Hoe zou je deze periode invullen? Wat heb je dit jaar niet bereikt, wat je wel had willen bereiken? Van welke drie dingen heb jij de meeste energie gekregen? Waarvan heb jij wakker gelegen?
“Ik wil graag even met je praten over iets waar ik het moeilijk mee heb.” Vertel je partner wat je bedoeling is met dit gesprek: “Ik wil graag met je praten om het samen leuk te hebben in onze relatie.” Je bent immers op zoek naar een afspraak of oplossing waar jullie je allebei in kunnen vinden.
Wanneer je met je partner kunt bespreken waarom jullie individueel bepaalde keuzes maakt geeft altijd een diepere betekenis. Belangrijke ingrediënten zijn hiervoor wel: luisteren naar elkaar, verantwoording nemen voor je eigen 'waarom' en de ander vrij laten in zijn/ haar antwoord.
Wat heeft de meeste indruk op je gemaakt in het afgelopen jaar? Wat is de mooiste plek waar je ooit bent geweest? Zou je de wet overtreden om een vriend te redden? Wat zou je ouders verrassen als ze dat over je horen?
Wees direct en duidelijk als je haar uit vraagt: 'Wil je dinsdagmorgen samen een kop koffie drinken in de stad', is veel duidelijker dan 'zullen we een keer iets doen samen'. En als je helemaal lekker bezig bent maak je het meteen duidelijk dat jij jullie afspraakje als een date ziet.
We onderscheiden vier soorten gesprekken die in verschillende situaties tot een vruchtbaar gesprek kunnen leiden: redevoering, dialoog, debat en tirade.
Je kunt een gesprek beginnen over jezelf of je kunt juist belangstelling tonen voor de ander. En kijk eens waar je bent op dat moment. Misschien kun je iets over de aanwezigen zeggen, over de omgeving, over jouw reden waarom je daar op dat moment bent. Kijk, observeer en doe inspiratie op.
Hoe begin je een gesprek met iemand die je niet kent?
Start met een complimentje, of zoek een gemeenschappelijk onderwerp waarover je kan praten. En probeer niet te vervallen in negativiteit. Ja, het weer is misschien slecht, of het is misschien te warm, dit en dat. En dan is het de truc om er een positieve draai aan te geven.
Door actief te luisteren, stel je iemand gerust. Je geeft ermee aan dat de ander openlijk kan praten omdat wat hij of zij zegt veilig is bij jou. 'De belangrijkste component van actief luisteren is empathie', zegt Bruneau. Empathie kun je tonen door iemands gevoelens zonder oordeel te erkennen.
Je kan 24 uur per dag terecht bij de Luisterlijn voor een gesprek van mens tot mens: 088 0767 000 of via een lokaal telefoonnummer, chat en mail. Het kan gaan over verdriet, verlies, zorgen of eenzaamheid. Of iets anders. De vrijwilligers van de Luisterlijn hebben tijd en aandacht voor jouw verhaal.
Zich terugtrekken: de persoon laat zelden van zich horen of is eerder stil. Snel boos of verdrietig: de ander bijt van zich af, huilt vlugger. Weinig energie: de passie die je vroeger zag, is er niet meer. Niet zichzelf: je hebt het gevoel dat de ander een masker opzet.
Een goed en open gesprek is de beste manier om elkaar beter te leren kennen. Het is daarvoor belangrijk om vooral vragen te stellen en de ander aan het woord te laten. Hoe meer jij luistert naar wat de ander te zeggen heeft, hoe meer je te weten komt over die persoon. Belangrijk is wel dat je actief luistert.
Een goede vraag bevraagt maar één onderwerp, stuurt niet, bevat geen dubbele ontkenningen, is niet te lang, is duidelijk geformuleerd, houdt rekening met alle mogelijkheden en genereert antwoorden waar je wat mee kan.