Frambozen zijn zoet en lekker sappig. Je kunt frambozen zo uit het vuistje eten, maar ook mengen met ander zachtfruit. Frambozen zijn lekker in sorbets, soufflés, jams, geleien, gebaksvullingen en azijnsoorten. En natuurlijk ook in salades of als vruchtje op een heerlijke ijscoupe.
Frambozen zijn als snoep zo lekker! Zo zoet en sappig als ze zijn, zo gezond zijn ze ook! Al duizenden jaren zijn ze een van de meest gegeten vruchten ter wereld.
Frambozen zijn erg gezond en bevatten verschillende vitaminen en vooral mineralen. Er zit veel vitamine C in. 240 gram framboos is genoeg voor de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Dit is natuurlijk wel een grote hoeveelheid die je niet snel haalt.
Let wel op: Frambozen bevatten fruitsuikers (fructose). Wanneer je te veel fruitsuikers binnenkrijgt, zal dit het afvallen tegenwerken. Probeer jezelf daarom te beperken tot maximaal twee porties per dag.
Houd frambozen niet onder de kraan. De framboos stoot water af, maar van binnen nemen ze water op waardoor de frambozen waterig gaan smaken. Als je frambozen vies zijn, veeg ze dan met een kwastje of keukenpapiertje schoon en verwijder eventuele blaadjes of steeltjes. Frambozen hoeven niet gewassen te worden!
Een rijpe framboos herkent u bij het plukken. Laat de framboos zeer makkelijk los, dan is hij rijp. U kunt het vruchtje met een draaiende beweging van de witte kern af halen. De framboos is een zeer gezond vruchtje, maar vooral ook érg lekker.
Dit zijn een soort piepkleine witte wormpjes. Wanneer je deze tegenkomt in je framboos, gooi je alle aangetaste vruchten in de kliko. Gooi ze niet op de grond want uit iedere larf groeit weer een nieuwe frambooskever en dan heb je er volgend jaar weer last van.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Frambozen zijn rijk aan antioxidanten en bevatten meer vezels dan ander rood fruit (zoals aardbeien en bosbessen). Bovendien bevatten frambozen veel vitamine C en E. In verzorgingsproducten helpt framboosextract bij het hydrateren en verzachten van de huid en het verminderen van roodheid.
Frambozen schoonmaken
Was de frambozen voorzichtig in een kommetje onder stromend water. Houd de frambozen niet direct onder de stromende kraan, ze zijn erg kwetsbaar. Verwijder eventuele blaadjes of steeltje.
Frambozen zijn vitaminebommetjes
Vitamine C, natuurlijk, maar ook vitamine K, E, A en B6. En mineralen: kalium, fosfor, calcium en zink. Anti-oxidanten a plenty, in die schattige besjes. Aardbeien, zwarte bessen en bosbessen zijn ook gezond, maar scoren lang niet zo goed als de framboos.
Frambozen bewaar je het beste in een papieren zak in de koelkast. Zorg dat ze niet vochtig worden: leg ze eventueel op keukenpapier om vocht te absorberen. Frambozen kunnen worden ingevroren in een afsluitbaar bakje/plastic zakje.
De braam is een soort vrucht uit dezelfde familie als de framboos. Hij deelt ook een groot aantal gezondheidsvoordelen van die vrucht, zoals een hoge concentratie vitamine C. Maar de braam voegt daar zelf nog bijzondere en unieke gezondheidsvoordelen aan toe!
Een echte topper onder de frambozen is Sugana (tik maar eens in bij zoekterm). Het is een herfstframboos maar door ze goed te snoeien kan je al in de zomer een eerste vroege oogst hebben. op het moment dat de eerste frambozen op raken begint dit ras met een tweede oogst te geven.
Fruit zonder suiker? Fruit zonder suiker is bijna niet te vinden. Botanisch gezien is de avocado een vrucht en valt hij onder de fruitsoorten. Een avocado bevat per 100 gram slechts 0,7 gram suiker!
13. Bananen en appels zijn de meest gegeten fruitsoorten in Nederland, maar vergeleken met appels bevatten bananen 4x zoveel proteïnen, 2x zoveel koolhydraten, 3x zoveel fosfor en 5x zoveel vitamine A en ijzer.
Maar hoeveel fruit per dag is dan die ideale hoeveelheid? Het officiële advies van het Voedingscentrum is dus twee stuks per dag. Iets meer is ook zeker geen probleem: drie stuks per dag is ook nog gewoon gezond.
De raad adviseert om ongeveer 250 g fruit per dag te eten. Dat komt overeen met een tweetal stukken fruit. Niet alle fruit is even groot. Denk bij één stuk fruit aan de grootte van een appel, peer of banaan, een sinaasappel of perzik, …
De wormen bevinden zich in het onderste deel van de dunne darm en bij de blinde darm. De eitjes bevinden zich op de huid van de anus en besmetting vindt plaats via de vingers, doordat de eitjes zich hechten aan voorwerpen in de leefomgeving (deurknop, speelgoed etc.) en in voedsel.
Bijvoorbeeld op beddengoed, kleding, speelgoed, deurknoppen, toiletbril, toiletspoelknop en kranen. Raakt u die plekken aan, dan zitten de eitjes op uw handen. Als u uw vingers daarna in uw mond steekt kunt u besmet raken. De eitjes komen via uw mond in de darmen en groeien daar uit tot wormpjes.
Wormen zijn nuttig en intelligent
Ze zorgen voor de afbraak van organisch materiaal waardoor voedingsstoffen vrijkomen. Ze zijn dus ontzettend belangrijk voor de vruchtbaarheid van de bodem, voor plantengroei en voor de stofkringlopen in het hele ecosysteem.