Ook bepaalde etenswaren zoals chocolade, kaas, varkensvlees, caffeïne, suiker, zoete melkproducten, rode wijn, pinda's en zout kunnen migraine veroorzaken. In sommige gevallen ontstaat migraine alleen in het weekend. Dit kan komen door de nachtrust omdat men vaak dieper slaapt en daardoor weinig beweegt.
Bij het eten van langzame suikers blijft je bloedsuikerspiegel op een constanter niveau (minder schommelingen). Wanneer je snelle suikers eet gaat je bloedsuikerspiegel pieken waardoor je snel vermoeid raakt en licht in je hoofd. Een ontregelde bloedsuikerspiegel is een boosdoener voor migraine!
Voeding: Verschillende voedingsmiddelen en voedingsstoffen kunnen in wisselende mate een migraineaanval uitlokken. Dit zijn vooral voedingsmiddelen rijk aan suiker en zetmeel, maar ook producten met tyramine of voedingsmiddelen waar additieven aan toegevoegd zijn (nitrieten, mononatriumglutamaat, aspartaam).
Conclusie: suikerovergevoeligheid bestaat eigenlijk niet. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat een kleine hoeveelheid suiker kan leiden tot suikerovergevoeligheid. Suiker maakt je niet hyperactief en leidt ook niet direct tot hoofdpijn. In die zin bestaat suikerovergevoeligheid dus eigenlijk niet.
Door voedingsmiddelen te eten met langzame koolhydraten, vezels en eiwitten vertraagt je spijsvertering, vertraagt de opname van suikers en stabiliseert je bloedsuikerspiegel. Zo voorkom je dat je om 12 uur 's middags gapend op kantoor zit. Vul een bakje met yoghurt, maak een omelet of eet zelfgemaakte havermoutpap.
Bij gezonde personen is het bloedglucosegehalte ongeveer 3 uur na de maaltijd het laagst. Als het bloedglucosegehalte onder een bepaalde grens komt, maakt het lichaam het hormoon glucagon aan. Glucagon zorgt ervoor dat er weer wat glucose wordt vrijgemaakt.
Suiker zorgt ervoor dat de hersenen dopamine afgeven. Dopamine is een stof die je een gevoel van beloning geeft. En omdat het beloningscentrum in je hersenen wordt geactiveerd, ontstaat al gauw de behoefte aan nog meer suiker.
Je lichaam is namelijk gewend om energie uit suikers te halen en die zijn er plotseling niet meer. Een fysiologisch gezond lichaam zou dan gewoon vetten gaan verbranden, maar het kan zo zijn dat je lichaam dit letterlijk verleerd is en daardoor een energietekort heeft met bijvoorbeeld hoofdpijn als gevolg.
Vermijd koffie, tabak en alcohol
Deze opwekkende middelen liggen aan de bron van verschillende klachten en maken in geval van migraine deel uit van verergerende factoren.
Voedingssupplementen bij migraine
Volgens onderzoek kan vitamine B-2 helpen om het aantal aanvallen bij migraine te verminderen. De aangeraden dosering is twee keer per dag 200 mg . Onderzoek met magnesiumcitraat in een dosering van 600 mg dagelijks toont eveneens aan dat gebruik het aantal aanvallen kan verminderen.
Welke thee helpt bij hoofdpijn? Thee gemaakt van wilgenbast, of met toegevoegde hibiscus, rozenblaadjes, gember en kamille kan hoofdpijn verlichten. Ook lievevrouwebedstro, vrouwenmantel of kruidnagel hebben zich bewezen.
Vermijd cafeïne
Omdat uitdroging soms een oorzaak van hoofdpijn is, is het belangrijk dat je goed gehydrateerd blijft. Veel water drinken dus, maar cafeïnehoudende dranken zoals koffie en cola matigen of zelfs vermijden.
Probeer dan eens een aardappel, banaan, watermeloen, ananas of eet een komkommer als hoofdpijnbestrijdende snack. Onderzoekers hebben namelijke wetenschappelijke onderbouwingen dat de gezonde AGF kan bijdragen aan het bestrijden van zeurende hoofdpijn.
Als je hoofdpijn voelt opkomen:
Neem dan gelijk 2 capsules magnesium tauraat. Eventueel in combinatie met natuurlijke gembercapsules.
Een suikervrij dieet betekent dat je stopt met het eten van geraffineerde suikers en bewerkte producten. Dit zijn de bewerkte suikers die als smaakversterkers in producten worden gebruikt. Een suikervrij dieet zorgt dat je bloedsuikerspiegel weer in balans komt.
Je kunt last krijgen van vervelende afkickverschijnselen van suiker als diarree, misselijkheid en hoofdpijn. Ook vermoeidheid en prikkelbaarheid komen veel voor.
Je doorbreekt de suikerverslaving die je lichaam gewend was en plots krijg je minder suiker binnen. Dat kan afkickverschijnselen met zich meebrengen: trillen, zweten, erg onrustig zijn of sterk verlangen naar suiker. Het goede nieuws? Na twee weken heb je heel wat minder zin in zoetigheid.
Als je een maand zonder suiker leeft, is de kans al groot dat je minder snoept dan anders. Maar je hebt dus ook minder trek. Zo eet je uiteindelijk minder en val je af. Maar belangrijker, je maakt minder insuline aan.
Je slaapt beter
Veel mensen slapen beter doordat ze minderen met suiker. Beter slapen heeft weer als voordeel dat je minder moe bent. En als je minder moe bent, ben je minder snel geïrriteerd en heb je meer energie om gezonde keuzes te maken.
Dat houdt het simpel en overzichtelijk, en zorgt ervoor dat je een grotere kans hebt op succes. Maak een duidelijke afspraak met jezelf: ”Ik eet de komende week geen suiker.” Maak je niet te druk om andere zaken. Na deze periode van afkicken, kun je verder gaan met het optimaliseren van je eetpatroon.