Wat zijn de mogelijke oorzaken van wondvocht? Als je wond ontstoken is, stuurt je lichaam extra veel vocht naar de plek toe. Dit zou de genezing moeten bevorderen, maar vaak leidt dit juist tot het tegenovergestelde: een extra vochtige wond is namelijk de ideale omgeving voor micro-organismen.
Hoe gaat het verder als er vocht uit mijn wond komt? Meestal geneest uw wond vanzelf. De wondranden groeien dan aan elkaar. Dit kan een paar weken duren.
Ga in de eerste dagen na het ontstaan van de wond naar uw huisarts: als er een of meer tekenen van infectie ontstaan: er komt troebel geelwit vocht (pus) uit de wond. de wondranden worden roder, dikker of warmer of doen meer pijn.
Wanneer er sprake is van grotere acute wonden of chronische wonden verloopt de genezing sneller als de wond vochtig blijft. Dit komt doordat de cellen meer kunnen bewegen en de moleculen die van invloed zijn op het genezingsproces sneller naar de wond worden gebracht.
Als er maar overtollig vocht uit je wond blijft sijpelen, kan dit wel duiden op een ontsteking van de operatiewond. Ontstoken operatiewonden vragen om meer verzorging en kunnen extra pijnlijk zijn. Het is daarom verstandig om overtollig (geel) wondvocht na een operatie direct aan te pakken.
Indien de vochtophoping zo groot is dat u er hinder van ondervindt, moet de zwelling worden weggenomen door middel van een punctie. Deze zogeheten seroompunctie is niet pijnlijk, het gebied van het litteken is namelijk gevoelloos. We prikken met een naald in het littekenweefsel van de wond.
Als een wond niet begint te genezen binnen de 3 weken, neem dan contact met de huisarts. Als je bekend bent met diabetes of hart- en vaatproblemen of als je veel medicijnen slikt, neem dan sneller contact op.
Wanneer de bedekkende opperhuid direct na het sluiten van de wond weer de volle dikte bereikt, is nog goed te zien dat het onderliggende weefsel nog rood, dik en stug is. Het granulatieweefsel dat de lederhuid vervangt, moet nog verder uitrijpen tot een dun, soepel en wit bindweefsel.
Een snelle en ongestoorde genezing vindt dus altijd plaats onder een pleister, een steriel wondverband of een kompres. Dat inzicht ligt ook aan de basis van het principe van vochtige wondgenezing. Niet in de droge lucht, maar juist in een vochtig milieu kan nieuw huidweefsel zich makkelijker vormen.
Een kleine operatiewond sluit in principe binnen 24 uur. Dit betekent dat er na één dag meestal geen wondvocht meer uit de wond komt. Het is dan ook niet noodzakelijk de wond te verbinden. Als er toch nog wat wondvocht uit de wond komt, geeft een gewone pleister meestal genoeg bescherming.
Vochtige wondgenezing bevorderen met wondzalf of crème
Naast het schoonmaken en het afdekken van de wond is er nog een stap die je kunt nemen om de vochtige wondgenezing te bevorderen. Als de zere plek goed schoon is, is het verstandig om er Wondhelende Zalf op te smeren.
Een primair gesloten, lekkende chirurgische wond is een wond waarbij door chirurgische behandeling gladde wondranden zijn ontstaan. De wondvlakken zijn steriel gesloten, maar er treedt verlies van wondvocht op.
Het kan 5 tot 14 dagen duren voordat de wond dicht is. Hoe lang het duurt voordat de wond dicht is, heeft te maken met de grootte van de wond. Als de wond dicht is, verwijdert uw huisarts de hechtingen.
U kunt het verband laten zitten tot de hechtingen worden verwijderd. Komt er toch nog vocht door het gaas, dan kunt u het tussendoor verwisselen. Na een aantal dagen geneest de wond en is hij droog. Een verband of pleister is dan niet meer nodig.
Deze gele wond duidt erop dat de tweede huidlaag (de dermis) beschadigd is. In de meeste gevallen heelt dit vanzelf weer. Als er sprake is van pusvorming, heb je misschien een ontstoken wond. De gele wond moet dan gereinigd worden met een antibacterieel middel, zoals een wondspray.
Smeer witte vaseline in de wond om het vochtig te houden. Dat zorgt voor een optimale genezing. U mag eventueel een pleister over de wond plakken. U hoeft de wond niet steriel te behandelen.
Slaapgebrek kan de wondgenezing verstoren, ontstekingen in de huid bevorderen en zelfs leiden tot acne.
De wond sluit zich meestal binnen tien dagen. De volledige wondgenezing duurt echter ongeveer zes weken. U hoeft de wond thuis geen speciale verzorging meer te geven. .
Wij adviseren Staudt Wondzalf. Deze zalf bevordert de genezing van alle wonden. De zalf heeft een drievoudige werking. Namelijk: het ontsmet, heelt de wond en beschermt en verzorgt.
"Wonden hoef je maar één dag te bedekken met een pleister"
Onwaar: Het beste kun je de pleister laten zitten tot de wond volledig is genezen. Deze stelling is onwaar. Veel mensen zijn geneigd om een pleister alleen te gebruiken in de acute fase tegen het bloeden: tot het bloeden is gestopt.
Dagelijks het verband verschonen is de beste manier om ervoor te zorgen dat de wond schoon blijft. Het kan zelfs zo zijn dat bij erg natte wonden wordt geadviseerd om in het begin het verband meerdere keren per dag te verschonen.
De wond is schoon en heeft een gezonde glanzende rode kleur. De wond zit in de goede fase om te kunnen gaan genezen. Wanneer de wond geelbeslag (pusvorming) heeft kan dit duiden op een infectie. Hierbij is van belang dat de wond met de juiste wondmaterialen wordt schoongemaakt en beschermd.
Een wond is beschadigd lichaamsweefsel. Een rode wond is een oppervlakkige of diepe, open wond die aan het helen is, zoals een schaaf- of brandwond. Een gele wond heeft veel wondvocht. Een zwarte wond duidt vaak op afgestorven weefsel.
De aanmaak van nieuwe bloedvaatjes wordt gestimuleerd en er wordt nieuw weefsel gevormd. Dit is vochtig, helderrood en korrelig. Cellen aan de wondrand vermenigvuldigen zich en bedekken het weefsel. De wond is gesloten (genezing wond).
De wond kan ook gesloten zijn met nietjes. Dit is vaak het geval bij orthopedische ingrepen, bijvoorbeeld heup en knieoperaties. Hierbij wordt de wond eerst bekeken. Als er geen ontsteking te zien is en als de wond netjes dicht zit, worden de nietjes verwijderd met een speciale tang.