Minerale wol, glaswol, inblaaswol en steenwol zijn de meest effectieve geluidsabsorptie om geluidsoverdracht en nagalm te verminderen. De open vezelstructuur van minerale wol zorgt namelijk voor een zeer goede absorptie van geluid.
Een zacht oppervlak (denk bijvoorbeeld aan een grasmat) dempt geluid beter dan een hard of glad oppervlak (bijvoorbeeld bestrating of het wateroppervlak van een vijver). Geluid van hoge frequentie wordt ook beter gedempt (door lucht) dan lage tonen (lange golven).
Minerale wollen zoals glaswol of steenwol zijn ook voor geluidsisolatie de beste keuze. Deze isolatiematerialen staan namelijk bekend om hun open structuur, wat ervoor zorgt dat geluid gemakkelijk opgenomen kan worden. Naast glaswol en steenwol hebben ook EPS en PIR goede geluidsisolerende eigenschappen.
Denk in de eerste plaats aan gordijnen. Hoeveel geluid ze weren, hangt af van de dikte van de stof en de voering. Kies voor gordijnen die voor het kozijn hangen en als het even kan tot op de grond. Ook een groot vloerkleed, een extra plaid over de zetel en massa's kussens kunnen helpen om het geluid te dempen.
Onderzoek: geluidsscherm van 4 tot 8 meter of grondwal beste oplossing voor 'herrie' A15. De aanleg van een 4 tot 8 meter hoog geluidsscherm, een grondwal of een combinatie van beide direct langs de A15 is de beste manier om de geluidsoverlast in de Ridderkerkse wijk Drievliet te verminderen.
Om het geluid van je buren te dempen kan je je plafonds verlagen, isolatieschuim gebruiken, voorzetwanden plaatsen en een zwevende dekvloer plaatsen. Maar je kunt je woning ook met kleine dingen isoleren.
Voorbeelden van geluidsabsorberende materialen (trillingsdemping): gordijnen, tapijt, steenwol/glaswol, stoffen stoelzittingen, gaatjesplafonds, suskasten. Er zijn verschillende soorten materiaal die het geluid kunnen absorberen, bijvoorbeeld: - een poreuze laag (steenwol, textiellaag e.d.) - een absorberend paneel.
Een houten constructie die niet is voorzien van isolatie werkt als een klankkast en versterkt geluiden zelfs. Betonnen wanden en vloeren op de begane grond zijn vaak massief. Massief beton kan geluid goed tegen houden, juist omdat de massa zo groot is. Maar verdiepingsvloeren zijn vaak van holle betonplaten gemaakt.
Je zou bijvoorbeeld plafonds kunnen verlagen, isolatieschuim gebruiken of voorzetwanden plaatsen. Maar je kunt dit ook al kleinschalig aanpakken: plak een stuk schuimrubber achter je schilderijen en spiegels en het geluid zal al veel minder weerkaatsen!
Leg daarom een kleed neer, hang gordijnen op en koop een stoffe bank. Daarnaast werkt het ook om grote ruimtes in het huis op te delen in kleinere ruimtes, bijvoorbeeld door een kast haaks op de muur te plaatsen. Als laatste werken ook planten als een goed absorbeermiddel om geluidsoverlast te voorkomen!
Een van de makkelijkste manieren om je woning te voorzien van akoestische isolatie, is het plaatsen van geluidsisolatieplaten of akoestische panelen. Deze kun je namelijk gemakkelijk tegen de muur richting de buren plaatsen, waardoor je er minder last van zal hebben en omgekeerd.
Voor het buiten houden van omgevingsgeluiden uit uw tuin heeft u géén absorptiemateriaal nodig maar een isolerende wand in de vorm van een hoog, zwaar en goed afgesloten geluidsscherm (schutting). De afstand tussen de geluidsbron en de ontvanger is bepalend voor de hoogte van een scherm of schutting.
Geluidsreflectie ontstaat als geluid weerkaatst tegen harde oppervlakken zoals vloeren, muren, plafonds en glas. Er ontstaat dan een echo of galm. Geluid wordt als hinderlijk en onaangenaam ervaren.
Hyperacusis is een medische term die gebruikt wordt voor overgevoeligheid voor alledaagse geluiden. Mensen die lijden aan hyperacusis ervaren normale geluiden als onaangenaam of zelfs pijnlijk aan de oren. Deze aandoening waarbij men overgevoelig is voor geluid is vaak chronisch.
Het uitwendige oor
Geluid bereikt eerst onze oorschelp. De oorschelp is het zichtbare gedeelte aan de buitenkant van ons hoofd en is gebouwd om geluiden op te vangen en deze over te brengen naar het oorkanaal en vervolgens naar het trommelvlies. De oorschelp bestaat uit kraakbeen bedekt met een laagje huid.
Geluiddempende materialen
De geluidsdempende stoffen van ShowTex zijn dan ook ideaal om geluidsgolven te absorberen en controleren. Wil je graag de geluidskwaliteit van jouw locatie verbeteren en de nagalmtijd verminderen met geluidswerende stoffen? Kies dan voor fluwelen, katoenen of wollen gordijnen.
Overdag (07:00 – 18:00 uur): maximaal 70 decibel, gemiddeld 50 (per tijdsvak gemeten). Avond (18:00 – 23:00 uur): maximaal 65 decibel, gemiddeld 45 (per tijdsvak gemeten). Nacht (23:00 – 07:00 uur): maximaal 65 decibel, gemiddeld 40 (per tijdsvak gemeten).
Hinderlijk geluid is lawaai in de werkomgeving dat een werknemer stoort bij het uitvoeren van zijn werkzaamheden en valt doorgaans niet in de categorie 'schadelijk geluid'. Geluidsniveaus hoger dan 80dB(A) gelden als schadelijk.
Zie het eens als een spelletje: ben je op een plek met een storend geluid, probeer je zo lang mogelijk te focussen op het gesprek of wat je maar doet. En iedere keer dat je afgeleid bent door het storende geluid en dit beseft, zeg je tegen jezelf: “Ja, daar is die weer!” En ga met je aandacht terug naar het gesprek.
Heeft u een tuin van 20 meter diep en bevindt zich op 50 meter een druk schoolplein? Dan bereikt u met een geluidsscherm van normale hoogte (tot ca. 2,5 a 3 meter) alleen resultaat direct naast het scherm. Bovendien is dit resultaat niet beter dan wanneer er een zware schutting wordt geplaatst.
Uit onderzoek blijkt dat mensen na zo'n twintig minuten gewend raken aan geluiden tot en met 65 decibel (pratende mensen of achtergrondmuziek). Wacht bij geluidsoverlast dus eerst even af. Vind je het na een half uur nóg vervelend? Dan is de kans groot dat het geluid niet zal wennen.
Bronnen van geluidsoverlast
Verkeer is de belangrijkste oorzaak van geluidhinder: in 2019 had één op de tien Nederlanders ernstige hinder van verkeer, vooral van brommers en motoren. Dat zijn 1,5 miljoen mensen. Een andere belangrijke oorzaak van geluidhinder zijn vliegtuigen.