen staan. Er zijn soorten met roze, rozerode, rode, witte en geelachtige bloemen. Een plaats in de volle zon in een kleiachtige kalkrijke grond is aanbevolen.
Als de peulen er verdord 'vaal bruin' uitzien moogt ge ze oogsten, zaaien in het voorjaar. Als je echt wil vermeerderen kan je beter stekken, dat gaat sneller; Groetjes Fons.
Moet je een oleander ook snoeien? Oleander (Nerium) kan het beste worden gesnoeid als hij in de herfst naar binnen gaat, maar in het voorjaar kan het ook nog. Ze bloeien van het begin van de zomer tot eind september.
Tijd om aan de slag te gaan, we gaan de oleander snoeien! Je snoeit de plant het best door de takken terug te snoeien tot de gewenste lengte. Knip maximaal de helft van alle takken af, doe dit blak boven een zijscheut of knop. De plant zal zich vertakken op de plek waar je knipt.
Het hele jaar binnenshuis verblijven is namelijk niet de beste optie voor deze mediterrane plant, maar als u hem tijdens de warme maanden buiten plaatst en tijdens de koude maanden binnen overwintert dan krijgt u daar een prachtige, uitbundige bloeier voor terug.
In een warme periode mag er een schotel onder de pot staan waar steeds wat water in blijft staan. Een hoge luchtvochtigheid vindt de oleander heerlijk. In de winter heeft een oleander weinig water nodig, hij is dan in rust. Laat de potkluit ook dan niet helemaal uitdrogen.
Op een zonnige standplaats geeft de Oleander namelijk de meeste bloemen! De standplaats moet wel beschut zijn tegen de wind en tegen harde regen. Vandaar dat een balkon of terras in de zon de ideale plek is voor deze prachtige plant.