Bij stress komen er extra hormonen in je lichaam. De chronische verhoging van stresshormonen zorgt er waarschijnlijk voor dat het lichaam minder goed reageert op insuline. Daardoor raakt de bloedsuikerspiegel van slag. Mensen met veel stress kunnen vatbaarder zijn om diabetes te krijgen.
Het ontstaat in het algemeen op jongere leeftijd, als kind of als jonge volwassene, maar kan ook in zeldzame gevallen op veel oudere leeftijd voorkomen (> 50e jaar). Het begint vrij plotseling. Type 1 diabetes heeft niets te maken met te dik zijn of met te weinig bewegen.
Veelgestelde vraag. Is diabetes te genezen? Diabetes is een chronische aandoening, je kunt er dus niet van genezen. Maar er wordt wereldwijd veel onderzoek gedaan, dus misschien kan het in de toekomst wel.
Als je suiker binnen krijgt wordt insuline aangemaakt, zodat de lichaamscellen de suiker kunnen opnemen voor energie. Hierdoor daalt je bloedsuikerspiegel. Meestal daalt die tot onder het niveau van voor je suikerconsumptie. Daardoor maakt je lichaam adrenaline (stresshormoon) aan.
Laat je testen door je huisarts
Loop je extra risico op diabetes en herken je veel van de symptomen? Maak dan een afspraak met je huisarts. Die kan je met één druppel bloed controleren op diabetes. Het is belangrijk om zo snel mogelijk met een behandeling te starten als je diabetes hebt!
(Erfelijke) Aanleg voor diabetes
Diabetes type 2 is nooit enkel je eigen schuld. Je hebt het risico om diabetes type 2 te ontwikkelen door erfelijke aanleg in combinatie met de manier waarop je leeft. Bij sommige mensen met (kans op) type 2 spelen leefstijlfactoren wel een grote rol.
Symptomen diabetes
veel dorst en veel plassen. afvallen zonder dat daar een reden voor is. in korte tijd ziek en beroerd voelen. veel honger hebben, of juist helemaal niet.
Bekende oorzaken zijn een hoge werkdruk en ziekte of overlijden van een naaste. Stress kan zich uiten in lichamelijke en psychische klachten. Het is merkbaar in gevoelens, gedrag en/of gedachten. Voldoende beweging en ontspanning zijn belangrijk.
Een te hoge bloedsuiker is niet direct gevaarlijk voor uw gezondheid. Drink elke dag 1,5 tot 2 liter: water, thee of koffie zonder suiker. Eet gezond en beweeg veel. Blijf uw medicijnen nemen.
Je spieren spannen zich constant aan, je bent vermoeid, kan je moeilijk concentreren of hebt last van veel (spannings)hoofdpijn. Door chronische stress verhoog je de kans op overprikkeling, hartritmestoornissen of hartkloppingen en andere psychische klachten, zoals een burn-out, angststoornis en depressie.
vrouwen die al voor de zwangerschap veel te zwaar zijn. vrouwen met een vader, moeder, broer of zus met diabetes type 2. vrouwen van Hindoestaanse, Marokkaanse of Turkse afkomst. vrouwen met een te hoog cholesterol of hoge bloedsuiker.
Hoewel erfelijkheid en leeftijd een rol spelen, kan je diabetes type 2 in de meeste gevallen voorkomen. Hoe? Door een gezonde leefstijl! Stoppen met roken, vaker bewegen en een gezonde voeding verminderen je risico op diabetes type 2.
De levensverwachting van mensen van 45 jaar met diabetes type 1 leven is gemiddeld 13 jaar lager dan mensen zonder diabetes. Voor een 45-jarige met diabetes type 2 is dat gemiddeld 4 jaar lager. Als mensen ouder worden blijft er een verschil in levensverwachting tussen deze groepen bestaan, maar dit wordt wel kleiner.
Prediabetes is een voorfase van diabetes type 2. In deze fase reageert je lichaam al minder goed op insuline. Daardoor heeft je lichaam meer moeite met de verwerking van bloedsuiker. Bij prediabetes zijn de bloedsuikerwaarden al iets hoger, maar nog niet zo hoog dat je diabetes hebt.
Diabetes wordt opgespoord via een eenvoudige bloed- en urinetest: om de bloedsuikerwaarde te bepalen. om suiker en ketonen in het bloed en in de urine op te sporen.
Deskundigen adviseren mensen met diabetes om te kiezen voor dranken die weinig tot geen suiker bevatten. Daarom zijn onze suikervrije dranken, zoals Coca‑Cola light, Coca‑Cola zero sugar, Sprite en Chaudfontaine Fusion geschikt voor diabetici.
Bij mensen met diabetes kan koffie met cafeïne de bloedsuiker verhogen. Het is nog niet duidelijk of dit voor iedereen geldt en bij welke hoeveelheid cafeïne. Drink daarom uit voorzorg niet meer dan 4 kopjes gefilterde koffie of 2 tot 3 kopjes espresso per dag. Je kunt ook voor cafeïnevrije koffie kiezen.
Het advies om twee porties fruit per dag te ten, geldt ook voor mensen met diabetes. Maar betekent dit ook dat bananen een gezonde keuze zijn? Ja, in principe wel. Volgens het Diabetes Fonds is het niet nodig om bananen, waar veel suiker in zit, te vermijden.
Stress is niet gevaarlijk, maar aanhoudende stress kan wel levensbedreigend zijn. Door langdurige stress kunnen gezondheidsproblemen toenemen en heeft u meer kans op hart- en vaatziekten en virale infecties.
Chronische stress kan een grote negatieve invloed hebben op zowel je fysieke als mentale gezondheid. Het geeft je een verhoogd risico op hartritmestoornissen, een hogere bloeddruk, het verzwakt je immuunsysteem en het kan leiden tot hevigere reacties op angst. Ook een burn-out en depressie kunnen optreden.
Stress is meetbaar
Chronische stress kan biologisch gemeten en aangetoond worden. Via een bloedname kunnen bepaalde bloedmarkers (vb cortisol) opgespoord worden, Microscopisch onderzoek van hersenweefsel kan duidelijk schade aantonen aan de verbindingen tussen de hersencellen (dendritische schade).
Klachten / symptomen hyper
Door een hoge bloedsuikerspiegel kunnen er klachten ontstaan: u hebt veel dorst. u moet veel plassen. u voelt zich moe en lusteloos.
Hypoglykemie, ook wel 'hypo', staat voor een te laag bloedglucosegehalte. Dit komt vooral voor bij mensen met diabetes. Hypoglykemie herken je aan aanvallen van trillen, zweten, hartkloppingen, geeuwen en in het ergste geval bewusteloosheid. Bij een hypo is het nodig om direct wat te eten met glucose.