Goedkoper winkelen in Duitsland Maar één verschil is wel de moeite waard: in Nederland betalen we tegenwoordig negen procent btw op bijvoorbeeld levensmiddelen, in Duitsland is dat percentage blijven steken op zeven procent. Daardoor kan je heel wat geld besparen door in Duitsland je boodschappen te doen.
Ook Duitsland, waar levensmiddelen gemiddeld 5% goedkoper zijn dan in België is populair. Voor zuiverproducten loopt het prijsverschil in Duitsland zelfs op tot 25% en ook alcoholische dranken zijn in Duitsland beduidend goedkoper.
Zoals we hier zien zetten Albert Heijn en Jumbo de toon, in Duitsland zijn dat goedkopere winkels zoals Lidl en Aldi. Die nemen genoegen met mindere marges".
Boodschappen doen in Duitsland was vier jaar geleden een stuk goedkoper dan in Nederland, en is dat nog steeds zo, blijkt uit een prijsvergelijking. Vier jaar geleden vulden we de bezinetank én een boodschappenkar bij de slijter, drogist en super in eigen land én net over de grens.
Als je een mix van huismerken en nationale merken koopt, zijn Colruyt en Albert Heijn de goedkoopste supermarkten om je boodschappen te doen. Geef je de voorkeur aan huismerken, dan zijn Lidl en Aldi over het algemeen de goedkoopste supermarkten, gevolgd door Colruyt met hun merk Boni.
De goedkoopste supermarkten in Duitsland zijn de Aldi, Lidl en Kaufland. Dit kan natuurlijk per jaar veranderen, en sommige producten zijn goedkoper bij de één dan bij de ander, maar uiteindelijk zijn het nagenoeg altijd de Aldi, Lidl en Kaufland die bovenaan de lijst staan van goedkoopste winkels.
Dirk van den Broek is de goedkoopste supermarkt voor alledaagse producten. Dat blijkt uit een steekproef van het consumentenprogramma Kassa bij zes supermarktketens.
Duitsland is het goedkoopst
België blijkt het duurste. Duitsland komt het goedkoopste uit de bus omdat de shopper daar vooral minder betaalt voor frisdranken en koffie.
We wisten dat het tanken in Duitsland niet goedkoper zou zijn dus dat voordeel hadden we al niet. Verder was ook de koffie, het meeste vlees en zelfs de chocolade net zo duur of soms zelfs duurder als in Nederland. Dus ook daar haalden we geen voordeel uit.
Niet omdat de koffie hier lekkerder smaakt, maar omdat die in Nederland goedkoper is. In Duitsland geldt koffie als luxeproduct. Dit betekent dat Duitsers extra belasting over hun koffie moeten betalen: Kaffeesteuer. Per kilo koffie betaal je in Duitsland daardoor al gauw twee tot vijf euro meer dan in Nederland.
Lidl is 3 procent goedkoper dan gemiddeld en Aldi zit, samen met Albert Heijn, op 1 procent onder het gemiddelde. De prijzen bij Jumbo en Plus zijn gemiddeld.
DM Drogisterij
Aan de Emmericher straße vind je een filiaal van de bekende Duitse drogisterij keten DM. Bij DM kun je terecht voor een zeer ruim assortiment aan drogisterij artikelen. Deze zijn in veel gevallen veel goedkoper dan in Nederland!
Volgens Picnic kost een liter Coca Cola in Duitsland 1,08 terwijl je er in Nederland 1,83 voor betaalt. Een pot Nutella kost in Nederland 3,02 en in Duitsland 2,79. Een pak Magnums kost in Duitsland 3,73 en in Nederland 5,22.
Zo blijkt dat Goudse kaas in Duitsland met een gemiddelde prijs van 5,78 euro per kilo goedkoper is dan in Nederland. Hier moet daarvoor volgens WSI gemiddeld 6,82 euro worden afgerekend.
Op nummer 1 in deze top 10 van goedkoopste vakantielanden in Europa staat Albanië. Hoewel het grenst aan Griekenland, is het door het strenge communistische regime dat tot 1991 in het land heerste, lang niet zo toeristisch.
Wanneer we alleen kijken naar restaurants is het verschil tussen Nederland en Duitsland groter. Dat komt door een andere kostenstructuur en lagere accijns op alcohol in Duitsland. Een maaltijd inclusief consumpties in Duitsland is 10 tot 20% goedkoper. Geen verschillen waar we hier hard voor naar de winkel rennen.
Denemarken heeft het hoogste prijsniveau – 47 % boven het EU-gemiddelde – en blijft veruit de duurste EU-lidstaat.
En inderdaad: wasmiddel is euro's goedkoper, Fa Douchegel is de helft voordeliger, een fles Nivea zonnebrandcrème scheelt maar liefst 9 euro! Voor minder geld krijg je ook nog een grotere fles. Alle producten op ons boodschappenlijstje in Duitsland zijn veel lager geprijsd.
De Lidl bleek voor de meeste producten de goedkoopste supermarkt te zijn. Voor biologisch vlees en kaas bleek de boer de goedkoopste (en duidelijk de lekkerste). Het bleek dat voor ons boodschappenbriefje de over het algemeen goedkope supermarkt Lidl niet altijd goedkoper was dan de Albert Heijn.
Er zijn diverse supermarkten die goedkoop vlees aanbieden. Zo kun je voor goedkoop vlees terecht bij de Aldi, Lidl, Plus en Albert Heijn.