Bij baby's is twee tot drie keer per week in bad meer dan genoeg. Zorg dat het water de goede temperatuur heeft (niet hoger dan 37 graden Celsius) en dat er genoeg water in het badje zit zodat je baby niet afkoelt. Je hoeft niets in het water te doen, al helemaal geen zeep.
Eén keer per week in bad is voldoende voor je baby
Je wil de vette laag, de opperhuid van je baby, namelijk zo veel mogelijk beschermen en behouden. Badder je baby daarom niet elke dag, dat is echt niet nodig. En zorg dat het water niet te warm is.
Wanneer je baby in bad doen? Je baby gaat vlak na de geboorte nog niet in bad. Het is namelijk beter om het beschermlaagje (vernix) dat de gevoelige babyhuid beschermt er niet af te wassen.
Baby's, dreumesen en kleuters 'moeten' ongeveer één of twee keer per week in bad. Hun gevoelige huid hoeft zeker niet iedere dag volledig schoongemaakt te worden. Doorgelekte luier of héél erg van de spaghetti bolognese genoten? Dan is een kort badje tussendoor natuurlijk geen probleem.
Na de bevalling heeft vernix een antibacteriële werking. Dit beschermt je baby en het wordt daarom afgeraden dit er gelijk af te wassen. Het advies is om een baby pas na de tweede of derde dag voor het eerst in bad te doen.
Hoe en hoe vaak dan wel? Het is dus niet nodig om je dreumes of peuter iedere dag te badderen. Om de dag douchen, of zelfs drie keer per week, is al genoeg. Houd wel je kindje schoon door hem dagelijks met een washandje het gezicht, handjes, billen en geslachtsdeel schoon te maken.
Wassen met shampoo is de eerste maanden dus niet nodig. Pas wanneer je baby meer haren heeft en deze echt vies worden kan je shampoo gaan gebruiken. Één keer per week wassen is vaak voldoende. Maar er staat geen vast moment voor, wanneer jij denkt dat dit nodig is kan je de haartjes van je baby gaan wassen.
Je bent natuurlijk niet verplicht een badje aan te schaffen. Een pasgeboren baby kun je ook nog heel makkelijk in de wasbak wassen (voor gebruik wel heel goed schoonmaken!) en als je baby wat groter is neem je 'm gewoon lekker mee onder de douche of in het grote bad.
Was eerst het gezichtje zonder zeep en droog het af. Reinig dan de handen, armen, oksels, schouders, borst en buik, lies, benen en voeten met zeep of waslotion die geschikt is voor de babyhuid. Leg de baby op zijn of haar zij en was de rug. Was tenslotte zijn billetjes.
Een baby wassen na de geboorte hoeft niet elke dag in een babybadje. Twee of drie keer per week is voldoende als je het luiergebied goed schoonhoudt en zijn/haar handen regelmatig schoonmaakt. Doe je baby in bad vóór etenstijd.
Zet het babybadje in de douche, in bad, op de gootsteen of de wastafel. Zo hoef je niet met emmers water te slepen en kan je het water eenvoudig laten weglopen. Breng het badje eventueel op hoogte met een badstandaard.
Samen in bad is natuurlijk hartstikke gezellig en ook goed geschikt voor baby's die nog niet zelfstandig kunnen zitten. Doe dit liever niet in de eerste weken, want je baby is dan nog erg gevoelig voor bacteriën.
Voed je baby als hij dat wil, maar zorg dat er minstens twee uur tussen de voedingen zit. Heeft je baby voldoende voeding binnen voor de dag, laat hem dan 's nachts zo lang mogelijk slapen. Maak hem 's ochtends niet wakker en wacht tot hij zelf wakker wordt.
Moedermelk in het badje
De talloze vitamines en mineralen in moedermelk zijn ontzettend goed voor het babyhuidje! Vaak kan dit ontzettend helpen bij baby's met uitslag of eczeem. Je kunt de moedermelk natuurlijk ook gebruiken voor het badje van je oudere kindje, of zelfs voor jezelf.
Elke dag een uitgebreide wasbeurt is niet nodig. Het is voldoende om dagelijks het gezicht, de handen en de billen te wassen met een washandje en je kind één of twee keer per week in bad of onder de douche te doen.
Het beste moment om een pasgeboren baby in bad te doen, is voor het eten. Tenzij hij al te veel honger heeft en daardoor huilt. Wil je het dus toch liever na het eten doen, wacht dan een tijdje zodat het eten kan zakken. Als je je baby vlak na het eten in bad doet, is de kans groter dat hij voeding teruggeeft.
Er wordt geadviseerd de vernix 24 uur te laten zitten voordat je je baby wast. Tenzij de vernix groenig of gelig is: dan heeft je baby in het vruchtwater gepoept en kan je beter wel je baby gelijk schoonmaken.
Een goed moment om je baby in bad te doen is een half uur na de laatste voeding. Als je kindje al wat ouder is, is voor slapen gaan een fijn moment. Je kindje wordt moe van het badje en valt vervolgens lekker in slaap.
Het grote verschil met een normaal babybadje is dat je baby in een tummy tub rechtop zit. Deze positie, in combinatie met het warme water, zorgt ervoor dat je baby zich eventjes voelt alsof hij weer in de baarmoeder zit. Dat komt ook omdat je baby de wanden kan voelen met zijn armpjes en beentjes.
Wat is een Tummy Tub? De Tummy Tub is een doorzichtig badje, dat de vorm heeft van een emmer. Je kunt deze bademmer gebruiken tot je baby zes maanden oud is.
Je baby douchen of badderen, hoe vaak moet dat? Bij baby's is twee tot drie keer per week in bad meer dan genoeg. Zorg dat het water de goede temperatuur heeft (niet hoger dan 37 graden Celsius) en dat er genoeg water in het badje zit zodat je baby niet afkoelt.
Vooral bij jonge baby's wordt soms te veel talg geproduceerd. Waarschijnlijk zorgt het teveel aan talg, in combinatie met een bepaalde huidgist, pityrosporon ovale, voor de gele schilfertjes en korstjes. Dit is berg. Hoewel het soms maanden kan duren, is berg onschuldig en gaat het vaak vanzelf weer over.
De meeste baby's hoeven niet zo vaak naar de kapper, maar naarmate je kind groeit, groeit zijn haar met hem mee. Tijd voor een echt kapsel dus. Maar zo'n eerste kappersbezoek valt nog niet mee voor je kind. Je kind kan heel rustig zijn bij de kapper, tot het moment waarop hij die grote schaar ziet.
Doe je kindje daarom liever niet te vaak in bad, 2 tot 3 keer per week is al voldoende. Als je daarnaast je baby na het badderen insmeert met Zachte Crème, voorkom je dat je kleine een droog huidje krijgt. Bijkomend voordeel: je kindje ruikt héérlijk!