Tuinaarde wordt met name gebruikt voor het opvullen van borders zodat er planten en bloemen in geplaatst kunnen worden. Compost is een echte bodemverbeteraar. Ofwel wordt compost altijd toegepast in bestaande grond met als doel de grond te verbeteren. Compost wordt doormengt door de bovenste laag van de tuingrond.
Compost is een echte bodemverbeteraar, net zoals meststoffen. Door het mengen door de toplaag wordt de structuur en de vruchtbaarheid van de grond verbeterd en het organisch gehalte van de tuinbodem verrijkt. Compost heeft wel een hogere voedingswaarde voor de bodem dan bemeste tuinaarde.
Compost is een mix van voedzame grond die op natuurlijke wijze is samengesteld met behulp van zuurstof, bacteriën, water en organische materialen. Compost kan bestaan uit o.a. rottende voedselresten, grasmaaisel, bladafval, zand, takjes etc. Door het composteringsproces wordt een voedzame grondsoort gecreëerd.
Compost kunt u niet ongemengd als potgrond gebruiken. In het voorjaar de grond uit de bloembakken vermengen met (maximaal) 20 procent compost. Bij het oppotten de potgrond vermengen met 10 procent compost of jaarlijks een dun laagje bij de plant strooien.
Daarnaast bevat de tuinaarde (in verhouding met potgrond) te weinig grove delen en hierdoor is de tuinaarde zeer compact. Het aanwezig lucht is minimaal en ook de wortels hebben deze poriën nodig om het gasuitwisselingsproces te kunnen voltooien. Dit zijn de hoofdredenen om nooit rechtstreeks in tuinaarde te planten.
Een losse structuur, voldoende humus en de juiste hoeveelheid meststoffen zijn belangrijke eigenschappen van goede tuingrond. Is de grond in de tuin niet van een goede kwaliteit dan kunt u de grond verbeteren met bemeste tuinaarde. Het is een fijne zwarte aarde, op basis van veenproducten, die bodem verbeterend werkt.
Compost verbetert de bodemstructuur, zodat plantenwortels de voedingsstoffen beter kunnen opnemen. Je kunt ook zelf compost maken. Dierlijke mest bevat iets meer voedingsstoffen dan compost en verbetert ook de bodemstructuur. Organische mest is een combinatie van dierlijke mest en compost.
Compost wordt vaak gebruikt door moestuiniers om de structuur van hun bodem te verbeteren. Maar door te grote hoeveelheden te gebruiken, neemt het risico op uitspoeling van fosfor en stikstof in het oppervlaktewater toe, zo waarschuwt Velt, de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren.
Compost niet in de grond werken
Juist niet! Door de compost op de grond aan te brengen, wordt het bodemleven flink gestimuleerd. De wormpjes en andere hele nuttige beestjes laten die laag compost die je hebt opgebracht vanzelf 'verdwijnen' in de bodem.
Waarvoor gebruik je compost? Compost bevat veel waardevolle voedingsstoffen en verrijkt daardoor de grond van je tuin. Door de bodem tussen planten en struiken in je tuin of in je moestuin af te dekken met een laag compost, voed je de aarde. Hierdoor zal de bodem zowel boven, als onder de grond verbeteren.
Compost is organisch materiaal dat gecontroleerd wordt afgebroken op een natuurlijke manier. Organisch materiaal bestaat uit stoffen die ooit van planten of dieren zijn geweest. Bladeren, plantresten, voedsel, turf en humus zijn voorbeelden van organische materialen.
Tuinaarde voor moestuin
De beste grond die geschikt is voor een moestuin bevat veel compost en organisch materiaal, zoals gecomposteerde bladeren en gemalen of versnipperde boomschors. De tuinaarde moet niet te zanderig of te dicht zijn. Water moet goed de kans krijgen om er gemakkelijk doorheen te stromen.
De beste compost krijg je door het afval dusdanig te scheiden dat er zich nergens vocht ophoopt. Gebeurt dat wel, dan bederft je compost. Daarom kun je het beste onder aan de composthoop een 20 centimeter dikke laag aanbrengen van grasmaaisel en kleingemaakt houtafval.
Koemest bij de aanleg van een gazon
Bij kunstmest kun je te veel meststof geven, waardoor je juist schade toebrengt aan je planten of gazon. Bij organische meststoffen gebeurt dit niet, je kunt dus niets fout doen in de dosering van koemest!
Het kan geen kwaad om aardappelschillen op de composthoop te gooien. Ook niet als de aardappels zijn behandeld met een stof die vroegtijdig kiemen tegengaat, zegt ir. P. Spoorenberg (Groep Praktijkonderzoek Plant en Omgeving).
Je kunt onkruid composteren. Zorg dat je het wiedt voor het in zaad staat. Klop de aarde af van de wortelkluit en zorg dat jouw composthoop enkele dagen broeit. Hoe je het best composteert, lees je hier.
Wormen en andere organismen zijn actiever als je compostbak in de winter warm blijft. Wordt de temperatuur te laag, dan stoppen ze hun werkzaamheden. Bedek daarom je composthoop of -vat met grote stukken karton, een oud tapijt of grote plastic zakken gevuld met stro.
De beste periode voor het strooien van compost is maart of april (voorafgaand aan het groei seizoen), of bij zware kleigrond in de herfst. Eenjarige planten en / of rozen hebben het meeste baat bij twee keer bemesten (juni). Compost op het gazon kan het beste ook twee keer per jaar worden gestrooid.
Wormen zijn de composteerders van de bodem en hun uitwerpselen zitten vol met de juiste micro-organismen. Deze micro-organismen helpen tomatenplanten voeding uit de bodem te halen, maar zorgen ook dat bijv. wortelziektes minder snel de kans krijgen om een wortel te infecteren.
Compost houdt je bodem luchtig, en slaat tegelijk water op. Bovendien houdt het koolstofdioxide vast in de bodem, wat uiteraard goed is voor het klimaat. Jaarlijks compost toevoegen, reguleert ook de zuurtegraad van de bodem.
De sterkste plant die er bestaat: de Anthurium.